Εργατικό Κίνημα
Εκπαιδευτικοί: Προσλήψεις τώρα

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23/7 στο υπουργείο Παιδείας. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, συλλόγων δασκάλων και ΕΛΜΕ, για τα ζητήματα που αφορούν τους αναπληρωτές και τους διορισμούς, την κάλυψη δηλαδή των χιλιάδων κενών θέσεων που υπάρχουν. Στα πλαίσια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, οι οποίοι όπως είπαν “δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις... μόνο να ακούσουμε”.


“Μιλάμε για 27.000 κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία από Σεπτέμβριο. Δυστυχώς οι απαντήσεις που πήραμε από το υπουργείο Παιδείας ήταν καθ'όλα αρνητικές. Δεν δεσμεύτηκαν σε τίποτα” δήλωσε ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης, δάσκαλος και μέλος των Παρεμβάσεων. “Δεν δεσμεύτηκαν για την ανάκληση της κατάφωρα άδικης και παράτυπης εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια των νομοθετικών ρυθμίσεων Λοβέρδου”. Πρόκειται για εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία, δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών κατά την περίοδο 2010-2015 αλλά μόνο κατά το διάστημα 2012-2015, εισάγεται σαν κριτήριο ο βαθμός του πτυχίου αντί για τον χρόνο λήψης του και τιμωρούνται με δύο χρόνια αποκλεισμό από τους πίνακες όσοι εκπαιδευτικοί για προσωπικούς, οικογενειακούς και άλλους λόγους αρνήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία ή οδηγήθηκαν σε υποχρεωτική παραίτηση όταν κατά κανόνα καλούνταν να εργαστούν σε απομακρυσμένα ή δυσπρόσιτα σχολεία στο μέσο της σχολικής χρονιάς.


“Δεν δεσμεύτηκαν επίσης ούτε για τον αριθμό των μόνιμων διορισμών που θα γίνουν, ούτε και για τον τρόπο διορισμού, ούτε και για τον αριθμό των προσλήψεων των αναπληρωτών.


Πιο αρνητικό απ'όλα είναι ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσληψης εκπαιδευτικών μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ με voucher. Γεγονός που θα ελαστικοποιήσει ακόμα περισσότερο τις ήδη ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών του δημόσιου σχολείου. Αρνητικές απαντήσεις εισπράξαμε και για μια σειρά άλλα ζητήματα που αφορούν εργασιακά δικαιώματα αναπληρωτών που, όπως είχε δεσμευτεί το υπουργείο, θα εξισώνονταν με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.


Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων την οποία ακολουθεί και υπηρετεί πλέον η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα μας βρει απέναντι. Θα απαντήσουμε με τους δικούς μας αγώνες σε όλο αυτό το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενάντια στη διάλυση του δημόσιου σχολείου” σημείωσε ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης μετά το τέλος της συνάντησης.