Διεθνή
Γενική Απεργία και οργισμένες διαδηλώσεις Τουρκοκυπρίων μαθητών και εκπαιδευτικών

Τουρκοκύπριοι μαθητές διαδηλώνουν και πολιορκούν το πρωθυπουργικό γραφείο

Οργή, αγανάκτηση και γενικές απεργίες στις 1 και 6 Δεκέμβρη, προκάλεσε ένα τροχαίο δυστύχημα που έγινε το πρωί της  περασμένης Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στο βορρά στις παρυφές του Πενταδάκτυλου. Σχολικό λεωφορείο που μετέφερε μαθητές συγκρούστηκε με φορτηγό που έβγαινε από λατομείο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα, δυο μαθήτριες και ο οδηγός του σχολικού ενώ τραυματίστηκαν άλλα έξι άτομα. 

Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό εκατοντάδες μαθητές κατέβηκαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας και παρά τη συνεχή βροχή πολιόρκησαν το πρωθυπουργικό γραφείο και απαιτούσαν την παραίτηση της Κυβέρνησης. Το δυστύχημα θεωρήθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα της μη αλλαγής της ώρας στο βορρά που είχε ως συνέπεια οι μαθητές να ταξιδεύουν ενώ είναι ακόμη σκοτάδι για να πάνε στο σχολείο και της κακής κατάστασης των δρόμων.

Η ώρα στον βορρά φέτος δεν άλλαξε μετά από απόφαση της δεξιάς κυβέρνησης η οποία προτίμησε να συντονιστεί με την ώρα στην Τουρκία, αντί με την αλλαγή της ώρας στην Ευρώπη. Κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις των Tουρκοκυπρίων οι οποίοι την αποκαλούν ειρωνικά ώρα του ιμάμη, για να δείξουν την αντίδραση τους αφού θεωρούν ότι η κυβέρνηση και ο Ερτογάν θέλουν να τους συντονίσουν με τις ώρες της προσευχής και το θρησκευτικό ωράριο, αγνοώντας τις δικές τους ιδιαιτερότητες και επιθυμίες. 

“Αγκυρα κάτω τα χέρια από σβέρκο μας”

Την επόμενη μέρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων κάλεσαν γενική απεργία και μεγάλες συγκεντρώσεις και μαζί με τους μαθητές πολιόρκησαν το πρωθυπουργικό γραφείο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Άγκυρα κάτω τα χέρια από το σβέρκο μας» «δολοφόνοι  παραιτηθείτε» «όχι στους δρόμους που σκοτώνουν» και άλλα. Τα συνδικάτα αποφάσισαν ακόμη να απεργούν καθημερινά από τις 8:00 πμ μέχρι τις  9:00 πμ (7 με 8 το πρωί ώρα Ελλάδας) επιβάλλοντας έτσι από μόνοι τους την αλλαγή της ώρας. 

Κάτω από την πίεση, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει την ώρα λειτουργίας των σχολείων και της δημόσιας υπηρεσίας μεταθέτοντας την  μισή ώρα μπροστά, από τις 8:00 στις 8:30. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όμως δεν αποδέχτηκαν αυτή τη ρύθμιση και συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας κάθε πρωί με κορύφωση τη γενική απεργία στις 6 Δεκέμβρη.

Είναι ένας πολύ σημαντικός αγώνας γιατί δείχνει όχι μόνο την διάθεση των τουρκοκυπρίων να αντισταθούν στην προσπάθεια του Ερντογάν να τους επιβάλει τις επιλογές του αλλά γιατί δείχνει και πόσο σημαντική είναι η πάλη ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και περικοπών που ευθύνονται για τους δρόμους λαιμητόμους. Αυτά είναι κοινά αιτήματα που ενώνουν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εργαζόμενους. 

Ήταν πολύ θετικό που η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών με ανακοίνωση της έκφρασε τα συλλυπητήρια της για τον θάνατο των συμμαθητών τους και την αλληλεγγύη της στον αγώνα τους και παράλληλα την επιθυμία για επανένωση του νησιού που θα επιτρέψει να αγωνίζονται μαζί.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των Τουρκοκυπρίων μαθητών και εκπαιδευτικών και παλεύουμε για το ενιαίο μέτωπο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων ενάντια, σε λιτότητα και εθνικισμό, για ειρήνη, επανένωση και πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού μας που να είναι γέφυρα φιλίας των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Ντίνος Αγιομαμίτης