Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Χίος: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Σε συγκέντρωση – συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες κάλεσε η ΑΔΕΔΥ Χίου για τις 7/10 σαν απάντηση στις ρατσιστικές προκλήσεις «αγανακτισμένων πολιτών» και φασιστών της Χρυσής Αυγής σε βάρος μεταναστών, που έγιναν κάτω από την κάλυψη της αστυνομίας. 

Οι «αγανακτισμένοι πολίτες» ντύθηκαν στη συνέχεια μια «ακομμάτιστη» προβιά με την οποία κάλεσαν σε μια ακόμη αντιπροσφυγική συγκέντρωση στις 28/9, δήθεν για να εκφράσουν ειρηνικά την ανησυχία τους για την κατάσταση του νησιού. Κρατώντας αρχικά κρυφή την ταυτότητά τους, οι διοργανωτές επιχείρησαν με αυτή την προσπάθεια να δείξουν ότι εκφράζουν το κοινό αίσθημα του κόσμου της Χίου. Λίγο μετά ωστόσο η Νέα Δημοκρατία πήρε θέση υπέρ της κινητοποίησης αυτής, ενώ οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Χίο τη στήριξαν (με ομιλητές και κάλεσμα).

Τον πραγματικό τόνο όμως δίνει η ανταπόκριση στο συλλαλητήριο κατά του ρατσισμού. Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ Χίου αναφέρει: «Καλούμε […] να οργανωθεί ένα παγχιακό συλλαλητήριο-συναυλία, όχι της ξενοφοβίας και του υφέρποντος ρατσισμού, αλλά της πάλης και του κοινού αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων Ελλήνων και προσφύγων».

Στο κάλεσμα έχει ανταποκριθεί ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου, ο οποίος αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Με τη κινητοποίησή μας τον Ιούνη δείξαμε ότι Έλληνες και ξένοι εργάτες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Ίσα ίσα πολλά περισσότερα μας ενώνουν». Ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ καλεί επίσης στην κινητοποίηση: «Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι με αναπηρία νιώσαμε την άδικη και ρατσιστική αντιμετώπιση από την πολιτεία […]Απομονώνουμε αυτούς που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τους πρόσφυγες, δηλαδή τα θύματα, και αθωώνουν τους υπεύθυνους […] Δε θα φαγωθούμε μεταξύ μας. Ενωμένοι θα διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούται ο κάθε άνθρωπος στην Ελλάδα και στον κόσμο του 2016». 

Απόφαση πήρε και το ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ) αναφέροντας: «Την κοινωνία την υποβαθμίζει η ανεργία, η φτώχεια, οι ελαστικές μορφές εργασίας, η διάλυση των μονάδων υγείας και παιδείας, το τσάκισμα της κοινωνικής ασφάλισης και ο πόλεμος που γεννά πρόσφυγες και μετανάστες. Απέναντι σε όλα αυτά έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε τον συνάνθρωπο μας ανεξάρτητα κοινωνικής τάξης, χρώματος, φυλής ή θρησκεύματος, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο […] Κάτω από αυτό το πλαίσιο το Δ.Σ. του ΣΕΣΝΟΧ αποφάσισε να συμμετάσχει στο παγχιακό συλλαλητήριο-συναυλία κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, την Παρασκευή 7 Οκτώβρη και ώρα 7 μ.μ. στην πλατεία Βουνακίου».