Εργατικό κίνημα
11/2 Όλοι στο Ραδιομέγαρο

Συλλαλητήριο έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή οργανώνουν την Τετάρτη 11 Φλεβάρη στις 5.30μμ η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο Συντονισμός ενάντια σε Κλεισίματα και Διαθεσιμότητες.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν μια σειρά συνδικάτα κι ομοσπονδίες εργαζομένων όπως το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η Διακλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Διαθέσιμων - Απολυμένων (ΔΙΑΣΕΔΑ), η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, το Σωματείο εργαζόμενων του ΜΕΤΡΟ (ΣΕΛΜΑ), τα σωματεία εργαζόμενων στα νοσοκομεία Αττικό, Θριάσιο, Παίδων και Αγλ. Κυριακού, η oμοσπονδία εργαζόμενων στο τέως Υπουργείο Ανάπτυξης, το σωματείο εργαζόμενων στην Ιντρακόμ, ο σύλλογος δασκάλων "Αριστοτέλης", οι σύλλογοι εργαζόμενων στους δήμους Βριλησσίων κι Αγίας Παρασκευής, οι σύλλογοι φοιτητών Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών και Καλών Τεχνών, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας.
 
Όλη την προηγούμενη βδομάδα, κλιμάκια του Συντονισμού Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες, συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης και εργαζόμενοι της ΕΡΤ, επισκέφτηκαν περισσότερους από 70 εργατικούς χώρους της Αθήνας προκειμένουν να διαδωθεί το κάλεσμα για το συλλαλητήριο, ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες εξορμήσεις σε περισσότερα από 20 σημεία σε γειτονιές της Αττικής. 
 
Την ημέρα του συλλαλητηρίου, ο αγώνας των εργαζόμενων στην ΕΡΤ συμπληρώνει 20 μήνες. Από το σοκ του “μαύρου”, της 11/6/13, μέχρι το συλλαλητήριο της Τετάρτης είχαν να αντιμετωπίσουν αμέτρητες προκλήσεις. Ξεκίνησαν με την άμεση απάντησή τους στην ανακοίνωση του Κεδίκογλου. “Εμείς μένουμε εδώ και συνεχίζουμε να παράγουμε πρόγραμμα. Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει και να συμπαρασταθεί” ήταν η πρώτη και καθοριστική απόφαση για να ξεκινήσει να γράφεται η ιστορία. Η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να τους λοιδορήσει, να τους συκοφαντήσει και να τους απομονώσει. Η αποτυχία της ήταν τεράστια. Η εργατική τάξη στάθηκε στο πλευρό των συναδέλφων τους και αυτοί τους το ανταπέδωσαν δινοντάς τους φωνή, ανοίγοντας μικρόφωνα που μέχρι πρότινος άνοιγαν μόνο μπροστά από υπουργικά χείλη. 

Αγώνας

Καλοθελητές και παπαγαλάκια έσπευδαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα να προεξοφλίσουν το τέλος του αγώνα. Όταν η κυβέρνηση έστησε το απεργοσπαστικό μόρφωμα της ΔΤ και κατόπιν της ΝΕΡΙΤ. Όταν με το πέρασμα των μηνών οι πόροι εξανεμίζονταν και η απληρωσιά γινόταν δυσβάσταχτη για τους εργαζόμενους. Όταν οι κεραίες στα βουνά έπεφταν “με εντολή Σαμαρά”. Όταν μπήκαν τα ΜΑΤ και κατέλαβαν το Ραδιομέγαρο. Όταν άρχισαν να ακούγονται δεύτερες σκέψεις για άνοιγμα νέου συνεταιριστικού καναλιού. 
 
Κάθε φορά οι εργαζόμενοι με την επιμονή και την αποφασιστικότητά τους, αλλά πάνω απ'όλα με τη συλλογικότητά τους και τη συμπαράσταση όλων, κατάφερναν να ξεπερνούν τις δυσκολίες. Η αυτοδιαχείριση, ο απόλυτος έλεγχος πάνω στη δουλειά τους, αποδείχτηκε ακαταμάχητο όπλο στις τρικλοποδιές. 
 
Ταυτόχρονα ήταν αυτό που τους ανέδειξε σε σύμβολο και παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους που πάλευαν κόντρα στις μνημονιακές επιθέσεις.
 
 
Ο φοιτητικός σύλλογος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών καλεί στο συλλαλητήριο στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ τη Τετάρτη.
 
Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα να βρισκόμαστε εκεί, να συνδέσουμε τις μάχες μας ενάντια στις διαγραφές και την υποχρηματοδότηση των σχολών μας με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας κι έτσι να ανοίξουμε το δρόμο για να γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους όλοι οι απολυμένοι. Με αφετηρία αυτό μπορούν να αρχίσουν όλες οι διεκδικήσεις μας να γίνονται νίκες. 
 
Μυρτώ Μαγγιώρου
Δ.Σ. συλλόγου φοιτητών Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών
 
Συμμετείχα σε εξορμήσεις στο δημαρχείο της Νίκαιας, σε χώρους εργασίας του υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη και στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Καλούσαμε τον κόσμο στο συλλαλητήριο της Τετάρτης στο Ραδιομέγαρο, αλλά τα ζητήματα που άνοιγαν δεν περιορίζονταν στην ΕΡΤ, ήταν ευρύτερα πολιτικά.
 
Για άλλη μια φορά πήραμε την αίσθηση ότι ο κόσμος είναι αλληλέγγυος και πολύ ευαισθητοποιημένος σχετικά με τον αγώνα μας. Αρκετοί εργαζόμενοι μας έλεγαν ότι ήταν παρόντες στις συγκεντρώσεις από τότε που πρωτοέπεσε το “μαύρο”. Σε ένα εργοτάξιο στο βράχο της Ακρόπολης, μας ζήταγαν χαρακτηριστικά, μόλις νικήσει η ΕΡΤ, να πάμε και να δείξουμε τις συνθήκες εργασίας μέσα στις οποίες δουλεύουν.
 
Αυτό πρέπει να κάνουμε. Η χαρά μου μετά την ανακοίνωση του Τσίπρα για επανίδρυση της ΕΡΤ, είναι συγκρατημένη. Έτσι όπως το ανακοίνωσε ο Τσίπρας, “επανίδρυση της ΕΡΤ από μηδενική βάση” φαίνεται ότι πάνε σε μια λύση που θα είναι ανώδυνη για την κυβέρνηση αλλά επώδυνη για μας. Να ακούσουμε βέβαια πρώτα και τις λεπτομέρειες, αλλά δεν θα πρέπει να δεχτούμε ό,τι μας πούνε. Να βάλουμε τους δικούς μας όρους. Για αυτό παλεύουμε τόσο καιρό.
 
Άννα Τσινίκαεργαζόμενη ΕΡΤ

 
Έχει σημασία αυτή την περίοδο να μην υπάρξουν συμβιβασμοί από τη μεριά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις προς τους εργαζόμενους και να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο. 
 
Σχετικά με το άνοιγμα της ΕΡΤ απαιτείται να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει ότι γυρνάνε οι εργαζόμενοι πίσω με συνθήκες εργασίας καλύτερες ακόμα από αυτές που ίσχυαν πριν πέσει το “μαύρο”. Απαιτούμε να οργανωθεί η διεύθυνση της νέας δημόσιας και δημοκρατικής ΕΡΤ από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Στους 20 μήνες του αγώνα απέδειξαν ότι μπορούν να διευθύνουν αυτό τον τεράστιο οργανισμό πολύ καλύτερα από τις διοικήσεις που διόριζαν οι κυβερνήσεις παράγοντας ένα πολύ πιο δημοκρατικό πρόγραμμα και δίνοντας μικρόφωνο και φωνή στην κοινωνία και τον κόσμο που αγωνίζεται. 
 
Στο συλλαλητήριο της Τετάρτης στο Ραδομέγαρο πρέπει να είμαστε όλες και όλοι για να μην επτρέψουμε καμία οπισθοχώρηση στα αιτήματά μας.
 
Γιάννης Θεοχάρης, Δ.Σ. Σωματείο Εργαζ. ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Στις άλλες πόλεις

Τετάρτη 11/2

Θεσσαλονίκη
άγαλμα Βενιζέλου 5:30μμ
Αλεξανδρούπολη
Δημαρχείο 6μμ
Βόλος
Ερα Βόλου 6μμ
Χανιά 
πλατεια δημοτικής Αγοράς 6μμ
Ηράκλειο
πλατεία Ελευθερίας 6μμ
Ξάνθη
Κεντρική πλατεία 6μμ
• θα ακολουθήσει εκδήλωση του Συντονισμού Ενάντια σε Κλεισίματα και Διαθεσιμότητες στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, με θέμα την επιστροφή όλων των απολυμένων
Ζάκυνθος
Περιφερειακή Ενότητα 6.30μμ

Πέμπτη 12/2

Γιάννενα 
Νομαρχία 6μμ - μικροφωνική