Εργατικό κίνημα
Πρωτομαγιά: Όλοι στο μουσείο

Έξω απο την ΕΡΤ στις 11 Φλεβάρη

Συγκέντρωση στις 10 πμ στο Μουσείο και πορεία προς το Σύνταγμα καλούν την Πρωτομαγιά πρωτοβάθμια σωματεία, ο Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ και άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν σε συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Κάλεσμα για το Μουσείο έχει ήδη βγάλει η ΠΟΣΠΕΡΤ, τα σωματεία του Αττικού και του Αγίου Σάββα, o Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες ανάλογες αποφάσεις θα πάρουν μια σειρά από σωματεία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 
 
«Πέντε χρόνια πριν, την Πρωτομαγιά του 2010, η πρωτοβουλία σωματείων και συνδικαλιστών για συγκέντρωση στο Μουσείο και πορεία (μετά την απόφαση των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ τότε να μην πραγματοποιήσουν πορεία και να κάνουν συναυλία στην Κλαυθμώνος), έγινε η αφετηρία για ένα ασταμάτητο απεργιακό ξέσπασμα ενάντια στο πρώτο μνημόνιο με πρώτο βήμα την ιστορική πανεργατική απεργία στις 5 Μάη του 2010»  δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Κώστας Πίττας, γραμματέας της Ομοσπονδίας υπαλλήλων τέως ΥΠΑΝ. «Έτσι και φέτος, η Πρωτομαγιά μπορεί να γίνει η πρώτη μαζική πανεργατική απεργία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Να διαδηλώσουμε  από το Μουσείο, η πορεία να πάρει τον κόσμο που θα βρίσκεται στην Κλαυθμώνος και να πάμε όλοι μαζί στη Βουλή και να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ σε παλιά και νέα μνημόνια». 
 
Εκβιάζουν
 
«Οι δανειστές εκβιάζουν για να «προσφέρουν» χρηματοδότηση και η κυβέρνηση συμβιβάζεται σε κάθε βήμα. Τα παλιά μνημόνια συνεχίζουν να εφαρμόζονται καθημερινά και όλες οι υπαναχωρήσεις στο όνομα της ‘ρευστότητας’ οδηγούν σε νέο μνημόνιο μια που οι ‘θεσμοί’ μιλάνε για χρηματοδοτικό κενό την επόμενη διετία ύψους 15 δις» αναφέρει στο κάλεσμά του για την Πρωτομαγιά ο Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες και τονίζει: 
 
«Δεν βάζουμε τις διεκδικήσεις μας στο ψυγείο. Το εργατικό κίνημα έχει τη δύναμη, έριξε την κυβέρνηση των Σαμαραβενιζέλων και έκανε συντρίμια τα κομματά τους, επιβάλει αντιφασιστικές απεργίες όπως στις 20 Απρίλη, θα επιβάλει και τις δικές του λύσεις εδώ και τώρα. Με αφετηρία την Πρωτομαγιά θα ξαναβγεί μαζικά στους δρόμους διεκδικώντας ότι θα ξηλώσουμε άμεσα όλη την πολιτική των μνημονίων και δεν θα επιτρέψουμε την υλοποίηση νέων…»
 
Στον Πειραιά, στη συγκέντρωση που καλεί το Εργατικό Κέντρο στις 10πμ στο Πασαλιμάνι, στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρίσκεται ο αγώνας ενάντια στα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, αλλά και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στην ακτοπλοΐα που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Στη Θεσσαλονίκη το Εργατικό Κέντρο και η ΕΔΟΘ καλούν στις 10πμ στην Πλ. Αριστοτέλους, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν την 1η Μάη και ημέρα Παρασκευή έξω από τα Εργατικά Κέντρα σε πολλές πόλεις σε όλη την επικράτεια.
 
Πρωτομαγιά σημαίνει διεθνιστική ενότητα της εργατικής τάξης. Και ενότητα της εργατικής τάξης σημαίνει να σταματήσει τώρα το διπλό ρατσιστικό έγκλημα που διαπράττουν τα κράτη της ΕΕ: Αφήνοντας από τη μια χιλιάδες ανθρώπους ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά να πνίγονται, και από την άλλη σπέρνοντας πόλεμο, φτώχεια, δικτατορίες στις χώρες καταγωγής τους.
 
Φέτος την Πρωτομαγιά στο Μουσείο θα διαδηλώσουμε ξανά μαζί με τους μετανάστες της Ενωσης Μεταναστών Εργατών και της ΚΕΕΡΦΑ ενάντια στον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Αλλά και ενάντια στους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής – με επόμενο βήμα τη δεύτερη μέρα εκδίκασης της δίκης της Χ.Α στις 7 Μάη.  
 
 

«Η πρώτη πανεργατική»

Οι συμβιβασμοί της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται σε σύγκρουση με τις προσδοκίες του κόσμου. Όμως οι εργαζόμενοι δεν παραιτούνται από την διεκδίκηση και αυτό  φαίνεται σε χώρους εργασίας όπως η Ιδιωτική Υγεία, που μέσα στο τελευταίο τρίμηνο έχουν γίνει μια σειρά από κινητοποιήσεις.
 
Στον Κυανού Σταυρό έχουν γίνει 5 στάσεις εργασίας και μια 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί και το κλαδικό σωματείο. Οι εργαζόμενοι στην Κλινική Αθήναιον στον Βύρωνα κατάφεραν να πάρουν δεδουλευμένα. Τη Μεγάλη Βδομάδα στο Ιασώ η εργοδοσία πήγε να κηρύξει στάση πληρωμών. Εγινε μαζική συνέλευση με 500 άτομα, στάση εργασίας με αποτέλεσμα να καταβληθεί και μισθός και δώρο του Πάσχα.
 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να πρωτοστατήσει στην οργάνωση της συμπαράστασης σε αυτούς τους αγώνες, όπως το έχει κάνει, πχ στη μεγάλη απεργία στην κλινική του Βουγιουκλάκειου. Η μεγαλύτερη εμβάθυνση γίνεται στις απεργιακές φρουρές και κάθε συντονισμός σε αυτήν την κατεύθυνση είναι πολύτιμος.
 
H Πρωτομαγιά έχει να παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση. Είναι η πρώτη πανεργατική απεργία με τη νέα κυβέρνηση και πρέπει να την οργανώσουμε ώστε να υπάρχει μαζική συμμετοχή, να  επικοινωνήσουμε με τον κόσμο, να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε νέα μνημόνια και συνέχιση της λιτότητας.
Κώστας Πολύδωρος, εργαζόμενος στην Ιδιωτική Υγεία