Εργατικό κίνημα
8 Δεκέμβρη: Όλοι στην Πανεργατική

Απεργία της ΑΔΕΔΥ 24/11

Πανεργατικός ξεσηκωμός! Αυτό είναι το μήνυμα από όλους τους χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για τη Γενική Απεργία στις 8 Δεκέμβρη ενάντια στο 4ο Μνημόνιο και τα υπόλοιπα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και Τρόικα. 

Η συγκέντρωση των συνδικάτων στην Αθήνα με συμμετοχή και από άλλες πόλεις είναι στις 11πμ στο Πεδίον του Άρεως, ενώ η προσυγκέντρωση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια είναι στις 10πμ στο Μουσείο. Στη Θεσσαλονίκη όπου θα συγκεντρωθούν σωματεία και εργαζόμενοι και από άλλα σημεία της Βόρειας Ελλάδας, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 στο Εργατικό Κέντρο. Στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί παγκρήτια απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. 

Η απεργία στις 8 Δεκέμβρη έρχεται μετά την πετυχημένη πανδημοσιοϋπαλληλική  απεργία στις 24 Νοέμβρη που άνοιξε το δρόμο της κλιμάκωσης παρά τις προσπάθειες τόσο της κυβέρνησης όσο και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας να μην υπάρξει απεργιακή απάντηση στο σκληρό πακέτο των «προαπαιτούμενων» που απαιτούνται για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Όλοι οι εργατικοί χώροι βράζουν απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης και δανειστών, ενώ σε πολλά σημεία η αντίσταση έχει ήδη κλιμακωθεί. 

Εργατική αντίσταση

Πρώτοι και καλύτεροι οι Ναυτεργάτες που την ημέρα της Πανεργατικής θα συμπληρώνουν μια εβδομάδα απεργίας αφού πήραν απόφαση συνέχισης μετά την απεργιακή τους πορεία τη Δευτέρα 5/12 στο υπουργείο ναυτιλίας. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμα βρίσκονται οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ενάντια στην απληρωσιά και τη διάλυση των εταιριών, όπως και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες που έχουν προχωρήσει σε απανωτές στάσεις εργασίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Συνέχεια μετά την Πανεργατική δίνουν και οι υγειονομικοί αφού θα διαδηλώσουν ξανά στο υπουργείο Υγείας στις 14 Δεκέμβρη με παναττική στάση εργασίας από την ΠΟΕΔΗΝ. Κινητοποιήσεις υπάρχουν και σε μια σειρά άλλους χώρους, όπως στην Ιν Μέιντ της Ιντρακόμ (δείτε στις διπλανές σελίδες της ΕΑ).  

Η απεργία στις 8/12 θα ενώσει τον κόσμο της εργατικής αντίστασης και η επιτυχία της μπορεί να αποτελέσει σταθμό για παραπέρα κλιμάκωση. Για να μην αφήσουμε να περάσει τίποτα από όσα σχεδιάζουν, για να επιβάλλουμε ότι θα γίνουν προσλήψεις σε υγεία και παιδεία που στενάζουν κάτω από τις τρομακτικές ελλείψεις, για να ανοίξουμε το δρόμο να ξηλώσουμε παλιά και νέα Μνημόνια. 

Οι δυνάμεις του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και οι αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς δίνουν όλες τους τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση. 

 

 

Τα ΜΜΕ στις 7/12

24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ στις 7 Δεκέμβρη αποφάσισαν τα σωματεία που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. 

Στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία αναφέρουν: «τα σκληρά και επώδυνα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης πλήττουν και πάλι το σύνολο του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζομένους στο χώρο του Τύπου. Τσακίζουν τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά τους δικαιώματα και θέλουν να ρίξουν στον καιάδα τους ανέργους και τους συνταξιούχους».

Η ΠΟΣΠΕΡΤ σε δική της ανακοίνωση ενημερώνει ότι θα συμμετέχει στην απεργία στις 7 Δεκέμβρη. Καλεί όμως σε συμμετοχή και στην Γενική Απεργία στις 8/12 στο πλευρό όλων των υπόλοιπων εργαζόμενων. Η προσυγκέντρωση της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι στις 11πμ στο Μουσείο.

 

 

ΥΠΠΟ

Το υπουργείο Πολιτισμού είναι ένας από τους κυριότερους εκφραστές της μνημονιακής λιτότητας. Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση έχουν φτάσει στο κόκκινο. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες, είναι ελάχιστοι οι υπάλληλοι σε σχέση με το έργο που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο. 

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν μέτρα ασφάλειας, δεν υπάρχουν προβλέψεις για φαρμακείο ή  νερό σε διάφορες ανασκαφές,  δίνονται σε εργολάβους μουσεία ή τομείς καθαριότητας και φύλαξης. Κοιτάνε πως θα ιδιωτικοποιήσουνε φορείς ή τομείς του υπουργείου παρόλο που δεν έχει μπει στο υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Το σωματείο είναι κάθετα αντίθετο.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την μόνιμη καθυστέρηση πληρωμών των συναδέλφων και συμβάσεις με απαράδεκτους όρους.  Εμείς παρόλο που είμαστε ιδιωτικού δικαίου συμμετείχαμε στην απεργία του δημοσίου στις 24 Νοέμβρη. Θα απεργήσουμε στις 8/12. Συνεχίζουμε την προσπάθεια να συντονιστούμε με τους μόνιμους συναδέλφους μας και με άλλα σωματεία. Είναι μπροστά μας πολύ μεγάλες μάχες και πρέπει να τις δώσουμε. 

