Εργατικό κίνημα
Η τοξική «ανακύκλωση» έπνιξε εργαζόμενους και λεκανοπέδιο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στις 9πμ, στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) καλεί η Επιτροπή Εργαζομένων Γενικής Ανακύκλωσης, διεκδικώντας να μην γίνουν καπνός τα χιλιάδες ευρώ που χρωστάει η εργοδοσία στους εργαζόμενους, όπως έγινε, ο γεμάτος τόνους επικίνδυνων αποβλήτων, προαύλιος χώρος του εργοστασίου, μετά την πυρκαγιά του περασμένου Σαββατοκύριακου. 
 
«Η πρόσφατη φωτιά που έπνιξε με τοξικό νέφος όλο το λεκανοπέδιο, φέρνει με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Εργαζομένων. «Ένα τεράστιο εργοστάσιο ιδιοκτησίας του κ. Λαζόπουλου, με εκατοντάδες εργαζόμενους, από τις μεγαλύτερες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, οδηγήθηκε στην απαξίωση και τελικά στην καταστροφή… Υπεύθυνη για αυτή την πορεία είναι η ιδιοκτησία.
 
Από τους εκατοντάδες εργαζόμενους των προηγούμενων χρόνων είχαν απομείνει μερικές δεκάδες στα τέλη του Δεκέμβρη του 2014, που απεργούσαμε για σχεδόν τρείς βδομάδες, για την καταβολή των δεδουλευμένων μηνών που μας χρωστούσε η εργοδοσία. Εξαιτίας των κινητοποιήσεων μας, πάνω από εξήντα συνάδελφοι μας συμβασιούχοι, κατάφεραν να πάρουν (μαζί με τη λήξη της σύμβασής τους) τα δεδουλευμένα τους και αντικαταστάθηκαν αμέσως, με νέα φουρνιά συμβασιούχων. 
 
Ξανά στον δρόμο
 
Όμως ακόμη και σήμερα η εργοδοσία συνεχίζει να χρωστάει σχεδόν από 10.000 ευρώ σε δεκάδες εργαζόμενους που δούλευαν για χρόνια με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μετά τις 12 Μαΐου του 2015 απολυθήκαμε οι τελευταίοι 16 εργαζόμενοι και παρέμειναν ελάχιστοι για τη φύλαξη κατά κύριο λόγο των εγκαταστάσεων. 
 
Τώρα είμαστε ξανά στον δρόμο διεκδικώντας ότι τα δικαιώματά μας δεν θα χαθούν μέσα στα αποκαΐδια της φωτιάς.
Απαιτούμε από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, την άμεση και πλήρη διαλεύκανση για το πώς μπήκε η φωτιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο. Να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, που κατέστρεψαν μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα και έπνιξαν με τους τοξικούς καπνούς της πυρκαγιάς όλο το λεκανοπέδιο.
 
Διεκδικούμε την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων μας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν καπνός οι χιλιάδες των ευρώ που μας χρωστάει η εταιρία του κ Λαζόπουλου. Απαιτούμε από το υπουργείο εργασίας να πάρει μέτρα για να εξασφαλίσει την άμεση και έγκαιρη αποπληρωμή μας.
 
Ζητάμε να περάσει στα χέρια του δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων η επιχείρηση Γενική Ανακύκλωση ΑΕ, όχι μονάχα για τις θέσεις εργασίας που μπορεί να προσφέρει αλλά κυρίως για το γεγονός ότι η διαχείριση των απορριμμάτων που είναι πολύ σημαντικός τομέας, δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια ιδιωτών που μοναδικό τους κριτήριο είναι τα κέρδη τους και όχι οι περιβαλλοντικές ανάγκες της κοινωνίας»