Αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Μαζικό αντιφασιστικό “παρών”

H συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού. Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης

Τη Δευτέρα ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής, «η δίκη της χρονιάς» σύμφωνα με τον Τύπο. Η περιοχή γύρω από τις φυλακές του Κορυδαλλού κατακλύστηκε από το αντιφασιστικό κίνημα στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα, τόσο μέσα στην αίθουσα αλλά και σε κάθε κατεύθυνση: ούτε τα θύματα της Χρυσής Αυγής, αλλά ούτε και οι μάρτυρες κατηγορίας είναι μόνοι, είμαστε χιλιάδες, είμαστε παρόντες και θα κλείσουμε τους δολοφόνους στη φυλακή! Το δίχως άλλο ήταν μια ιστορική μέρα, κόμβος στην πορεία του κινήματος.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τα χαράματα, πάνω από 25 προσυγκεντρώσεις από όλες τις γειτονίες της Αθήνας άρχισαν να φτάνουν με λεωφορεία και κάθε μέσο στο γήπεδο της Προοδευτικής πριν τις 8π.μ. Πολύ γρήγορα μαζεύτηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές και απεργοί, με πανό από εργατικούς χώρους, φοιτητικούς συλλόγους, κοινότητες μεταναστών, την ΚΕΕΡΦΑ και το ΣΕΚ. Έκλεισαν τον δρόμο και ξεκίνησαν να βαδίζουν με δυνατό παλμό προς τις φυλακές, συνοδεύοντας ταυτόχρονα πολλούς μάρτυρες κατηγορίας και δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής. 
Στην κεφαλή βρισκόταν το πανό της ΑΔΕΔΥ ακολουθούμενο από τα πανό των Συλλόγων Δασκάλων, της Γ’ ΕΛΜΕ, του Συλλόγου εργαζομένων του ΓΝΑ Γεννηματάς, των εκτάκτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Από πίσω τους βάδισαν η Πακιστανική Κοινότητα και τα πανό της ΚΕΕΡΦΑ, του ΣΕΚ και της ομάδας LGBTQ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
 
Ένα από τα πιο ζωντανά και μαζικά κομμάτια της πορείας ήταν οι φοιτητές και οι σπουδαστές, οι οποίοι συμμετείχαν με τρία πανό. Πρώτο ήταν το πανό από τους Συλλόγους Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ακολουθούσε το πανό των Σπουδαστικών Συλλόγων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, και τρίτο το πανό των συλλόγων του Παντείου και της Σχολής Καλών Τεχνών. Πίσω από τους φοιτητές βάδισε το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιντρακόμ, το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών και η ναυτεργατική ομοσπονδία  ΠΕΝΕΝ. 
 
Ο Κώστας Παπαδάκης λίγα μόλις μέτρα πριν φτάσει η διαδήλωση στον φραγμό της αστυνομίας είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη «Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής ερχόμαστε στη μάχη της δίκης του Κορυδαλλού, για να τη δώσουμε εμείς από μέσα και το υπόλοιπο κίνημα από έξω. Ερχόμαστε με αισιοδοξία χωρίς θεσμικές αυταπάτες για να δώσουμε οριστικό τέρμα στην αναβίωση του ναζισμού».
 
Ο Γιώργος Μώρος, θύμα της φασιστικής συμμορίας δήλωσε στην ΕΑ: «Είμαι μάρτυρας κατηγορίας, έχω δεχτεί τρεις επιθέσεις από τη Χρυσή Αυγή στην Καλλιθέα το 2013, και τις τρεις φορές με τραυμάτισαν αρκετά σοβαρά, η τρίτη φορά ήταν σε μια αντιρατσιστική συναυλία, όπου επιτέθηκαν φασίστες και με μαχαίρωσαν τρεις φορές. Με έχουν στοχοποιήσει επειδή είμαι αντιρατσιστής σκίνχεντ. Η σημερινή κινητοποίηση είναι πολύ καλή, προσωπικά δεν ήξερα τι θα αντίκρυζα σήμερα ερχόμενος εδώ, γιατί ήρθα  ολομόναχος, δέχομαι απειλές για να μην καταθέσω, αλλά όσο υπάρχει αντιφασιστικό κίνημα απ’ έξω νιώθω ασφάλεια». Όταν πλέον η διαδήλωση έφτασε στις φυλακές και συναντήθηκε με τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ο κόσμος αριθμούσε χιλιάδες.
 
Ενότητα
 
Όλο το φάσμα της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, ΟΚΔΕ) και της αναρχίας, μαζί με τα συνδικάτα και τους μετανάστες κάθε εθνικότητας ήταν εκεί, σε μια όμορφη στιγμή ταξικής ενότητας, υπογραμμίζοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο το ποια είναι η δύναμη που μπορεί να κλείσει τους χρυσαυγίτες στη φυλακή αλλά και να ξηλώσει τον φασισμό για πάντα. Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατούσε είναι οι παρακάτω δηλώσεις διαδηλωτών:
 
Μαρία Ψαρρά, δημοσιογράφος από το «Έθνος». «Σήμερα ξεκινάει μια πολύ σημαντική για όλους μας δίκη. Όλοι μαζί με το αντιφασιστικό κίνημα φέραμε την Χρυσή Αυγή ενώπιον του δικαστηρίου, όλοι μαζί θα είμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή μας μέσα στην αίθουσα. Να μας ακούσουν και τα θύματα, είναι μια δικαίωση επιτέλους. Να πληρώσουν οι ένοχοι, άμεσα ή έμμεσα, για τις επιθέσεις και τα ρατσιστικά πογκρόμ, εδώ θα είμαστε, δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους».
 
Πόπη Ξενικουδάκη, Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού. «Πρέπει να δώσουμε μια απάντηση στο φαινόμενο που λέγεται Χρυσή Αυγή, είναι εγκληματίες επειδή είναι ναζιστές, αυτά τα δύο πάνε μαζί. Δεν θέλουμε να αναβληθεί η δίκη, θέλουμε να μεταφερθεί σε άλλο χώρο και να καταλήξει σε καταδίκη. Είναι υπόθεση του λαού, με καθημερινή δράση, με μαζική και οργανωμένη πάλη να μην τους αφήσει γωνία για να σταθούν ».
 
Νίκος Β. ακτιβιστής, μέλος ΣΥΡΙΖΑ. «Απαιτούμε την καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, η σημερινή πορεία ξεπερνά τις προσδοκίες μου. Μεγάλος αριθμός από φορείς και συλλογικότητες βρίσκεται εδώ, με διακριτά χαρακτηριστικά αλλά με ένα κοινό σύνθημα, να καταλήξουν οι φασίστες εκεί που ανήκουν, στη φυλακή».
 
Δημήτρης Ταβουλάρης, Δημοτικός Σύμβουλος στο Ηράκλειο Αττικής. «Είναι πολύ σημαντική η σημερινή μέρα για το αντιφασιστικό κίνημα, θέλω όμως να τονίσω ότι τα δικαστικά μέσα είναι απαραίτητα αλλά δεν αρκούν, μια καταδικαστική απόφαση θα είναι πολύτιμη αλλά τη συνολική απάντηση θα τη δώσει ο λαός». 
 
Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ (ναυτεργάτες). «Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί σαφές μήνυμα των εργαζομένων, των συνδικάτων και του λαού ενάντια στον φασισμό της Χρυσής Αυγής. Το μητρώο τους είναι βεβαρυμμένο με δολοφονίες όπως του Φύσσα αλλά και επιθέσεις εναντίον μεταναστών και εργατών όπως στην περίπτωση του ΠΑΜΕ. Η ίδια η ιδεολογία της ΧΑ είναι αυτή που διαμορφώνει την δολοφονική της δράση. Ο ρόλος των συνδικάτων στο αντιφασιστικό κίνημα είναι αναντικατάστατος και πρωτοπόρος. Το εργατικό κίνημα θα είναι παρόν μέχρι να απομονώσουμε εντελώς τη Χρυσή Αυγή».  
 
Αγγελική Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας. «Δίνουμε δυναμικά το παρών ώστε να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή, είναι μεγάλη η δικαίωση για τα θύματα της φασιστικής βίας αλλά και για όλον τον κόσμο που είναι ενάντια στον φασισμό».
 
