Γράμματα και σχόλια
Συμμετοχή και συζήτηση στις εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΚΟΛΩΝΟΣ

Πάνω από 40 εργαζόμενοι και νεολαίοι βρέθηκαν στην εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την προηγούμενη Πέμπτη 23/7 στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα στον Κολωνό. Την εκδήλωση άνοιξε η Αργυρή Ερωτοκρίτου και ακολούθησε ο Τάκης Τσίτσος και οι δύο από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η Αργυρή έκανε ειδική μνεία στην σημασία του αντικαπιταλιστικού προγράμματος. “Επιβεβαιώθηκε ότι οι λύσεις που προτείναμε απέναντι στους διαφαινόμενους εκβιασμούς δεν ήταν πέρα από την πραγματικότητα αλλά τελικά οι μόνες ρεαλιστικές. Το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι μια κοπτοραπτική ανάλογα στο τι θέλουμε να δώσουμε έμφαση. Είναι μια συνολική αντικαπιταλιστική λύση που οργανώνει ώστε οι εργάτες να πάρουν τον έλεγχο της οικονομίας στα χέρια τους. Γι' αυτό και το ζητούμενο δεν είναι να ψάξουμε νέες πολιτικές συμμαχίες και μέτωπα αλλά να οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι στο νέο μνημόνιο, απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις, τις περικοπές, την αύξηση των φόρων για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα με τον πιο πλατύ τρόπο. Με απεργίες και καταλήψεις που θα μετατρέψουν την ηγεμονία της εργατικής τάξης όπως την είδαμε στο δημοψήφισμα, σε συνολική ηγεμονία για τον έλεγχο της κοινωνίας”.

“Το δημοψήφισμα ήταν μια ιστορική στιγμή για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Μπήκε μια βαθιά ταξική διαχωριστική γραμμή. Πάνω σε αυτή τη γραμμή πρέπει να πατήσουμε και από αυτή τη σκοπιά των εργατικών ταξικών συμφερόντων να οργανώσουμε την αντίσταση απέναντι στα μνημόνια”, τόνισε ο Τάκης.

Και οι δυο ομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στις προοπτικές που ανοίγονται για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ την επόμενη περίοδο, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναν ερωτήσεις σχετικά με τη σημασία και τα πρακτικά ζητήματα σε σχέση με το χρέος, με το ευρώ και την ΕΕ που ανοίγουν από μια ρήξη με τις μνημονιακές πολιτικές.

Τέλος με την εκδήλωση να οργανώνεται στην πλατεία που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Σωτήρης Πέτρουλας έγινε αναφορά στην ιστορική σημασία των Ιουλιανών και τις τεράστιες διαδηλώσεις που ξεκίνησαν και από αυτή την πλατεία για να πλημμυρίσουν την Αθήνα. Πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση απέναντι στο πραξικόπημα του παλατιού και τη δολοφονία του Πέτρουλα, ξαναέρχεται στην επικαιρότητα η σημασία της ύπαρξης μιας δυνατής αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς που δεν θα οδηγήσει στην ήττα και την υποταγή.

Κ.ΜΠΕΤΡΑΛΩΝΑ

Πάνω από 50 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έγινε στην πλ. Μερκούρη την Πέμπτη 23/7 με θέμα “ΟΧΙ μέχρι τέλος-Κανένα μνημόνιο δεν θα περάσει-Η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ”. Τις εισηγήσεις άνοιξε ο Γιάννης Σηφακάκης από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Τάσος Βασιλειάδης επίσης από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Μιχάλης Ρίζος από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Αττικό.
Και οι τρεις ομιλητές συμφώνησαν πως η αντίσταση χωρίς αναμονή στο νέο μνημόνιο είναι μονόδρομος και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ πέφτουν αναβαθμισμένες ευθύνες για την οργάνωση της αντίστασης. “Το μεταβατικό πρόβλημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ολοκληρωμένο δίνει συνολικές απαντήσεις στου εκβιασμούς των δανειστών”, τόνισε ο Γιάννης Σηφακάκης.
Στο σημείο για το οποίο έγινε η μεγαλύτερη συζήτηση ήταν για τη μορφή του μετώπου με το οποίο θα μπορέσει το εργατικό κίνημα και η αριστερά να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη επίθεση. Τα ζητήματα τακτικής και στρατηγικής πάνω στις πολιτικές συμμαχίες ανέδειξαν την αναγκαιότητα της ενιαιομετωπικής στρατηγικής του εργατικού κινήματος από τα κάτω. Αρκετοί ήταν οι σύντροφοι που πήραν το λόγο περιγράφοντας εικόνες από τους διάφορους αγώνες που ξεδιπλώνονται και ακούστηκαν σειρά από παραδείγματα.
Ανάμεσα στον κόσμο που ήρθε στην εκδήλωση ήταν και αρκετοί που δεν ήταν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, διάφοροι εκ των οποίων θέλοντας να ακούσουν την εναλλακτική του αντικαπιταλιστικού προγράμματος έκαναν σειρά ερωτήσεων δίνοντας το έναυσμα για ακόμα πιο βαθιά συζήτηση και ανάλυση της σημασίας του αντικαπιταλιστικού προγράμματος.

Α.Σ.