Πολιτική
Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ

Πλούσια ήταν η συζήτηση στο έκτακτο Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29/8, στην ΑΣΟΕΕ. 
 
Η διαδικασία άνοιξε με την εισήγηση του Πάνου Γκαργκάνα εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΕΚ, βασικά σημεία της οποίας δημοσιεύονται πιο κάτω. Ακολούθησαν περισσότερες από 30 τοποθετήσεις συντρόφων και συντροφισσών από τους πυρήνες όλης της χώρας.
 
Η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ και η κατάρρευση της κυβέρνησης, τα νέα καθήκοντα για την αντικαπιταλιστική αριστερά, η ΛΑ.Ε και η στάση των επαναστατών απέναντί της, αλλά και οι εμπειρίες από την ήδη πολύ πλούσια πρώτη βδομάδα προεκλογικής δράσης απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης. 
 
“Η αποτυχία της κυβέρνησης δεν βγάζει απογοήτευση στους εργαζόμενους αλλά αναζήτηση για εναλλακτική διέξοδο. Τρίτη και Τετάρτη που έγινε εξόρμηση στο νοσοκομείο μας, δεν συναντήσαμε άνθρωπο που να λέει ότι αποστρατεύεται” είπε ο Κώστας Κ, γιατρός στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας και μέλος του πυρήνα των Αμπελοκήπων. “Μπαίνουμε σε μια προεκλογική περίοδο με τον κόσμο να ξέρει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να εκτιμά τη συμβολή της στους αγώνες, στο ΟΧΙ κλπ. Τον κόσμο που φεύγει από το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον κερδίσουμε με καταγγελίες στο Λαφαζάνη, δεν προχωράει έτσι η ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης. Χρειάζεται ενιαιομετωπική δράση με αυτό τον κόσμο για να τσακίσουμε τα μνημόνια” συνεχισε.
 
“Πήραμε την πρωτοβουλία να πάμε στο μάζεμα της Λαϊκής Ενότητας στο Κουκάκι να παρέμβουμε, με πολύ καλή ανταπόκριση. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ένα μέλος της, 'οι περισσότεροι της ΛΑΕ κοιτάμε προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ” τόνισε ο Νεκτάριος Δ. από τον πυρήνα των Άνω Πετραλώνων. “Πρέπει να προσέξουμε τους πυρήνες μας να τους οργανώνουμε ανοιχτά και μαζικά για να βάζουμε όλους τους συντρόφους μας στη δράση. Οι πρωτοβουλίες είναι ξεκινημένες, πρέπει επειγόντως να μεγαλώσουμε το Κόμμα. Γι'αυτό το 'ψήφισε ΑΝΤΑΡΣΥΑ' πάει μαζί με το 'οργανώσου στο ΣΕΚ'. Χτες στην εξόρμησή μας το κάναμε πράξη και οργανώθηκε μια νέα συντρόφισσα μαζί μας. Κέντρο της παρέμβασής μας πρέπει να είναι οι εργατικοί χώροι. Εμείς βάζουμε κέντρο τη ΔΕΗ του Ρουφ, που έχει να αντιμετωπίσει την ιδιωτικοποίηση το επόμενο διάστημα”. 
 
Στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Ντίνα Γ., καθηγήτρια από τον πυρήνα της Κυψέλης. 
 
Ευρώπη-Φρούριο
 
“Όταν μιλάμε για το ζήτημα της ΕΕ, δεν πρέπει να περιορίσουμε την κουβέντα μόνο στο οικονομικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή έχεις μια ρατσιστική Ευρώπη – Φρούριο που πνίγει τους πρόσφυγες κι άρα η καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ πρέπει να είναι στο κέντρο και της προεκλογικής περιόδου, με ψηφίσματα από σωματεία που να λένε 'έξω οι φασίστες – καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες'. 
 
Εκτός από ρατσιστική, η ΕΕ είναι και βαθιά ιμπεριαλιστική με τους πολέμους που κάνει κι αναγκάζουν τον κόσμο να ξεριζώνεται από τον τόπο του κι άρα θα χρειαστούν πρωτοβουλίες και σε αυτό το επίπεδο το επόμενο διάστημα” συνέχισε, ενώ μίλησε και για το άνοιγμα των σχολείων και την ανάγκη παρέμβασης εκεί.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Τ. από τον πυρήνα του Ζωγράφου:
 
“Από αυτή τη βδομάδα να πάμε για εξορμήσεις στα σχολεία. Μην περιμένουμε τους αγιασμούς. Στον κλάδο των καθηγητών έχουμε παίξει ρόλο και μπορούμε να κερδίσουμε μεγάλα κομμάτια στην επαναστατική αριστερά”. 
 
