Εργατικό Κίνημα
Συντονισμός Ενάντια σε Κλεισiματα, Διαθεσιμότητες, Ιδιωτικοποιήσεις Και Εργολαβίες: “Πιο δυνατό όπλο η απεργία”

Το μπλοκ του Συντονισμού ανεβαίνει τη Σταδίου στις 22 Ιούλη

Κάλεσμα για αγώνα και οργάνωση ώστε να ανατραπούν στην πράξη όλα τα μνημόνια και όλα τα «προαπαιτούμενα» λιτότητας που ψηφίζονται μέσα στο κατακαλόκαιρο στη Βουλή απευθύνει ο Συντονισμός ενάντια στα κλεισίματα, τις διαθεσιμότητες, τις ιδιωτικοποιήσεις και εργολαβίες. Ήδη μέσα στον Ιούλη, έχουν ξεκινήσει προσπάθειες συνελεύσεων και συζητήσεων ανά χώρο εργασίας με στόχο μια απεργιακή αντεπίθεση που μπορεί να τσακίσει παλιά και νέα μνημόνια.


«Το εργατικό κίνημα είναι αντιμέτωπο με το νέο μνημόνιο και μπορεί να το ανατρέψει» αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονισμού. «Ξεκινάμε από την αφετηρία ότι είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία και για την ακρίβεια το 62% που πριν λίγες μέρες είπε ένα καθαρό ΟΧΙ στα μνημόνια. Συνεχίζουμε λοιπόν τη μάχη του ΟΧΙ που δώσαμε εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες και αυτή τη φορά στη μάχη δεν χρησιμοποιούμε σαν όπλο την ψήφο μας, αλλά το πιο δυνατό όπλο που έχουν οι εργάτες, την ΑΠΕΡΓΙΑ. Και την απεργία, δεν μπορεί καμία κυβέρνηση και κανένας ευρωπαϊκός θεσμός να την αγνοήσει».


Μετά το δημοψήφισμα, «οι εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν έχουν ‘γυρίσει πίσω’ αλλά προχωράνε μπροστά, ριζοσπαστικοποιούνται ακόμη περισσότερο. Το ΟΧΙ της Κυριακής, για την πλειοψηφία του κόσμου (και σε αυτό είχε απόλυτο δίκιο η πλευρά των αφεντικών), ήταν ένα μεγάλο ΝΑΙ στην ρήξη, στη σύγκρουση με το χρέος, την ΕΕ, το ευρώ και τα αφεντικά» εκτιμάται στην ανακοίνωση, που στη συνέχεια αναφέρεται στα συγκεκριμένα ανοιχτά μέτωπα ενάντια στις περικοπές, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό, και τα εργασιακά:


«Θα χρειαστεί  ο Σεπτέμβρης να ξεκινήσει απεργιακά. Ηδη οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες έχουν στις αποσκευές τους δύο πρόσφατα συνέδρια με ισχυροποίηση της αριστεράς και πρόταση να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβρη με κύκλους γενικών συνελεύσεων για απεργίες.

Τα νοσοκομεία έχουν ήδη πραγματοποιήσει απεργία στις 20 Μάη και έχουν πλούσια εμπειρία αγώνων, το ίδιο και οι εργαζόμενοι στους Δήμους.


Εμπειρία
Οι εργαζόμενοι στους κλάδους που απειλούνται με ιδιωτικοποίηση έχουν επίσης πλούσια εμπειρία από αγώνες και αντίσταση στις πολιτικές των μνημονίων. Οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ το 2010 με τις καταλήψεις στα κτίρια της Καρόλου, οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ και ΟΛΘ που εδώ και δέκα χρόνια με μεγάλες απεργίες διαρκείας, έχουν εμποδίσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που κόντραραν απεργιακά πολλές φορές τα σχέδια ιδιωτικοποίησης, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ αντίστοιχα.


Μπορούμε σε κάθε χώρο δουλειάς να το κάνουμε όπως η ΕΡΤ πριν από δύο χρόνια. Ιδιωτικοποίηση αυτοί; Απεργία, κατάληψη και ένα πλατύ κύμα αλληλεγγύης εμείς. Σε αυτόν το άξονα θα χρειαστεί να κινηθούμε και θα είναι κρίσιμο το επόμενο διάστημα να οργανωθεί ένα πλατύ κύμα αντιπαράθεσης με τις ιδιωτικοποιήσεις, που να αγκαλιάσει όλη την κοινωνία, να προσφέρει στήριξη και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και να συντονίσει τον αγωνιστικό βηματισμό.


Χρειάζεται ταυτόχρονα να ανοίξουμε τη συζήτηση για την εργατική εναλλακτική. Γιατί για να ξεφύγουμε από το βραχνά των μνημονίων, για να απαντήσουμε μια και καλή στους συνεχιζόμενους εκβιασμούς των δανειστών, είναι απαραίτητη η μονομερής διαγραφή του χρέους, η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ, η κρατικοποίηση των τραπεζών και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο. Και σε αυτόν το δρόμο χρειάζεται να βαδίσουμε.


Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια σε Κλεισίματα, Διαθεσιμότητες και Ιδιωτικοποιήσεις θα πρωτοστατήσει σε όλες αυτές τις μάχες όπως έχει κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο, και καλεί «κάθε εργαζόμενο, συνδικαλιστή και σωματείο να οργανώσουμε μαζί αυτές τις μάχες για την ανατροπή των μνημονίων και την εργατική προοπτική» καταλήγει η ανακοίνωση.