Πολιτική
Δημοψήφισμα - Η μάχη του ΟΧΙ: Εκτός από την ψήφο, χρειάζονται απεργίες

Κείμενο με υπογραφές συνδικαλιστών που καλούν σε Γενική Απεργία ενάντια σε νέο Μνημόνιο κυκλοφόρησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το κείμενο αναφέρει: 
 
«Οι τελευταίες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές δημιουργούν πολύ μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους.
 
- Οι προτάσεις των δανειστών, είναι προτάσεις κοινωνικού κανιβαλισμού και συνέχισης της εξαθλίωσης και της λεηλασίας. Δείχνουν την βαθιά περιφρόνηση των λεγόμενων «θεσμών» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) απέναντι στην θέληση του ελληνικού λαού, τον βαθιά αντιλαϊκό τους χαρακτήρα. Η επιμονή όλων, από την Μέρκελ μέχρι τον Ομπάμα και από τον Γιουνκέρ μέχρι τον Ολάντ, στις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» δείχνει ότι έχουν μια κοινή, βαθιά ταξική πολιτική για το ξεπέρασμα της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων και του λαού.
 
- Όμως και η πρόταση της κυβέρνησης των 47 σελίδων αποτελεί ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις των «θεσμών» και είναι βαθιά αντιλαϊκή στην κατεύθυνσή της. Αποδέχεται τις βασικές αντιδραστικές απαιτήσεις των δανειστών, περιλαμβάνει σκληρά μέτρα συνέχισης της φορολεηλασίας για τον λαό, ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων, βαριά αντιασφαλιστικά μέτρα, ενώ δεν θίγει σε τίποτα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, περιέχοντας απαράδεκτες υποχωρήσεις προς τη μνημονιακή λογική.
 
Αυτή η τακτική μπορεί να οδηγήσει σε «συμφωνία» που θα είναι νέο μνημόνιο.
 
- Από την εμπειρία της 5-μηνης διαπραγμάτευσης αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμιά φιλολαϊκή πολιτική μέσα στα όρια της ευρωζώνης και των συνθηκών της ΕΕ, με αναγνώριση και αποπληρωμή του χρέους. Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής υπέρ των εργαζομένων όταν τα κύρια κριτήρια της όποιας διαπραγμάτευσης είναι η «παραγωγικότητα», η «ανταγωνιστικότητα» και η κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί. Όταν κάθε σκέψη ακόμα και για νομοθέτηση της χαλάρωση των μνημονιακών μέτρων (ακόμα και των 650 ευρώ βασικού μισθού) θεωρείται μονομερής ενέργεια.
 
Χρειαζόμαστε έναν «άλλο δρόμο» σε ρήξη με την πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ, με τη λογική της «ανταγωνιστικότητας», της εξυπηρέτησης των τραπεζιτών και των επιχειρήσεων με κάθε τρόπο.
 
Παλεύουμε για:
 
• Να σταματήσει η κυβέρνηση τώρα κάθε διαπραγμάτευση με τους εκβιαστές - δανειστές
• Άμεση παύση πληρωμών και διαγραφή του ληστρικού χρέους
• Μονομερή ακύρωση των μνημονιακών νόμων και την πλήρη επαναφορά όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων
• Το προχώρημα των εθνικοποιήσεων του τραπεζικού συστήματος και των στρατηγικών επιχειρήσεων
• Μέτρα φορολόγησης του κεφαλαίου και του πλούτου και όχι των εργαζομένων
• Ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ
 
Ζητάμε από τα συνδικάτα την άμεση κήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και οργάνωση και συντονισμό των αγώνων για την απόκρουση κάθε νέου αντιλαϊκού μέτρου, κάθε νέας μνημονιακής συμφωνίας». 
 
Το κείμενο υπογράφουν πάνω από 220 συνδικαλιστές μέχρι τώρα. 102 συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες από τους χώρους της εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ), 13 από τα νοσοκομεία, 10 από τα υπουργεία (ΥΠΠΟ, Οικονομικών κ.ά.), 9 συνδικαλιστές από τα σωματεία των Δήμων, συνδικαλιστές από το χώρο των ΜΜΕ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκλεγμένοι στην ΑΔΕΔΥ και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, από τη ΔΕΗ, συνδικαλιστές από πολλούς ιδιωτικούς χώρους (ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ΣΒΕΜΚΟ, Speedex κ.ά.). Δείτε όλες τις υπογραφές στο sekonline.gr