Μιχάλης Ζερβός, πρόεδρος σωματείου εκτάκτων Υπουργείου Πολιτισμού. «Δεν είναι σωστό που η δίκη γίνεται στον Κορυδαλλό, θα έπρεπε να γίνεται στα δικαστήρια. Περιμένω να καταδικαστούν. Παρόλο που κάποιοι τους έχουν ψηφίσει, η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα. Πρέπει όλα τα εγκλήματα τους να βγουν στη φόρα. Για τη σημερινή κινητοποίηση κάναμε συνέλευση με 250 άτομα και αποφασίσαμε στάση εργασίας και συμμετοχή με πανό γιατί η ΑΔΕΔΥ δεν μας καλύπτει».
 
Κωσταντίνος Ζαφείρης, μεταπτυχιακός φοιτητής. «Η σημερινή μέρα είναι μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος, μετά από δεκαετίες, έστω και κάποιοι από αυτούς κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ούτε το κράτος ούτε τη δικαιοσύνη εμπιστευόμαστε για την έκβαση της δίκης. Το κίνημα είναι ο παράγοντας που θα κρίνει τη συνέχεια. Πρέπει να οξύνουμε τον αγώνα μας ώστε να καταδικαστούν».
 
Η δίκη διακόπηκε και λίγο μετά τις 11  οι μάρτυρες και οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής βγήκαν έξω και ενημέρωσαν τους διαδηλωτές για τις εξελίξεις. Θα συνεχιστεί στις 7 Μάη, οπότε θα είναι και το επόμενο κάλεσμα για τον κόσμο του αντιφασιστικού κινήματος, στο ίδιο προς το παρόν μέρος. Όπως είπε ο Σταύρος Κασιμάτης, Δήμαρχος Κορυδαλλού. «Να είστε σίγουροι, στις 7 Μαΐου το πρωί, θα είμαστε όλοι εδώ, για να δικαστούν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, και βεβαίως η δίκη να πάρει δημοσιότητα και να γίνει στο Εφετείο Αθηνών. Από εμάς εξαρτάται μόνο. Στις 7 Μαΐου τα σχολεία θα είναι κλειστά, οι υπηρεσίες του Δήμου θα είναι και πάλι κλειστές!»
 
Αμέσως ακολούθησε νέα διαδήλωση, με συνθήματα κατά του φασισμού και υπέρ των μεταναστών, προς το γήπεδο της Προοδευτικής όπου και διαλύθηκε.
 
Η αστυνομία έφραζε το δρόμο στους διαδηλωτές με ΜΑΤ και κλούβες, είχαν αποκλείσει την οδό Σολωμού στην οποία βρίσκεται η είσοδος της φυλακής και μπροστά στις κλούβες στήθηκε εξέδρα από όπου εκφωνήθηκαν χαιρετισμοί και ομιλίες από τις οποίες και τα παρακάτω αποσπασματα:
 
Σταύρος Κουτσουμπέλης, εκτελεστική γραμματεία ΑΔΕΔΥ. «Η σημερινή μέρα είναι ιστορική, ο λαός μας έχει πλούσια αντιφασιστική ιστορία, πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι, όλοι οι δημοκράτες και οι προοδευτικοί να μην επιτρέψουμε στο αυγό του φιδιού να εκκολαφθεί.  Η δίκη πρέπει να μεταφερθεί στο Εφετείο για να έχει δημοσιότητα, πρέπει να λήξει με καταδίκη των δολοφονικών ενεργειών της Χρυσής Αυγής».
 
Ευγενία Μιχαηλίδου Μπατμάνογλου, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κορυδαλλού. «Διαμαρτυρόμαστε και ζητάμε από τον υπουργό Παρασκευόπουλο να μεταφερθεί αλλού η δίκη. Δίπλα στις φυλακές βρίσκονται συνολικά 11 σχολικές μονάδες. Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά μας να πρέπει να δείχνουν ταυτότητα σε αστυνομικούς για να πάνε σχολείο».
 