Ο Πέτρος Π. από τον πυρήνα της Ζακύνθου αναφέρθηκε στην κρίση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ: “Στη Ζάκυνθο από τα 17 μέλη της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τα 10 πέρασαν στη ΛΑΕ, 2 αποστρατεύτηκαν κι όσοι έμειναν επίσης σκέφτονται το αν θα αποχωρήσουν από το κόμμα. Κάναμε εξόρμηση χτες θέλοντας να δούμε το κλίμα που επικρατεί. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ούτε στο Λαφαζάνη υπάρχει εμπιστοσύνη και μάλιστα συναντήσαμε πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωναν ότι θα στηρίξουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ”.    
 
Στη σημασία της Εργατικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκαν τόσο ο Μάνος Ν. από την κεντρική επιτροπή του ΣΕΚ όσο και ο Γιώργος Ρ., από τον πυρήνα του Ηρακλείου.
 
“Η αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας μας είναι βασικό στοιχείο για να συνδεθούμε με τον κόσμο που απορρίπτει το ρεφορμισμό και αναζητά τις αντικαπιταλιστικές λύσεις” τόνισε ο Μάνος. “Ήδη όλοι οι πυρήνες βάζουν πλούσιο πρόγραμμα εξορμήσεων κι εκδηλώσεων σε εργατικούς χώρους και στις γειτονιές, στις πλατείες και πόρτα – πόρτα”.  Ο Γιώργος συμπλήρωσε ότι “ο κόσμος που σπάει μαζικά από το ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει εμπειρίες μέσα από τις μάχες του και αναζητεί λύσεις πολύ πιο αριστερά από τα πλαίσια της ΛΑΕ. Με την εφημερίδα μας και τη διακίνησή της μέσα στους χώρους έχουμε χτίσει εδώ και πολλά χρόνια σχέση με αυτό τον κόσμο. Αυτός ο κόσμος είναι άτομα με ονοματεπώνυμο και χρειάζεται να επικοινωνήσουμε ξανά μαζί τους, να συζητήσουμε και να τους κερδίσουμε”. 
 
“Δεν είναι ο τελευταίος σταθμός”
 
Οι δυνατότητες για την επαναστατική αριστερά είναι μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Υπάρχει ένα μαζικό ρεύμα στα αριστερά που συμμετείχαμε στη διαμόρφωσή του. Το ρεύμα αυτό δεν μπόρεσε να το διαχειριστεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο τρόπος με τον οποίο αυτή κατέρρευσε αφήνει τη δυνατότητα να συνεχιστεί η στροφή αριστερά. Όχι με αυτόματο τρόπο, αλλά σε συνάρτηση με το τί θα κάνουμε από τη δικιά μας πλευρά, τόσο για τη μάχη των εκλογών, αλλά κυρίως την επόμενη των εκλογών.
 
Τι συσχετισμοί θα έχουν δημιουργηθεί, ώστε να φτάσουμε αυτή η ανατροπή να μην είναι μόνο κοινοβουλευτική αλλά πραγματική, ανατροπή των μνημονίων κι όσων προσπαθούν να τα διαχειριστούν.
 
Η αντίσταση του κόσμου που δημιούργησε αυτή την πολιτική κρίση δεν έχει τελειώσει. Δεν πρόκειται για κάποιο στιγμιαίο εκλογικό ξέσπασμα. Το 2012 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κόντεψε να έρθει πρώτος στις εκλογές, υπήρχε η φιλολογία ότι επρόκειτο για ψήφο διαμαρτυρίας λόγω της οργής του κόσμου, θα ξεθυμάνει και θα τελειώσει αυτό το φαινόμενο.  Στις εκλογές του Γενάρη του '15, το “φαινόμενο” αντί να τελειώσει ανέδειξε πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δυναμική του κόσμου προς τα αριστερά επιβεβαιώθηκε. Κι όσοι πάλι επέμεναν ότι πλέον ο κόσμος εκτονώθηκε κι αρχίζει η περίοδος της ανάθεσης, διαψεύστηκαν τον Ιούλη με το δημοψήφισμα. Από το καλοκαίρι του 1974 όταν ο κόσμος κυνηγούσε τους χουντικούς είχαμε να δούμε τέτοια ταξική πόλωση. 
 
Κι αυτή η πορεία δεν έχει ξεθυμάνει. Επιβεβαιώνει την τοποθέτησή μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο τελευταίος σταθμός του κόσμου στα αριστερά. 
 
