Διεθνή
Σταματήστε τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Μια ακόμα «ειρηνευτική» συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Φλεβάρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Τα μεγάλα ονόματα θα είναι εκεί: η Μέρκελ, ο Ολάντ, ο Πούτιν, που συναντήθηκαν ήδη την περασμένη Παρασκευή στη Μόσχα, μαζί με τον Ποροσένκο τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Σε μια παράλληλη σύσκεψη που θα πραγματοποιείται την ίδια ώρα, θα εκπροσωπηθεί και η ηγεσία της «Νοβοροσίας» στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. 

Οι ευχές για «ειρηνική επίλυση της κρίσης» δεν πρέπει να ξεγελάνε πια κανέναν, όταν βγαίνουν από τα χείλη ανθρώπων όπως η Μέρκελ, ο Ολάντ ή ο Πούτιν ή ο Ομπάμα. Αυτό που έχει συμβεί στην Ουκρανία τους μήνες που έχουν περάσει είναι η αναζωπύρωση του πολέμου και η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. 
 
Τον Σεπτέμβρη είχε υπογραφτεί μια ακόμα συμφωνία στο Μινσκ. Στην ουσία όμως οι βόμβες και οι σφαίρες συνέχισαν να πέφτουν. Με τη νέα χρονιά, οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν. Η κυβέρνηση του Κιέβου έχασε τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ που κρατούσε από το τέλος του προηγούμενου γύρου της αναμέτρησης και φαίνεται ότι χάνει και τον έλεγχο του σιδηροδρομικού κόμβου στο Ντεπαλτσέβε. Ο έλεγχος αυτής της μικρής πόλης στα σύνορα των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ θα είναι στρατηγικό πλήγμα για την κυβέρνηση. 
 
Αυτός ο νέος κύκλος αίματος τροφοδοτείται από την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Η κυβέρνηση Ομπάμα ενισχύει εδώ και μήνες με «μη-θανατηφόρο οπλισμό» την κυβέρνηση του Κιέβου. Τον Δεκέμβρη το αμερικάνικο Κογκρέσο πέρασε ένα νόμο που προβλέπει την αποστολή «κανονικής» στρατιωτικής βοήθειας ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο. Για να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος χρειάζεται την έγκριση του Ομπάμα. Οι φωνές που ζητάνε τέτοιες αποφασιστικές ενέργειες δυναμώνουν στους ηγετικούς κύκλους της αμερικάνικης κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ. 

Ρωσικά οπλικά συστήματα

Και βέβαια ο Πούτιν δεν μένει πίσω. Οι καταγγελίες της κυβέρνησης του Κιέβου για «χιλιάδες» Ρώσους στρατιώτες που κατακλύζουν την ανατολική Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό. Ωστόσο τα περίπλοκα οπλικά συστήματα όπως οι συστοιχίες πυραύλων Γκραντ και Σμερς, μαζί με τις τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών που καταναλώνονται στις επιχειρήσεις, δεν μπορούν παρά να προέρχονται από την Ρωσία. 
 
Η αναζωπύρωση του πολέμου απαιτεί περισσότερο κρέας για τα κανόνια. Στα τέλη του Γενάρη το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νέο νόμο επιστράτευσης για το 2015 με στόχο την ένταξη 100.000 ανδρών στις ένοπλες δυνάμεις. 
Όμως, τα αποτελέσματα ήταν φτωχά. Ήδη 7.500 επιστρατευμένοι αντιμετωπίζουν διώξεις για λιποταξία. Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με την ομολογία του Γιούρι Μπιριούκοβ, σύμβουλου του προέδρου Ποροσένκο, είναι ότι η πλειοψηφία των ανυπότακτων και των λιποτακτών προέρχεται από τη Δυτική Ουκρανία που πολλοί στην αριστερά έχουν ανακηρύξει προαιώνια κοιτίδα των «ουκρανών ναζί». 
 
Ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ο πρωθυπουργός της λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ ανακοίνωσε πριν δυο βδομάδες κι αυτός με τη σειρά του ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο της επιστράτευσης στις περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις του. Φαίνεται ότι ο πολεμικός ενθουσιασμός δεν περισσεύει ούτε στις «Λαϊκές Δημοκρατίες»…
 
Την ίδια στιγμή η Ουκρανική οικονομία έχει καταρρεύσει. Το νόμισμα, η γρίβνια, είναι σε ελεύθερη πτώση, και τα συναλλαγματικά αποθέματα είχαν εξαντληθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε στα μέσα Γενάρη έφταναν να καλύψουν εισαγωγές μόλις πέντε βδομάδων. Με τέτοιες συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατη η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. 
 
Η ΕΕ και το ΔΝΤ παζαρεύουν κάποιου είδους βοήθεια, με τους γνωστούς όρους. Την ίδια στιγμή ο Πούτιν απειλεί να ζητήσει την αποπληρωμή 3 δις δολαρίων από αυτά που χρωστάει η Ουκρανία στην Ρωσία. 
 
Οι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν το όπλο του χρέους δίπλα στα πυροβόλα όπλα για να ελέγξουν την Ουκρανία. Το λογαριασμό τον πληρώνουν με αίμα, στερήσεις και καταπίεση οι απλοί άνθρωποι και στις δυο μεριές της σύγκρουσης.