Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες

Συμφωνία με τους Σύριους Πρόσφυγες που πραγματοποιούσαν κατασκήνωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος από τις 19/11, αναγκάστηκε να κάνει το υπουργείο Εσωτερικών και ο Δήμος Αθηναίων.
\r\n
 
\r\n
\r\n
Το υπουργείο Εσωτερικών συμφώνησε να ενταχθούν 603 πρόσφυγες της πλατείας Συντάγματος στην ταχύρρυθμη διαδικασία χορήγησης ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων και να φροντίσει για την στέγαση όλων με προτεραιότητα των ευάλωτων ομάδων. Ο δήμαρχος Αθηνών Γ.Καμίνης συμφώνησε να στεγάσει άμεσα συνολικά 22 οικογένειες και να καλέσει ευρεία σύσκεψη δήμαρχων της Αττικής μαζί με την Περιφέρεια Αττικής ώστε να βρεθεί λύση για την στέγαση των υπολοίπων προσφύγων.
\r\n
 
\r\n
Ωστόσο, τα ξημερώματα της Δευτέρας 15/12, η αστυνομία έδιωξε με το ζόρι 51 πρόσφυγες που παρέμεναν στην πλατεία Συντάγματος και δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στη συμφωνία. Έφτασαν μάλιστα, την Κυριακή 14/12 να ζητάνε να ενταχθούν σε αυτή, περνώντας θηλιές στο λαιμό τους και απειλώντας να αυτοπυρποληθούν. Η αστυνομική επιχείρηση εμφανίστηκε ως δήθεν «υπεράσπιση των προσφύγων από τους διακινητές δουλεμπόρους».
\r\n
 
\r\n
“Μας υποσχέθηκαν ότι όσοι κάνουμε αίτηση για άσυλο θα μας το δώσουν την ίδια μέρα, ότι σε 15 μέρες θα μας δώσουν διαβατήρια και ότι θα δέχονται 10 άτομα τη μέρα στις επιτροπές ασύλου”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αμπού Οντάι, εκπρόσωπος των Σύριων προσφύγων του Συντάγματος.
\r\n
 
\r\n
“Μετά από αυτή τη συμφωνία θα έχουμε δικαίωμα κάθε έξι μήνες να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό για ένα τρίμηνο. Τώρα έχουμε τα δικαιώματα του πολιτικού πρόσφυγα, μπορούμε να βρούμε δουλειά και να νοικιάσουμε ένα σπίτι. Το υπουργείο Εσωτερικών και ο δήμος Αθηναίων υποσχέθηκαν ότι θα μας δώσουν στέγη και τροφή. Αυτή τη στιγμή γύρω στα 200 άτομα στεγάζονται σε δύο ξενοδοχεία. Ο Δήμος Αθήνας δίνει στέγη σε άλλα 50 άτομα, μετά από συνάντηση που είχαμε την Παρασκευή μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Π. Κωνσταντίνου. Η βοήθειά του και της ΚΕΕΡΦΑ ήταν πολύ σημαντική. Επίσης σημαντική ήταν η συμπαράσταση του κόσμου. Είτε σαν άτομα είτε σαν κόμματα και οργανώσεις μας πρόσφεραν πολύτιμη βοήθεια. Γνώρισα κόσμο που αν και είναι πολύ φτωχός μας έφερνε φαγητό από το υστέρημά του. Είμαστε χαρούμενοι μετά από όλα αυτά αλλά πιστεύουμε να μην μείνουν μόνο στις υποσχέσεις. Από αύριο θα ξεκινήσουν να γίνονται οι αιτήσεις ασύλου. Εγώ προσωπικά θέλω να μείνω στην Ελλάδα γιατί γνώρισα καταπληκτικούς ανθρώπους και πιστεύω ότι τέτοια συμπαράσταση δεν θα βρίσκαμε πουθενά αλλού”.
\r\n
 
\r\n
 “Η καθιστική διαμαρτυρία των Σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα έφερε στο προσκήνιο την απαράδεκτη κατασταλτική αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο από τη Συρία και την εγκατάληψή τους στη τύχη τους (και στα νύχια των δουλεμπόρων) μετά από κάθε διάσωση στο Αιγαίο. Μόνο μετά από αυτή τη διαμαρτυρία αναγκάστηκε η κυβέρνηση αλλά και οι Δήμοι και οι περιφερειακές αρχές να κινηθούν”, αναφέρει ανακοίνωση του Πέτρου Κωνσταντίνου δημοτικού συμβούλου Αθήνας και συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ.
\r\n
 
\r\n
“Οι διακινητές των Σύρων προσφύγων που καρπώνονται χιλιάδες ευρώ είναι γέννημα θρέμμα της πολιτικής των κλειστών συνόρων, της FRONTEX και της ισοπέδωσης των δικαιωμάτων των προσφύγων πολέμου για ελεύθερη μετακίνηση, στέγαση, σίτιση, εργασία. Αν η συγκυβέρνηση επιθυμεί να τους διαλύσει δεν έχει παρά να υποδεχτεί τους πρόσφυγες πολέμου, να σταματήσει να στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που τροφοδοτούν τα νέα κύματα προσφυγιάς, να δώσει άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες.
\r\n
 
\r\n
Άλλωστε, χωρίς την «συνεργασία» και το λάδωμα κρατικών λειτουργών η διακίνηση δεν γίνεται”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, που καλεί τον Δήμαρχο Αθήνας Γ. Καμίνη να προχωρήσει στον ορισμό της ημέρας σύσκεψης των Δημάρχων και εκπροσώπων της περιφέρειας Αττικής για την εξασφάλιση χώρων φιλοξενίας, την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, να κάνει ένα θετικό βήμα σε αυτή τη κατεύθυνση άμεσα και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Δήμαρχο Ν.Ιωνίας Ηρακλή Γκότση να πάρει πρωτοβουλίες για το άνοιγμα χώρων φιλοξενίας των προσφύγων.
\r\n