Χρίστος Αργύρης, γιατρός, από το ΓΝΑ Γεννηματάς. «Είμαστε εδώ για να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να σαπίσει η ηγεσία της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. Αυτή η συμμορία χτυπούσε συνδικαλιστές και μετανάστες με την κάλυψη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όταν χτυπήθηκαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ήταν για να φτιαχτεί εργοδοτικό σωματείο στο Πέραμα. Όταν προσπαθούσαν να κάνουν αιμοδοσία μόνο για Έλληνες στα νοσοκομεία, μαζικά τους σταματήσαμε».
 
Καρακώστα Ευαγγελία, βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο λαός της Β’ Πειραιά κατάφερε να κινητοποιήσει όλη την Αττική, όλους τους εργαζόμενους, με ένα αίτημα, να καταδικαστεί ο φασισμός. Πρέπει η δικαιοσύνη να λάβει υπόψιν της το λαϊκό αίσθημα στις αποφάσεις της. Έχουμε και το αίτημα να μεταφερθεί η δίκη αλλού για να μην βλέπουμε τα ΜΑΤ στις γειτονίες μας».
 
Χρήστος Κωσταντακόπουλος, από την Κίνηση Χειραφέτησης ΑΜΕΑ Μηδενική Ανοχή. «Τα άτομα με αναπηρία έχουμε βιώσει τον ρατσισμό και τον φασισμό από τη γέννηση του, ήταν από τα πρώτα θύματα του ναζισμού. Τώρα υπάρχει η διαβόητη πράσινη πτέρυγα της Χρυσής Αυγής που μας θεωρεί ανάξιους για να ζούμε. Ποτέ ξανά φασισμός!».
 
Παύλος Αντωνόπουλος, Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας. «Ζητάμε την ουσιαστική καταδίκη των αυτουργών, φυσικών και ηθικών, των εγκλημάτων που έχουν κάνει οι φασίστες. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση ακόμα να κυνηγάει διαδηλωτές και να χτυπάει με γκλοπ και δακρυγόνα και να μην προχωράει στη διάλυση των φασιστικών μηχανισμών στον κρατικό μηχανισμό, στα σώματα ασφάλειας και στα ΜΜΕ».
 
Άννα Σακαλή εκ μέρους των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων. «Οι φοιτητές ήταν από την πρώτη στιγμή μπροστάρηδες στη μάχη για να καταδικαστούν αυτοί οι δολοφόνοι, για να μην μπορέσει ποτέ να αναδυθεί η φασιστική απειλή στην Ελλάδα. Το πανεπιστημιακό άσυλο ήταν ασπίδα απέναντι στις προσπάθειες των φασιστών να πατήσουν πόδι στα πανεπιστήμια».
 
Νίκη Αργύρη από την ΚΕΕΡΦΑ. «Σήμερα δικαιώνεται το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, η μάχη ενάντια στον φασισμό είναι δεμένη με τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό. Αυτές τις μέρες βλέπουμε σκηνές με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες, μια νέα Λαμπεντούζα. Το αντιρατσιστικό κίνημα έχει τη δύναμη να σταματήσει αυτές τις εικόνες, απαιτούμε να κλείσουν τα ρατσιστικά στρατόπεδα, να πάρουν ιθαγένεια τα παιδιά των μεταναστών και να ανοίξουν τα σύνορα για όλους τους εργάτες».
 
Αμπτουλάι, Κοινότητα Σενεγαλέζων μεταναστών. «Είμαστε εδώ από τη Σενεγάλη, τη Γουινέα, την Γκάμπια και από όλες τις αφρικανικές κοινότητες για να τσακίσουμε τους νεοναζί. Οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής πρέπει να μείνουν στη φυλακή. Εκεί είναι η θέση τους και όχι στους δρόμους για να χτυπάνε και να δολοφονούν. Είμαστε ενωμένοι και λέμε ποτέ ξανά φασισμός!»
 
