Εργατικό κίνημα
Εκπαίδευση: Χιλιάδες τα κενά στο ξεκίνημα της χρονιάς

Τεράστια είναι τα κενά εκπαιδευτικών στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπάρχουν 14 χιλιάδες κενά! Τα τρεις χιλιάδες αφορούν συγκεκριμένα την Ειδική Αγωγή που έχει αφεθεί εντελώς στην τύχη της.
 
Υπάρχουν περιοχές που τα νούμερα είναι απίστευτα: Ηράκλειο 761 κενά, Πειραιάς 650, Αιτωλοακαρνανία 494, Κυκλάδες 486. Η ΟΛΜΕ εκτός από τα κενά που υπάρχουν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καταγγέλλει ότι λόγω των εκλογών «η διαδικασία των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν ολοκληρώθηκε. Πλέον, απαγορεύεται η οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή στο δημόσιο. Το πρόβλημα θα είναι μεγάλο και στις τοποθετήσεις, αφού και τα ΠΥΣΔΕ δε θα έχουν στοιχεία για να προχωρήσουν τις διαδικασίες».
 
Επισημαίνει πως «το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες συνάδελφοί μας αυτήν τη στιγμή δεν ξέρουν σε ποια περιοχή θα εργαστούν, δεν μπορούν να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, καθώς και πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα περιττών μετακινήσεων. Χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών είναι στον αέρα, και μάλιστα χωρίς να έχουν καμία απολύτως ευθύνη για τη συγκεκριμένη κατάσταση! Όλοι οι αρμόδιοι οφείλουν να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε το πρόβλημα να λυθεί το συντομότερο».
 
Τα τεράστια προβλήματα στην εκπαίδευση και η αντίσταση στο 3ο Μνημόνιο ήταν το θέμα της σύσκεψης των Παρεμβάσεων εκπαιδευτικών που έγινε το Σάββατο 29 Αυγούστου. Η Ντίνα Γκαρανέ μας είπε: «Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει πάρει τίποτα πίσω από όσα είχαν περάσει οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Υλοποιούνται όσα είχαν περάσει από τη Διαμαντοπούλου και τον Λοβέρδο. Στη σύσκεψή μας συζητήσαμε πως μπορεί να απαντηθεί και η νέα επίθεση στην Παιδεία με το 3ο Μνημόνιο. Υπάρχει ουσιαστικό ζήτημα λειτουργίας των σχολείων. Με ευθύνη του υπουργείου όχι μόνο δεν έχουν γίνει διορισμοί, αλλά έχουν μπλοκάρει την πρόσληψη αναπληρωτών και τις αποσπάσεις. Σε όλη την εκπαίδευση τα κενά υπολογίζονται ότι είναι πάνω από είκοσι χιλιάδες!
 
Συζητήσαμε επίσης τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση. Στο 3ο Μνημόνιο υπάρχουν νέες περικοπές για τις Σχολικές Επιτροπές. Επίσης, πάνε να περάσουν το νέο Μισθολόγιο που θα σημάνει νέες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις. Αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι οι περικοπές είναι μικρότερες από τις προηγούμενες δεν ευσταθεί. Οι περικοπές έχουν λειτουργήσει σωρευτικά. Ακόμα επαναφέρουν τα σχέδια για «αξιολόγηση και κινητικότητα» που σίγουρα φέρνουν απολύσεις. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αναμονή ότι μπορούν να υπάρξουν φιλολαϊκές πολιτικές μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου και της ΕΕ. Καταλήξαμε ότι πρέπει να συζητήσουμε όλα αυτά στα σχολεία, να οργανώσουμε ενημερώσεις και μαζέματα για να πάμε σε κύκλο Γενικών Συνελεύσεων έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις-προφανώς και απεργιακές».