Εργατικό Κίνημα
22 ΙΟΥΛΗ - Δυνατό ΟΧΙ στο δεύτερο πακέτο

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιούλη έξω από τη Βουλή ενάντια στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που ψήφιζε την ίδια ώρα η πλειοψηφία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέα με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για την υπογραφή της νέας συμφωνίας-μνημόνιο. Την συγκέντωση κάλεσαν  η ΑΔΕΔΥ, Σωματεία και Ομοσπονδίες του Ιδιωτικού Τομέα, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αντίσταση συνεχίζεται και κλιμακώνεται μέχρι την ανατροπή όλων των μνημονίων, νέων και παλιών.


Η προσυγκέντρωση που καλούσαν τα σωματεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα, όπου ενώθηκε με χιλιάδες διαδηλωτές. Μπροστά μπήκε το πανό της ΑΔΕΔΥ και ακολουθούσαν το πανό του Συντονιστικού Σωματείων, Γενικών Συνελεύσεων, Επιτροπών Αγώνα και Εργαζομένων στα Νοσοκομεία, ο Συντονισμός Ενάντια σε Κλεισίματα, Διαθεσιμότητες, Ιδιωτικοποιήσεις και ακολουθούσαν τα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ LGBTQ, του ΜΕΤΑ, της Ροσινάντε. Λίγο πριν φτάσει το μπλοκ της προσυγκέντρωσης από τα Προπύλαια στο Σύνταγμα, μέσω Σταδίου πέρασε το μπλοκ του ΠΑΜΕ που είχε ξεκινήσει από την Ομόνοια.


“Η Αριστερή Λιτότητα είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη” και “όχι σε μνημόνια νέα και παλιά, την κρίση να πληρώσουν τα αφεντικά”, ήταν μερικά από τα συνθήματα που έδιναν τον τόνο.  


Αγωνιστική συμμετοχή
Σε αγωνιστική συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 22 Ιουλίου καλούσαν με ανακοίνωσή τους 15 αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα:


«Εμείς οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών που υπογράφουμε, αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε δημόσια την αντίθεσή μας με την πολιτική των μνημονίων που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αγω­νι­στή­κα­με 22 μήνες χωρίς να μας λυ­γί­σει ούτε η ζέστη ούτε το κρύο μα ούτε και η αστυ­νο­μι­κή βία της συ­γκυ­βέρ­νη­σης Σα­μα­ρά Βε­νι­ζέ­λου. Ση­κώ­σα­με το γάντι στην κυ­βέρ­νη­ση του Σα­μα­ρά και του Βε­νι­ζέ­λου πα­λεύ­ο­ντας για το δι­καί­ω­μά μας στη δου­λειά και τη ζωή. Για το δι­καί­ω­μα όλων μας στην ελ­πί­δα. Σή­με­ρα με απο­γο­ή­τευ­ση και οργή ζούμε την απο­δό­μη­ση της ελ­πί­δας με το νέο ακόμη βα­ρύ­τε­ρο μνη­μό­νιο που επι­βάλ­λε­ται ει­δι­κά μετά από το δη­μο­ψή­φι­σμα που ανέ­δει­ξε με με­γά­λη πλειο­ψη­φία το ΟΧΙ του λαού…»


Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε επίσης στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν με τα πανό τους η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Εργατική Αλληλεγγύη, το ΜΕΤΑ και άλλες οργανώσεις της αριστεράς. Στο Ηράκλειο Κρήτης “η συγκέντρωση ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, όπου συμμετείχαν με πανό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πρωτοβουλία για το ΟΧΙ μέχρι το τέλος, το Κόκκινο Δίκτυο και άλλες συλλογικότητες” μας είπε ο Δημήτρης Λυγίζος. “Λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο ίδιο μέρος. Έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης, όπου κατέληξε ξανά στην πλατεία Ελευθερίας, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στα μνημόνια νέα και παλιά”.