Από την ΕΛΜΕ Κορυδαλλού o Γιάννης Βαρδουνιώτης. «Συμμετέχουμε ενεργά και απαιτούμε την καταδίκη της εγκληματικής
οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, συμμετείχαμε σε όλες τις διαδικασίες και τη συντονιστική επιτροπή αγώνα του Δήμου Κορυδαλλού. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πολιτική δίκη, πρέπει να γίνει σε ανοιχτό χώρο με ελεύθερη πρόσβαση και δημοσιότητα, για αυτόν τον λόγο απαιτούμε να αλλάξει ο χώρος της δίκης».
 
Μάριος Ζέκιο, μαθητής της περιοχής. «Αυτή η δίκη είναι πολύ σημαντική για τον αγώνα μας, το παλεύουμε πολύ καιρό. Χρειάζεται να κλείσουμε τους χρυσαυγίτες φασίστες φυλακή, αλλά πάνω απ’ όλα ζητάμε ιθαγένεια για όλα τα παιδιά. Όχι πια ρατσισμός, ούτε για τους εργάτες, ούτε για τους μαθητές, ούτε για κανέναν».
 
 
 

Στις άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και μικροφωνική στο Κέντρο Αγώνα της οδού Αριστοτέλους ενώ μοιράστηκαν αντιφασιστικά κείμενα. Παρουσία υπήρχε από την ΕΔΟΘ, τους εργαζόμενους της Coca Cola και την επιτροπή αγώνα του ΨΝΘ. Εκτός από την ΚΕΕΡΦΑ και το ΣΕΚ  συμμετείχαν η Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία και η ΟΚΔΕ, ενώ έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για τη συνέχεια. 
 
Στην Ξάνθη, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση ενώ το τοπικό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ είχε κηρύξει στάση εργασίας. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους του κέντρου. Τα συνθήματα των διαδηλωτών ζητούσαν την καταδίκη των φασιστών, ενώ διακήρυτταν ότι η πόλη θα παραμείνει καθαρή από φασίστες. Με πανό συμμετείχαν η ΚΕΕΡΦΑ, η τοπική ΕΛΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΜΕ, και η Πρωτοβουλία Αντίστασης (ΚΚΕ μλ).
 
Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Γεωργίου με συμμετοχή από την ΚΕΕΡΦΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και το ΕΑΜ όπου φωνάχτηκαν αντιφασιστικά συνθήματα.
 
Στα Χανιά η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Αγοράς με κάλυψη από στάση εργασίας. Στήθηκε μικροφωνική από την οποία εκφωνούνταν αντιφασιστικά κείμενα. Στη συγκέντρωση καλούσαν η ΚΕΕΡΦΑ, το δημοτικό σχήμα Ανταρσία στα Χανιά ενώ συμμετείχαν η ΕΛΜΕ, εκπρόσωποι του Συλλόγου Δασκάλων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία. 
 
Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Λιοντάρια με συμμετοχή από΄ την ΚΕΕΡΦΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Σύλλογο Φοιτητών Βιολογικού, ενώ στήθηκε μικροφωνική και μοιράστηκαν μαζικά κείμενα στον κόσμο. 
 
Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε μαζική αντιφασιστική εξόρμηση έξω από το κτήριο της Επαρχίας με κάλεσμα από τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής και συμμετοχή από την ΚΕΕΡΦΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την κοινότητα Σενεγαλέζων μεταναστών. Μοιράστηκαν εκατοντάδες αντιφασιστικά κείμενα στους περαστικούς ενώ η συζήτηση κυριαρχήθηκε από την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια και επιμονή στην παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος.
 

Και στo Λονδίνο

Μια μέρα νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης με τους αντιφασίστες της Ελλάδας στο Λονδίνο, με συμμετοχή ακτιβιστών από το UAF (Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό), την Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ελλάδα, την Καμπάνια Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την ΚΕΕΡΦΑ Αγγλίας.
 
Ο γραμματέας του UAF Γουέιμαν Μπένετ, είπε στην ομιλία του: «Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας από το Λονδίνο στους αντιφασίστες στην Ελλάδα που παλεύουν ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Το ζήτημα δεν είναι απλά σημαντικό για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρακολουθήσει την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα αλλά και του φασιστικού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία. Ελπίζουμε να δούμε τους αρχηγούς της στη φυλακή σύντομα.»