Αντώνης Σκαρπέλης, γραμματέας Σωματείου Έκτακτων Υπαλλήλων ΥΠΠΟ 

 

 

Απεργιακές συγκεντρώσεις

ΑΘΗΝΑ Μουσείο 10πμ 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Εργατικό Κέντρο 11πμ

HΡΑΚΛΕΙΟ Εργατικό Κέντρο 11πμ

ΞΑΝΘΗ Εργατικό Κέντρο 10πμ 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ Εργατικό Κέντρο 10.30πμ 

 

 

Ξεσηκώνουμε όλους τους χώρους

Μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίζουν οι εξορμήσεις και οι περιοδείες των συνεργείων της Εργατικής Αλληλεγγύης σε όλους τους χώρους δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας στις 8 Δεκέμβρη. Διαβάστε ενδεικτικά παρακάτω. 

«Κάναμε εξόρμηση στην φαρμακευτική εταιρία Bayer στο Μαρούσι. Είναι ένας μεγάλος εργατικός χώρος που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό εκτιμώντας την παρουσία μας εκεί για να ενημερώσουμε για την απεργία. Πολύ καλό ήταν όμως το κλίμα για την ίδια την απεργιακή κινητοποίηση», μας είπε η Αλεξάνδρα Μ. Πρόσθεσε ακόμα: «Άνοιξε η συζήτηση για τη δυσκολία που έχουν οι εργαζόμενοι στους ιδιωτικούς χώρους να απεργήσουν κόντρα στην τρομοκρατία των αφεντικών, αλλά σε επικοινωνία που κάναμε και με τον πρόεδρο του σωματείου θα προσπαθήσουν να κατέβουν με κόσμο και πανό στην απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο. Εργαζόμενοι μας άφησαν τηλέφωνα για να επικοινωνούμε, ενώ θέλουμε να σταθεροποιήσουμε την παρέμβασή μας εκεί».  

Η Ιωάννα Π. μας μίλησε για την προσπάθεια παρέμβασης στις τράπεζες. «Επισκεφτήκαμε το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στους Αγίους Αναργύρους. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι τα μέτρα που ετοιμάζουν στοχοποιούν και τους ίδιους, ειδικά με τις απολύσεις. Οι μισοί τουλάχιστον θα συμμετέχουν στην απεργία παρόλο που δεν έχει γίνει ανοιχτή συζήτηση, αλλά με μέιλ λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο χώρο. Άνοιξε συζήτηση για το ρόλο των Συλλόγων και για να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Θα ξανακάνουμε εξόρμηση και την Τετάρτη πριν από την απεργία για να πετύχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή». 

Ο Νίκος Β. μας μίλησε για την εξόρμηση στο Ιπποκράτειο. «Κάναμε εξόρμηση τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη. Επισκεφτήκαμε όλο τον κόσμο που δουλεύει στα εργαστήρια και το διοικητικό προσωπικό. Άνοιξε η κουβέντα πως οργανώνεται η απεργία. Το σωματείο δεν είχε κινηθεί και εργαζόμενοι έχουν μάθει από τη δική μας παρέμβαση για την απεργία. 

Με την αφίσα του Συντονισμού

Είχαμε ήδη βάλει την αφίσα του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια που καλούσε και στην απεργία στις 24 Νοέμβρη και στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη. Οι εργαζόμενοι μας έλεγαν ότι το σωματείο πρέπει να μπει μπροστά, να ορίσει προσωπικό ασφαλείας για να μπορούν να συμμετέχουν όσο γίνεται περισσότεροι. Πέντε εργαζόμενοι αγόρασαν το νέο φύλλο της εφημερίδας που καλεί στην απεργία».  

Η Φύλλια Π. από τη Θεσσαλονίκη μας είπε: «Κάναμε εξόρμηση για δεύτερη εβδομάδα στη ΕΥΑΘ. Το κλίμα ήταν ανεβασμένο για την απεργία παρόλο που το σωματείο δεν έχει κινηθεί ιδιαίτερα. Όμως, οι εργαζόμενοι το έχουν μάθει από μας. Δεν τους απασχολεί μόνο η ιδιωτικοποίηση του χώρου τους, αλλά τα συνολικά: το τρίτο Μνημόνιο, τα εργασιακά. Πολλοί είχαν ψηφίσει το ΣΥΡΙΖΑ και τώρα λένε ό,τι ο μόνος τρόπος για να κατακτήσουμε ότι θέλουμε είναι οι αγώνες μας. Πετυχημένη εξόρμηση έγινε και στην ΕΡΤ3. Οι εργαζόμενοι θα έχουν συμμετοχή και στις 7/12 που είναι η απεργία για τα ΜΜΕ, αλλά θέλουν να συμμετέχουν και στις 8/12. Συζητούν πως εκείνη τη μέρα δεν πρέπει να δουλέψει τίποτα. Έξι αγόρασαν την εφημερίδα».  

Στην Ξάνθη έγινε εξόρμηση στην τοπική εταιρία ύδρευσης. «Κάναμε εξόρμηση στη ΔΕΥΑΞ. Οι εργαζόμενοι είχαν διάθεση και για συζήτηση και για συμμετοχή στην απεργία. Με πολλούς η συζήτηση βάθυνε. Κυρίως μιλήσαμε για την ιδιωτικοποίηση, πως την έχουν παλέψει οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη και για το πώς μπορούν να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες μας», μας δήλωσε ο Παντελής Α.