Εργατικό κίνημα
Ναυτεργάτες: 48ωρες μέχρι τη νίκη

Οι απεργοί Ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά στις 5/12

Με απεργία διαρκείας που ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη απαντούν οι ναυτεργάτες στην τεράστια αύξηση της φορολογίας τους, καθώς και στα υπόλοιπα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση μαζί με τους Τροϊκανούς. 

Την Δευτέρα 5 Δεκέμβρη μετά από κάλεσμα της Πανελλήνιας Ναυτεργατικής Ομοσπονδίας και των σωματείων-μελών της έγινε απεργιακή συγκέντρωση απέναντι από τον Άγιο Διονύση στο Λιμάνι του Πειραιά, μπροστά στο πλοίο Έλυρος. Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας. 

Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο με τον υπουργό Ναυτιλίας, Κουρουμπλή, οι ναυτεργάτες τόνισαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την αύξηση της φορολογίας τους που στην ουσία τους αφήνει με το 50% του καθαρού τους εισοδήματος.  

Σε όλα τα «πηγαδάκια» κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης στον Πειραιά, οι ναυτεργάτες διαμαρτύρονταν ότι η κυβέρνηση φορολογεί τους ίδιους που κινούν τα καράβια δουλεύοντας στις πιο σκληρές συνθήκες, αλλά συνεχίζει να προσφέρει φορολογικά προνόμια στους εφοπλιστές. 

Δυναμική και με πολλά συνθήματα ήταν η πορεία που κατέληξε στο υπουργείο: «Δικό μας έργο η ναυτιλία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Αυτό το υπουργείο δεν είν της ναυτιλίας, είναι της διάλυσης και της ανεργίας», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». 

Στην πορεία συμμετείχε και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια με πανό που έγραφε «Συμπαράσταση μέχρι τη Νίκη». 

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό η Ομοσπονδία και τα σωματεία έκαναν γνωστό ότι η απεργία ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 8/12, ενώ την Τετάρτη 7/12 θα υπάρξει νέα συνεδρίαση για να αποφασιστεί η συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων.   

Ο Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) δήλωσε πριν από την πορεία: «Η απεργία εξελίσσεται με καθολική συμμετοχή από όλα τα λιμάνια της χώρας και από όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το εισπράξει πάνω από όλα η κυβέρνηση. Τόσο η ίδια όσο και οι προηγούμενες τα τελευταία έξι χρόνια έχουν πάρει μια σειρά από εξοντωτικά μέτρα εις βάρος όλων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Ό, τι κερδίσαμε και κατακτήσαμε, τα τελευταία χρόνια πάνε στράφι. Μπορούμε, έχουμε τις δυνάμεις να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Η κυβέρνηση άνοιξε το ζήτημα των εργασιακών και το φορολογικό. Τρεις φορές την τελευταία δεκαετία οι ναυτεργάτες δέχτηκαν φορο-επιδρομή. Η φορολογία τους έχει τριπλασιαστεί. 

Φορο-επιδρομή

Τώρα κάνουν ένα ακόμα βήμα που θα είναι το τελειωτικό για το ναυτεργατικό κόσμο, αν υλοποιηθεί η κατεύθυνση που έχουν κυβέρνηση και δανειστές. Η εξίσωση με τους συντελεστές φορολογίας των εργαζόμενων του χερσαίου χώρου  αγνοεί και περιφρονεί τις ιδιαιτερότητες του ναυτεργατικού επαγγέλματος. Αυτό δεν το λέμε για να αποδεχτούμε ότι η φορο-επιδρομή στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι σωστή. Είμαστε απέναντι σε αυτή την πολιτική και τον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλλουν με τα μνημόνια». 

Όσον αφορά στις προσπάθειες της κυβέρνησης να στρέψει την κοινή γνώμη κατά των απεργών είπε: «Η κυβέρνηση μας εμπαίζει. Το κείμενο του σχεδίου της κυβέρνησης προς τα κλιμάκια των δανειστών έχει ως ένα από τα βασικά σημεία την κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολογίας των ναυτικών. Η μάχη που δίνουμε αυτές τις μέρες πρέπει να συνεχιστεί και να έχει αποτελέσματα. Χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα δεν μπορεί κανείς και δεν έχει το δικαίωμα να σταματήσει αυτόν τον αγώνα. 

Να το καταλάβει η κυβέρνηση και να σταματήσει τις μεθοδεύσεις του κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος των απεργών, σήμερα των ναυτεργατών, αύριο σε βάρος κάποιου άλλου χώρου. Αυτή η πολιτική έχει κοντά ποδάρια. Εμείς σεβόμαστε και τιμούμε τους μαθητές που πράγματι είναι εγκλωβισμένοι στην Κρήτη και αναγνωρίζουμε όλα τα προβλήματα που επιφέρει η απεργία μας. Λέμε όμως ότι υπόλογη και υπεύθυνη για αυτή την ταλαιπωρία είναι μόνο η κυβέρνηση και η πολιτική της που πιστά στηρίζει τα προνόμια και το θεσμοθετημένο καθεστώς φοροασυλίας των εφοπλιστών. Πρέπει να το επισημάνουμε, από τη μία επιτίθεται να τσακίσει τους ναυτικούς, από την άλλη κλείνει το μάτι στους εφοπλιστές. Η απάντησή μας σε αυτή την πολιτική είναι μία: δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Θα παλέψουμε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας».