Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Επικίνδυνα παιχνίδια Καμένου - κυβέρνης

Οργή σε όλους τους αντιφασίστες έχει προκαλέσει η επίσκεψη Καμένου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Καστελόριζο παρέα με τους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Ενώ δεν εμφανίζονται στο Εφετείο όπου δικάζονται, οι φασίστες απολαμβάνουν τον εναγκαλισμό από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια παίζει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρωτοστατούντος του υπουργού Άμυνας Καμένου.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς απευθύνουν εκκλήσεις για «ειρήνη» και «σταθερότητα» στην περιοχή και ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται νέα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, ο Καμένος δήλωσε την περασμένη Πέμπτη από την Ήπειρο ότι: 

«Αν ο κ. Ερντογάν θέλει να καταργήσει τη συνθήκη της Λωζάνης, θα επιστρέψουμε στη συνθήκη των Σεβρών». Με δύο λόγια, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα διεκδικήσει να πάρει πίσω τις περιοχές που το ελληνικό κράτος διεκδίκησε με τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου και έχασε οδηγώντας στην καταστροφή του 1922. 

Για να εξηγήσει μάλιστα και το πώς πρακτικά μπορεί να επιτευχθεί αυτό, αφού αυτές οι περιοχές βρίσκονται στο τουρκικό κράτος, ο Καμένος πρόσθεσε: «Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι οι συνεχείς απώλειες που έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η πλήρης αποδυνάμωσή τους μετά το πραξικόπημα, οι συνεχείς ήττες που υπάρχουν στη Συρία, τους έχουν οδηγήσει σε ηλίθιες δηλώσεις…» 

Αν υπάρξει βραβείο ηλίθιας δήλωσης για τη χρονιά που φεύγει, σίγουρα θα πρέπει να το πάρει αυτή του Καμένου.  Αλλά δεν έφτασαν μόνο οι δηλώσεις, ακολούθησαν και οι πράξεις.

«Συμβολική» επίσκεψη

Σε ένα ακόμα εθνικιστικό πυροτέχνημα, ο Καμένος και η κυβέρνηση οργάνωσαν το πρωί της Δευτέρας επίσκεψη της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στη Ρω και στο Καστελόριζο. Αρχικά ο Καμένος ήθελε η Επιτροπή, που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, να συνεδριάσει στο Καστελόριζο, αλλά τελικά περιορίστηκε στη «συμβολική» επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής. 

Δηλαδή: Του Καμένου και του Βίτσα. Τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ενός βουλευτή των ΑΝΕΛ (του Κατσίκη βεβαίως βεβαίως). Και τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Μια ακόμη ευγενική προσφορά «πατριωτικού» ξεπλύματος στους υπόδικους Κασιδιάρη, Παππά και τους υπόλοιπους ναζί, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Aπό την Ένωση Κεντρώων τελικά δεν συμμετείχε βουλευτής αλλά ο πρόεδρός τους Β. Λεβέντης έσπευσε να δηλώσει ότι «αν ήταν πρωθυπουργός θα έκοβε και άλλα 200 ευρώ από τις συντάξεις για να εξοπλίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις…»!

Η «συμβολική επίσκεψη» του Καμένου οργανώθηκε με την αιτιολογία ότι ο τουρκικός στρατός έχει ανακοινώσει ασκήσεις σε μια θαλάσσια περιοχή 15 μίλια από το Καστελόριζο στις 6 Δεκεμβρίου και σε μια άλλη περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης για άσκηση το χρονικό διάστημα 8-10 Δεκεμβρίου. Τις ίδιες ακριβώς μέρες θα διεξάγεται ελληνοαιγυπτιακή αεροναυτική άσκηση που ξεκινά ταυτόχρονα με την τουρκική, με την επωνυμία «Μέδουσα» και θα πραγματοποιηθεί στα ανοιχτά της Κάσου, στην Κάρπαθο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κρήτη, από τις 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. 

Σε αυτόν τον επικίνδυνο ανταγωνισμό και πολεμική κλιμάκωση, νωρίτερα τον Οκτώβρη, οι τουρκικές αρχές είχαν εκδώσει ΝΟΤΑΜ με αφορμή την διεξαγωγή άσκησης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το διήμερο 18-19/10 δυτικά του Καστελόριζου. Θα είναι πραγματικό «κατόρθωμα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα μνημόνια και τον Καμένο να φορτώσει στην πλάτη των εργαζομένων και του λαού και ένα θερμό επεισόδιο.