Αντιρατσιστικό κίνημα
Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες

Συσκέψεις με θέμα την αύξηση της εισόδου των προσφύγων και των μεταναστών  στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, είχαν υπουργοί της κυβέρνησης με τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες.  
 
Από τη μία η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε από τους Δημάρχους στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, να βρουν χώρους φιλοξενίας των μεταναστών και των προσφύγων. Από την άλλη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης στη σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες, ευθυγραμμίστηκε με όλες τις θεωρίες κινδυνολογίας, υποστηρίζοντας ότι η μαζική εισδοχή μεταναστών θέτει ζητήματα “εθνικής ασφάλειας” και “κοινωνικής συνοχής”. 
 
Η πραγματικότητα είναι ότι σε πολλούς δήμους υπάρχουν χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν χιλιάδες μετανάστες, όπως επίσης υπάρχουν και δεκάδες κρατικά κτίρια που παραμένουν κλειστά. Ο Δήμαρχος Αθηναίων πρότεινε να αξιοποιηθεί  ξενοδοχείο στην περιοχή της Ομονοίας (Mirage), που παραμένει κλειστό και ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. 
 
Μετά την κατασκήνωση αγώνα που πραγματοποίησαν εκατοντάδες Σύριοι Πρόσφυγες στο Σύνταγμα τον περασμένο Δεκέμβρη, κάποιοι δήμοι προσφέρθηκαν να προσφέρουν σίτιση και στέγαση. Για παράδειγμα ο δήμος Αγ. Δημητρίου φιλοξένησε 50 από τους Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονταν στο Σύνταγμα, κυρίως οικογένειες και ηλικιωμένους, σε υποτυπώδεις εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής, στην περιοχή του Ασυρμάτου. 
 
Βοήθεια
 
Όπως είχε δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ελένη Καντζέλη “παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων αρχών, Περιφέρειας, Κυβέρνησης Οργανώσεων, αλλά και όμορων δήμων για παροχή συνδρομής στον δήμο Αγίου Δημητρίου προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μεταναστών, καμία απολύτως βοήθεια δεν ήρθε”. 
 
Η κυβέρνηση χρειάζεται να εξασφαλίσει στέγη και σίτιση στους πρόσφυγες, όμως η κοινωνική ευαισθησία δεν μπορεί να εξαντλείται  στις εκκλήσεις στους Δημάρχους. Χρειάζεται ταυτόχρονα η αύξηση της χρηματικής επιχορήγησης στους δήμους και προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού για να στηρίξουν αυτές τις δομές.
 
Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έβαζε προτεραιότητα την εξεύρεση εκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα για να αποπληρώνει τους τόκους και τα χρεωλύσια προς τους δανειστές, αλλά τις ανάγκες των απλών ανθρώπων, τότε θα άνοιγε τα κλειστά ολυμπιακά κτίρια και ξενοδοχεία, θα προχωρούσε σε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων για να διαμορφώσουν και να στελεχώσουν τις κατάλληλες υποδομές. Τότε αυτοί που θα κινδύνευαν να περιθωριοποιηθούν θα ήταν οι φασίστες και οι ρατσιστές.