Διεθνή
Ανταπόκριση από Αυστρία: “Μετά την ήττα του Hofer, οργανώνουμε τις 18 Μάρτη”

Οι αντιφασίστες της Αυστρίας γιόρτασαν την ήττα του ναζιστή Norbert Hofer στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. 

Αλλά ο υποψήφιος του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας ( FPO) πήρε 46% των ψήφων. Οι εκλογές ήταν επανάληψη των προεδρικών εκλογών του Μαΐου, όπου ο Hofer είχε πάρει 49,65% των ψήφων. Αυτή τη φορά ο υποψήφιος του Κόμματος των Πρασίνων Alexander van der Bellen νίκησε με πάνω από 53% των ψήφων. 

Ο David Albrich είναι στέλεχος της επαναστατικής σοσιαλιστικής οργάνωσης Linkswende,αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ στην Αυστρία, και μέλος της αντιρατσιστικής κίνησης «Πλατφόρμα για μια ανθρώπινη πολιτική ασύλου», που είχε οργανώσει μία μεγάλη καμπάνια χρησιμοποιώντας αφίσες που έγραφαν “Οχι Ναζί στο Hofburg”, που είναι η προεδρική κατοικία. 

Ο David δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Socialist Worker, αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. “Το αντιφασιστικό κίνημα έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο- αναδεικνύοντας ότι ο Hofer είναι ναζί, βοηθώντας τον κόσμο να τον καταψηφίσει. Ο Hofer διαμαρτυρήθηκε πολλές φορές για τις κατηγορίες ότι είναι ναζί”. 

Τα κόμματα της κυρίαρχης τάξης στην Αυστρία βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλη, το συντηρητικό κόμμα “People’s Party” και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πήραν μαζί μόλις 22% των ψήφων. Η αυξανόμενη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης είναι ένας από τους λόγους γιατί πολλοί αντιφασίστες περίμεναν ότι ο Hofer θα νικούσε. “Τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας μετακινούνταν στα δεξιά κάθε εβδομάδα, κάτι που δυνάμωσε το FPO” , είπε ο David. “Αλλά η καμπάνια των αντιρατσιστών έκανε τη μεγάλη διαφορά” εξηγεί. “Στοχεύσαμε σε 20 μικρές πόλεις και κοινωνίες όπου υπήρχε μεγάλη δράση των αντιρατσιστών”.  

Οι πρωτοβουλίες έκαναν τη διαφορά

Σε όλη την Αυστρία ο Van der Bellen κέρδισε 1,3% σε σύγκριση με τον Μάιο, αλλά στις 20 αυτές πόλεις το αποτέλεσμα ήταν 3,2% παραπάνω. “Αυτό είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι οι πρωτοβουλίες ενάντια στο ρατσισμό, δυναμώνουν τη δικιά μας πλευρά”. Οι ακτιβιστές σε όλη την Αυστρία οργάνωσαν καμπάνιες ενάντια στις απελάσεις των προσφύγων. Μερικοί πάλεψαν σώμα με σώμα με την αστυνομία για να σταματήσουν τις απελάσεις, ενώ άλλοι πραγματοποίησαν αγρυπνίες και ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών για την υπεράσπιση των προσφύγων. 

Η οπισθοχώρηση του Hofer στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει ψήφους. “Έλεγε συνέχεια ότι δεν θέλει να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά θέλει να την μεταρρυθμίσει” είπε ο David. 

“Στα exit polls του Μαίου, το 68% του κόσμου έλεγαν ότι ο Hofer καταλάβαινε τις ανησυχίες τους για το μέλλον, αλλά αυτή τη φορά το ποσοστό αυτό έπεσε στο 55%. Δεν μπόρεσε να εκφράσει τον θυμό ενάντια στο σύστημα και το κατεστημένο όπως έλπιζε”. 

H ήττα του Hofer ειναι μια υποθήκη για το αντιφασιστικό κίνημα και στους αντιρατσιστές ακτιβιστές της Αυστρίας- αλλά η απειλή παραμένει. Τα γκάλοπ λένε ότι το FPO θα μπορούσε να είναι το πιο δυνατό κόμμα σε οποιεσδήποτε νέες εκλογές, παίρνοντας ανάμεσα στο 30-35% των ψήφων. 

“Είναι πολύ άσχημο το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι έδωσαν την ψήφο τους στους φασίστες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουν ότι ο Hofer είναι φασίστας, γιατί κρύβει τις αληθινές του προθέσεις”, λέει ο David και προσθέτει: “Τώρα κινητοποιούμαστε ενάντια στην ετήσια χοροεσπερίδα του FPO και οργανώνουμε επίσης την παγκόσμια μέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 18 Μάρτη, που θα είναι το πιο σημαντικό ραντεβού μας”.

 

 

Οι φασίστες έχασαν τη μάχη, ώρα να κερδίσουμε τον πόλεμο

“Η ήττα του ακροδεξιού υποψήφιου Χόφερ στην αναμέτρηση για τη προεδρία της Αυστρίας είναι μια νίκη για το αντιφασιστικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη. Μπορούμε να τους στείλουμε στους υπονόμους της ιστορίας μαζί με τους εγχώριους ομογάλακτους τους της Χρυσής Αυγής”, ανακοίνωσε η ΚΕΕΡΦΑ. 

“Οι νοσταλγοί του Χίτλερ στην Αυστρία, μετά τη νίκη του Τράμπ στην Αμερική, πίστεψαν ότι έφτασε η ώρα τους και ότι θα  τους ακολουθούσε η Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία. Προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων που έπαιξαν απροκάλυπτα το χαρτί της ισλαμοφοβίας, το κλείσιμο των συνόρων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις μαζικές απελάσεις προσφύγων. 

Είναι μια νίκη που δεν οδηγεί σε εφησυχασμό καθώς το ακροδεξιό κόμμα στην Αυστρία απειλεί στις επόμενες εκλογές με την άνοδο του να διεκδικήσει την θέση του καγκελάριου. Το αντιφασιστικό κίνημα όμως στηριγμένο στο εργατικό κίνημα και στο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια παντού! Μπορεί να ματαιώσει αυτή την μαύρη προοπτική. 

Χαιρόμαστε γιατί το αντιφασιστικό κίνημα της Αυστρίας έβαλε την σφραγίδα τους στις εξελίξεις και στο ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα αναγκάζοντας τους φασίστες να παραμιλούν και να παραδέχονται ότι στοχοποιήθηκαν ως ναζί.

Ο ίδιος ο Χόφερ σε τηλεοπτική του εμφάνιση κρατούσε σχετική προκήρυξη από τη διαδήλωση των αντιφασιστών και της αριστερής οργάνωσης Linkswede με σύνθημα First F*CK Hofer! 

Οι ακτιβιστές της Αυστρίας είχαν πάρει μέρος στη Διεθνή Συνάντηση που κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα στις 15-16 Οκτώβρη με κατάληξη το κάλεσμα για τη διεθνή κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 18 Μάρτη 2017. Αυτή η κινητοποίηση αποκτά τώρα ακόμη μεγαλύτερη δυναμική παντού”.

 


 

 

Ο David Albrich από την Αυστρία έχει δώσει συνέντευξη στο περιοδικό “Σοσιαλισμός από τα Κάτω” Νο 119 που κυκλοφορεί, για τις μάχες ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ήττα του φασίστα Hofer. 

>>Η μάχη ενάντια στην ακροδεξιά στην Ευρώπη