Εργατικό κίνημα
Οχι άλλες δολοφονίες εργατών

Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που έγινε στο Έβερεστ της πλατείας Βικτωρίας στην Αθήνα την Πέμπτη 2 Δεκέμβρη, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα φαστφουντάδικα και στις τεράστιες αλυσίδες επισιτισμού, που έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Μια εργάτρια δολοφονήθηκε, η 38χρονη λογίστρια Βασιλική Παραστρατίδου, μητέρα δυο παιδιών και άλλα 5 άτομα τραυματίστηκαν.

Η έκρηξη έγινε σε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο που είχε μετατραπεί σε γραφείο, χωρίς εξόδους κινδύνου με εργαζόμενους σε υπερεντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας και χωρίς οποιαδήποτε δυνατότητα ελέγχου των κανονισμών ασφάλειας. Όπως αποδεικνύεται η εταιρία είχε προγραμματίσει ψυκτικές εργασίες με χρήση φλόγιστρων, και ο ψυκτικός είχε μεταφέρει στο υπόγειο φιάλες με αέριο χωρίς την διακοπή λειτουργίας του καταστήματος. Aργότερα η «Everfood AE», η εταιρία που διαχειρίζεται το κατάστημα, εξέφρασε με ανακοίνωσή της την οδύνη της για το γεγονός.

“Η απολογία τους είναι κούφια λόγια. Είναι υπεύθυνοι για το θάνατο της Βασιλικής. Και είναι θαύμα που δεν είχαμε και περισσότερα θύματα. Είναι υπεύθυνοι για τις συνθήκες εργασίας που έχουν καταδικάσει χιλιάδες εργαζόμενους. Γιατί δεν είχε κλείσει το κατάστημα όσο γίνονταν εργασίες; Γιατί θέλανε να συνεχίζουν να κερδίζουν παρά τους κινδύνους ρισκάροντας τις ζωές των εργαζόμενων”, τονίζει στην Ε.Α. ο Κώστας Λάππας από την “Καμαριέρα”, το αντικαπιταλιστικό δίκτυο εργαζόμενων στον Επισιτισμό -Τουρισμό. 

Τα αφεντικά του Εβερεστ είναι χωμένα και σε μια σειρά άλλες εταιρίες (στον όμιλο Vivartia που ανήκουν τα Έβερεστ υπάρχουν ακόμα τα Goodys, η ΔΕΛΤΑ, τα Papagallino, η La Pasteria, η Olympic Catering, η Olympus Plaza, η Χρυσή Ζύμη, κ.α.).

“Μας ξεζουμίζουν”

“Μιλάμε για τα Έβερεστ που είναι συνώνυμα του φαστ-φουντ στην Ελλάδα, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο της εστίασης” συνεχίζει ο Κώστας. “Χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους σαν λεμονόκουπες. Η πολιτική τους είναι να μειώνουν το κόστος εργασίας, να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με συνεχή ανακύκλωσή τους ανά μικρά χρονικά διαστήματα για να αποφεύγουν την μακροχρόνια σχέση εργασίας η οποία κοστίζει. Η εταιρία που σήμερα εκφράζει την οδύνη της είναι η ίδια που στο παρελθόν έχει μειώσει μισθούς, έχει εξαναγκάσει εργαζόμενους να παραιτηθούν για να μην πάρουν αποζημίωση.

Η εταιρία είναι από τους μπροστάρηδες σε όλες τις μνημονιακές επιθέσεις στα εργατικά δικαιώματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως την προηγούμενη μέρα του εργατικού ατυχήματος είχαμε την ψήφιση από τη βουλή, με συνοπτικές διαδικασίες από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-Ποτάμι, του νόμου για το “νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας”. Με αυτό το νόμο καταργούνται μια ολόκληρη σειρά προληπτικών ελέγχων για την αδειοδότηση επιχειρήσεων, σε ζητήματα ασφάλειας  και υγιεινής σε χώρους δουλειάς. Αυτή είναι η πραγματικότητα της μνημονιακής κατρακύλας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η μάχη ενάντια στα εγκλήματα των αφεντικών στα κάτεργα του επισιτισμού έρχεται μαζί με την οργάνωση της απεργίας στις 8 Δεκέμβρη. Από τη μεριά της Καμαριέρας επιμένουμε στο ότι χρειάζεται οργάνωση στις μεγάλες εταιρίες και στους μεγάλους χώρους του επισιτισμού, χρειάζονται επιχειρησιακά σωματεία σε αντίθεση με τη στρατηγική των αφεντικών που διασπάνε τους εργαζόμενους. Θέλουμε αυτόν τον κόσμο να οργανώνεται στον κλάδο και να οργανώνει τις απεργίες”.