Αντιρατσιστικό κίνημα
Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι: Ανοίξτε τα σύνορα!

Πρόσφυγες νεκροί μέσα σε φορτηγό στην Αυστρία - τα αποτελέσματα της Ευρώπης-Φρούριο

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διεξαχθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα το κύμα προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Ασία που φτάνουν στην Ευρώπη. Βέβαια, οι μέχρι τώρα  κινήσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δείχνουν ότι δεν έχουμε και πολλά να περιμένουμε από όσους οικοδόμησαν και ευθύνονται για την Ευρώπη Φρούριο. Πουθενά δεν είναι στην κατεύθυνση να βοηθήσουν και να προστατέψουν τους πρόσφυγες αλλά πως να τους σταματήσουν.
 
Πριν ακόμα κοπάσει το σοκ από την είδηση των 71 προσφύγων που ταξίδευαν για τουλάχιστον δύο μέρες νεκροί μέσα σε φορτηγό από την Ουγγαρία στην Αυστρία, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, ζηλεύοντας μάλλον τη δόξα της Ελλάδας και του φράχτη στον Έβρο, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του συρματοπλέγματος κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία με στόχο να εμποδίσει την είσοδο χιλιάδων μεταναστών στη χώρα. Όπως περιγράφουν όλα τα δημοσιεύματα, ο φράχτης, ο οποίος αποτελείται από σιδερένιο συρματόπλεγμα, εκτείνεται σε μήκος 175 χιλιομέτρων ενώ η κατασκευή θα ολοκληρωθεί με έναν δεύτερο φράχτη από πασσάλους, ύψους τεσσάρων μέτρων, η ανέγερση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει.
 
Την ίδια στιγμή, οι προτάσεις των υπόλοιπων κυβερνήσεων δεν είναι καλύτερες. Την έκτακτη σύνοδο είχαν ζητήσει τις προηγούμενες μέρες οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, υπογραμμίζοντας την “επιτακτική ανάγκη” δημιουργίας κέντρων σε Ελλάδα και Ιταλία για τον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Το βασικό μέλημά τους δηλαδή είναι μπας και καταφέρουν να σταματήσουν, στήνοντας κέντρα διαλογής, κανένα μετανάστη που “έχει μπλεχτεί” ανάμεσα στους πρόσφυγες.
 
Αξιολόγηση
 
Ο ίδιος ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι τέτοια υπηρεσία στην Ελλάδα θα γίνει στον Πειραιά με αντικείμενο την υποδοχή και αξιολόγηση εκείνων που περνούν τα σύνορα της Ευρώπης, ώστε να χωρίζονται οι πρόσφυγες από τους παράτυπους μετανάστες. Να που θα πάνε τα περίφημα 445 εκατ. ευρώ που διαφημίζει η ΕΕ ότι θα δώσει στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δηλώνει ότι οι μετανάστες θα πρέπει να έχουν ήδη δουλειά στη Βρετανία για να τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ενώ καυχιόταν ότι “έλυσε” την κρίση στο Καλαί στέλνοντας εκεί τη βρετανική αστυνομία.
 
Παρόμοιες “λύσεις” ακούστηκαν και στη σύνοδο κορυφής της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η σύνοδος γινόταν ταυτόχρονα και μερικά μόνο χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που βρέθηκε το φορτηγό με τους 71 νεκρούς πρόσφυγες. Όπως ανέφερε η Εφημερίδα των Συντακτών: “Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, παρουσίασε ένα πρόγραμμα πέντε σημείων, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ασφαλείς ζώνες - πιθανώς υπό την προστασία των κυανόκρανων του ΟΗΕ- στις πατρίδες των προσφύγων όσο εξετάζεται το αίτημα τους για άσυλο και ασφαλές πέρασμα στην Ευρώπη για όσους πληρούν τα κριτήρια. Επιπλέον, προτείνει και αυξημένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και συντονισμένη δράση εναντίον της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.
 
Επίσης ζητά την επιβολή ποσοστώσεων ώστε να μοιραστεί το βάρος της υποδοχής προσφύγων και στις 28 χώρες-μέλη, κάτι στο οποίο πολλές χώρες ανθίστανται σθεναρά”.
 
Νέοι φράχτες, περισσότερη αστυνομία, «ζώνες του ΟΗΕ» στη Μέση Ανατολή, διαλογή και κριτήρια εισόδου, αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα, είναι οι λύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δικές μας είναι τo άνοιγμα των συνόρων, η χορήγηση ασύλου και η νομιμοποίηση όλων.