Διεθνή
Τουρκία: Κάτω τα χέρια από το HDP - ΣΤΟΠ στους βομβαρδισμούς

Αντιπολεμική συγκέντρωση στην Αγκυρα 26/7

Μετά το βομβιστικό χτύπημα στις 20/7 που κόστισε τη ζωή 32 Τούρκων και Κούρδων που πήγαιναν να υποστηρίξουν την ανασυγκρότηση της κουρδικής πόλης Κομπάνι, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν όσο ποτέ στη γειτονική Τουρκία.


Τρεις μόνο μέρες μέτα, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε ταυτόχρονες αεροπορικές επιθέσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος αλλά και τους Κούρδους στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ. Ταυτόχρονα επέτρεψε στην αμερικανική πολεμική αεροπορία τη χρήση της βάσης του Ιντζιρλίκ για να πραγματοποιεί βομβαρδισμούς. Ενώ, προφανώς σαν αντάλλαγμα, ο Λευκός Οίκος συμπεριέλαβε το κουρδικό PKK στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, δίνοντας το πράσινο φως στον Ερντογάν να εξαπολύσει δίπλα στις αεροπορικές επιθέσεις, “αντιτρομοκρατικές” επιχειρήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Τουρκίας εναντίον κουρδικών οργανώσεων αλλά και οργανώσεων της αριστεράς.


Αποσταθεροποίηση


Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η αποσταθεροποίηση εξαπλώνεται στην περιοχή. Είναι σίγουρο ότι οι νέες πολεμικές επιχειρήσεις όχι μόνο θα εντείνουν αυτήν την αποσταθεροποίηση, αλλά θα γεννήσουν περισσότερη βαρβαρότητα και δυστυχία για τον τοπικό πληθυσμό, χωρίς βέβαια να αποδυναμώσουν το Ισλαμικό Κράτος. Αντίθετα, οι βομβαρδισμοί και η ιμπεριαλιστική πολιτική του “διαίρει και βασίλευε” είναι αυτοί που το έχουν τροφοδοτήσει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι ταυτόχρονοι βομβαρδισμοί του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων επιβεβαιώνουν πόσο λάθος ήταν οι πάσης φύσεως αυταπάτες για εκκλήσεις προς τη “διεθνή κοινότητα”, τις ΗΠΑ και τον ίδιο τον Ερντογάν να αναλάβουν “πρωτοβουλίες” στην περιοχή.

Οι μόνες πρωτοβουλίες που ξέρουν να παίρνουν οι στρατοκράτες και οι ιμπεριαλιστές είναι αυτές που οδηγούν στην επιβολή του ελέγχου τους και την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, χωρίς να δίνουν δεκάρα για τους λαούς τους οποίους αντιμετωπίζουν με την ωμή βία.

Τώρα το κουρδικό κίνημα, με πρόσχημα την εκστρατεία εναντίον του ΙΚ βρίσκεται και αυτό στο στόχαστρο της επίθεσης. Στα ιρακινά εδάφη που ζουν Κούρδοι και έχει δύναμη το PKK η δουλειά γίνεται ωμά με βομβαρδισμούς. Ενώ μέσα στην Τουρκία τον ρόλο αυτόν ενάντια στο κόμμα HDP που στηρίχθηκε από τους Κούρδους, την Αριστερά και όλα τα κινήματα, έχει αναλάβει η αστυνομία και ο στρατός του Ερντογάν (που μετά και την αποτυχία του στις πρόσφατες εκλογές ελπίζει σε μια ανάκαμψη αξιοποιώντας τη νέα πολεμική “αντιτρομοκρατική” εκστρατεία).
Μαζί με τις αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία η κυβέρνηση Ερντογάν εξαπέλυσε αστυνομικές επιχειρήσεις κατά του κουρδικού κόμματος HDP. Το φασιστικό κόμμα MHP κάλεσε τη δικαιοσύνη να θέσει εκτός νόμου το HDP, που μόλις δύο μήνες πριν μπήκε στη Bουλή με 13% και 80 βουλευτές. Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί πάνω από 2.050 άτομα.