Φεύγει κόσμος μαζικά από το ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά. Όταν λέμε κρίση δεν είναι απλώς κυβερνητική, είναι κρίση της ρεφορμιστικής αριστεράς, κρίση της ρεφορμιστικής στρατηγικής. Κομμάτια που βρέθηκαν δίπλα στις επιλογές του Τσίπρα κι αυτή τη στιγμή διχάζονται. Και κάτω από αυτά κόσμος που φεύγει μαζικά και αναζητά απαντήσεις για το τί πήγε στραβά και τί μπορούμε να κάνουμε. 
 
Η εργατική τάξη ήταν και παραμένει ο πρωταγωνιστής. Βγήκε μπροστά, τσάκισε Παπανδρέου, Παπαδήμο, Σαμαρά κι έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις μάχες με δυνατότερη αριστερά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Να έχει αντιπολίτευση στην όποια νέα κυβέρνηση τη ΛΑΕ, το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ από ισχυρότερες θέσεις. Αν θα ανταποκριθεί η αριστερά σε αυτή την ευκαιρία θα κρίνει και το αν μετά τις εκλογές θα μπορέσει η νέα κυβέρνηση να επιβάλλει την εφαρμογή των μνημονίων ή όχι. 
 
Διεκδικούσαμε τη ρήξη που συμβολίζει αυτή τη στιγμή η ΛΑΕ. Τη χαιρετίζουμε. Καλούσαμε πολύ καιρό τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ να συγκρουστεί με τις επιλογές της ηγεσίας και στην εξέλιξη αυτή έχει βάλει το χέρι της η επαναστατική αριστερά, το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όμως η διαφοροποίηση της ΛΑΕ έχει όρια. Δεν είναι ρήξη με το ρεφορμισμό αλλά με την ηγεσία Τσίπρα και καλούμε αυτόν τον κόσμο να προχωρήσει κι άλλο αυτή τη ρήξη. 
 
Δικαίωση
 
Δικαιώνεται η κριτική από τα αριστερά που έκανε το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που προειδοποιούσε για τα όρια της ρεφορμιστικής στρατηγικής. Πάνω σε αυτή τη δικαίωση πατάμε και λέμε ότι η ρήξη της ΛΑΕ με το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρεπε να περιορίζεται στα αντιμνημονιακά όρια.
 
Ένα δεύτερο στοιχείο κριτικής έχει να κάνει με το ότι η ΛΑΕ δεν εμπιστεύεται τον κόσμο που παλεύει και απόδειξη γι'αυτό είναι το γεγονός ότι δεν κάνει διαδικασίες για να συζητήσει ο κόσμος που σπάει από το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φανερή η αμηχανία να δώσουν απαντήσεις στο γιατί απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό το ερώτημα το αναδεικνύουμε από τη δικιά μας πλευρά. Σε διάλογο, όχι με καταγγελίες, αλλά με μια τοποθέτηση που ξεκινάει από το ότι ούτε η ΛΑΕ θα είναι ο τελευταίος σταθμός του κόσμου στα αριστερά. Η δυναμική του έχει τη δυνατότητα να πάει παραπέρα και πάλι πρέπει να βάλει η επαναστατική αριστερά το χέρι της. 
 
Με ενιαιομετωπική τακτική. Η τακτική του ΚΚΕ δεν βγάζει πουθενά. Ο κόσμος αυτός θέλει να ανατρέψει τα μνημόνια και υπάρχουν οι απαντήσεις που δίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. 
 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει τη δυνατότητα να δώσει τη μάχη των εκλογών επικοινωνώντας με το μεγαλύτερο ακροατήριο που μπορούσε να φανταστεί.    
 
Κάθε εργατικός χώρος και γειτονιά είναι ανοιχτή στα ζητήματα που ανοίγει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Όχι στα μνημόνια που πάει να εφαρμόσει ο Τσίπρας, αλλά ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση. Σπάσιμο των μνημονίων σημαίνει στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους. Η ΛΑΕ δυστυχώς έχει αρχίσει τις εκπτώσεις με το καλημέρα. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε πόσο και τί θα διαγράψουμε. Η ολική στάση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους σε οδηγεί αναγκαστικά σε ρήξη με την ΕΕ. Όχι μόνο με το ευρώ. Έχει σημασία, πρέπει να πάρεις τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος κι αυτό σημαίνει να σπάσεις από τη Φρανκφούρτη αλλά δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται ρήξη και σύγκρουση. Έχουμε να βάλουμε στην ημερήσια διάταξη το “όχι άλλες αυταπάτες για τον κοινοβουλευτικό δρόμο”.