Εκπαίδευση και Νεολαία
Δεν ξεχνάμε τον Αλέξη

Αθήνα, 6 Δεκέμβρη 2016

Οχτώ χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή, Αλέξη Γρηγορόπουλου,  από τον ειδικό φρουρό Ε. Κορκονέα, οι μαθητές/τριες και οι φοιτητές/τριες όχι μόνο δεν ξεχνάνε τι σημαίνει αστυνομική βία και καταστολή, αλλά στρέφονται συνολικά ενάντια στο σύστημα της κρίσης, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. 

Στις 6 Δεκέμβρη, με καλέσματα φοιτητικών συλλόγων, μαθητικών και αντιφασιστικών οργανώσεων εκατοντάδες διαδήλωσαν ενάντια στην καταστολή αλλά και ενάντια στο σάπιο σύστημα γενικότερα.

Όπως είπε στην ΕΑ ο Νίκος Α., μαθητής Λυκείου στη Ν. Σμύρνη: «Κατέβηκα στην πορεία στη μνήμη του Γρηγορόπουλου. Δεν είναι όμως μόνο η μνήμη, δεν πρόκειται για πένθος, πρέπει να βγάλουμε κάτι μέσα από όλο αυτό. Να διώξουμε αυτό το σύστημα που προσπαθεί να μας βάλει όλες αυτές τις ιδέες μέσα στα σχολεία. Να φύγουν για παράδειγμα τα θρησκευτικά. Θεωρώ ότι όλα αυτά που αναπαράγει το σύστημα μέσα στα σχολεία, είναι για να μας κάνουν εργάτες, να βγάζουν από εμάς λεφτά. Θέλω μέσα από αυτή την κινητοποίηση να βγάλω κι άλλα παιδιά στη δράση, ότι κατεβαίνουν άτομα που λένε ‘είμαι κι εγώ εδώ, είμαι κατά του καπιταλισμού».

Στη μαθητική-φοιτητική διαδήλωση συμμετείχαν με πανό ο Σύλλογος Σπουδαστών ΣΓΤΚΣ, οι ΦΣ Μεταλλειολόγων, Χημικών Μηχανικών, Τουρκικών Σπουδών, ΣΕΜΦΕ, ΗΜΜΥ, Ναυπηγών Μηχανικών, Γεωλογικού, Χημικού, Πολιτικού Νομικής, Αρχαιολογικής, το Συντονιστικό Σχολείων Δυτικής Αττικής, οι Μαθητές Anticapitalista, το 1ο ΓΕΛ Ζωγράφου, οι Αγωνιστικές Κινήσεις-Μαθητική Αντίσταση, η Μαθητική Αντεπίθεση κ.α. 

Η πορεία ξεκίνησε από τα προπύλαια και κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα περνώντας από τη Σταδίου.