Τα καθεστωτικά ΜΜΕ παρουσιάζουν το θέμα ως επιχειρήσεις κατά του Iσλαμικού Κράτους (ΙΚ). Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου καλεί τους πάντες να πάρουν θέση κατά της “τρομοκρατίας” και στοχοποιεί μαζί με το ΙΚ το κουρδικό κίνημα αλλά και την αριστερή ένοπλη οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο. Παρά τη φιλολογία κατά του ΙΚ. η μεγάλη πλειοψηφία των προσαχθέντων είναι από το κουρδικό κίνημα ενώ ένα μέλος του «Λαϊκού Μετώπου» εκτελέσθηκε εν ψυχρώ στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης.


Ο Ερντογάν δεν δίστασε να κηρύξει πόλεμο κόντρα στη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού που είναι υπέρ της ειρήνης. Ενώ το AKP (το κόμμα του Ερντογάν) έχει χάσει την εξουσία μετά τις εκλογές του  Ιούνη, καθυστερεί τις διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού και παραμένει στην εξουσία.


Ουσιαστικά, η υπηρεσιακή-μεταβατική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πόλεμο για να αλλάξει τα δεδομένα που προέκυψαν από τις πρόσφατες εκλογές. Προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ο μόνος εγγυητής της σταθερότητας κατά του πολιτικού χάους και της «τρομοκρατίας». Η κυβέρνηση επιτίθεται σε κάθε διαμαρτυρία και προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την αίσθηση τρόμου και αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί.


Τρομολαγνεία

Τα ΜΜΕ που στηρίζουν τον Ερντογάν και στις δύο περιπτώσεις προσπαθούν με την τρομολαγνεία να αποδυναμώσουν το HDP.Προσπαθούν να παρουσιάσουν το HDP ως ένα κόμμα που στηρίζει την τρομοκρατία και προκαλεί την πολιτική αστάθεια.
Αυτό που ξεχνούν βέβαια είναι ότι το AKP έχει ηττηθεί στις τελευταίες εκλογές και ουσιαστικά έχει χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Απέναντι στο AKP υπάρχει μια πολιτική δύναμη, το HDP, που έχει 6 εκατομμύρια ψήφους και συντριπτική παρουσία στις κουρδικές περιοχές.


Τμήματα της αστικής τάξης παρουσιάζονται να είναι υπέρ ενός «μεγάλου συνασπισμού» των AKP-CHP (το παραδοσιακό κόμμα τον κεμαλικών). Το AKP προσπαθεί με τον διμέτωπο πόλεμο να είναι σε θέση ισχύος στις διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών προσπαθεί ο Ερντογάν να συσπειρώσει το εθνικιστικό ακροατήριο και τις ψήφους του, απονομιμοποιώντας παράλληλα το κουρδικό κόμμα.


Οι βομβαρδισμοί κατά της Συρίας και του ιρακινού Κουρδιστάν πρέπει να σταματήσουν αμέσως! Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να ηττηθεί μέσω ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Γι' αυτό πρέπει να δυναμώσει η Αριστερά που παλεύει κατά του ιμπεριαλισμού, κατά της πολιτικής της ιρακινής κυβέρνησης που διαιρεί τον κόσμο σε Σουνίτες και Σιίτες, και κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που αποδυναμώνουν τον κοινωνικό ιστό στην περιοχή. Το Ισλαμικό Κράτος που ελέγχει σήμερα το ένα τρίτο του Ιράκ και της Συρίας μπορεί να ηττηθεί μόνο με τον κοινό πολιτικό αγώνα των Σουνιτών εργατών μαζί με όλους τους εργάτες από κάθε εθνότητα και θρήσκευμα. 


Το τουρκικό κράτος πρέπει να πάψει αμέσως τον πόλεμο εναντίον του PKK, να ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία ειρήνης και να επιτραπεί στον Οτσαλάν να έχει επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. 


Μελτέμ Οράλ, μέλος του DSIP, (Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα)