Εργατικό κίνημα
28 -29 Mάρτη - Απεργία: Θέλουμε γιατρούς, όχι τράπεζες στα νοσοκομεία

Aπό την προηγούμενη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών

Σε 48ωρη πανελλαδική  απεργία στις 28 και 29 Μάρτη προχωρά η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ξαναπιάνουν το νήμα των απεργιακών κινητοποιήσεων  που ξεκίνησαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς  με αφορμή το ωράριο και διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις  στους μισθούς και στα κονδύλια για τις εφημερίες και προσλήψεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. 

Οπως ανακοίνωσε η ΟΕΝΓΕ  αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε πολλά νοσοκομεία καθυστερήσεις στις πληρωμές από τις δεδουλευμένες εφημερίες του Δεκεμβρίου. «Τα κονδύλια εφημεριών που έχουν χορηγηθεί στα νοσοκομεία για το τρέχον έτος είναι στην πλειονότητά τους ισόποσα με εκείνα του προηγούμενου έτους και σε μερικές περιπτώσεις μειωμένα. Δεν έχει καν συνυπολογιστεί η πενιχρή εισοδηματική πολιτική του 3,5%. Τούτο προκαλεί δεκάδες δυσλειτουργίες και σύντομα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εφημέρευση των νοσοκομείων και των Kέντρων Υγείας».  

Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε στη βουλή η εισοδηματική πολιτική για το 2007. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι αυξήσεις των δημοσίων Υπαλλήλων για το 2007 θα είναι στο 3,5% και ο κατώτατος μισθός στο Δημόσιο θα διαμορφωθεί στα 651 ευρώ και ο ανώτερος σε 1.538 ευρώ τον μήνα. 

Οι αυξήσεις ψίχουλα είναι ένας από τους λόγους που ο χώρος της υγείας εξακολουθεί να είναι ξεσηκωμένος. Ο δεύτερος λόγος είναι οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού που έχει οδηγήσει δεκάδες νοσοκομεία να προχωρήσουν σε τοπικές στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις. Το Σωτηρία, το Δαφνί, ο Ευαγγελισμός, το Αμαλία Φλέμινγκ, το Αγία Ολγα, το Τζάνειο, έχουν βγει μπροστά σε κινητοποιήσεις από την αρχή της χρονιάς. Σε όλα τα νοσοκομεία οι Σύλλογοι εργαζομένων εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μονάδες που δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και τεράστιος φόρτος εργασίας αφού σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία αντιστοιχεί μία νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς. Απέναντι σε αυτά τα αιτήματα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ΄ότι θα «λύσει» το θέμα  με προσλήψεις 6.000 εργαζομένων στο χώρο της υγείας. Ομως και εδώ η κοροϊδία περισσεύει αφού η συντριπτική πλειοψηφία από αυτό το προσωπικό θα προσληφθούν σαν συμβασιούχοι.    

Μία ένδειξη για το ποιες είναι οι επιπτώσεις των περικοπών  στα δημόσια νοσοκομεία  αποτελεί η κατάσταση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας.  Ο υφυπουργός Υγείας Κωνσταντόπουλος παραδέχτηκε ότι το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να καλύψει το 100% του κόστους του προγράμματος αποασυλοποίησης, για το οποίο  έχει τελειώσει η περίοδος συγχρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα πρότεινε σε εκπροσώπους εργαζομένων  που εργάζονται στο πρόγραμμα και πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την περασμένη εβδομάδα «να αναζητήσουν χορηγούς». 

 Επιπλέον ο Αβραμόπουλος ακονίζει ξανά το τσεκούρι των περικοπών αφού ετοιμάζεται να καταθέσει στη βουλή νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων από το οποίο όπως λέει θα εξοικονομήσει χρήματα. Eπίσης σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η διαδικασία προεξόφλησης των προμηθειών θα γίνεται από εμπορικές τράπεζες. Στην πραγματικότητα θα περικόψει ακόμα περισσότερο τα κονδύλια που αποδίδονται στα νοσοκομεία και ένα κομμάτι από αυτά πήγαινε για να καλύψει τις υπερωρίες των εργαζομένων. 

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στην υγεία έχουν τη δύναμη να βάλουν τέρμα στην πολιτική του Αβραμόπουλου που έχει στόχο να διαλύσει ακόμα περισσότερο τη δημόσια υγεία. Οι γιατροί με τις κινητοποιήσεις τους που ξεκίνησαν από τα τέλη Νοέμβρη, ύστερα από Γενικές συνελεύσεις που έγιναν στα νοσοκομεία  ανάγκασαν την ΕΙΝΑΠ να αποφασίσει  24ωρες απεργίες, συγκεντρώσεις μπροστά στο υπουργείο Υγείας, 48ωρες  απεργίες και κλιμάκωση με πενθήμερη  απεργία στις 15-19  Γενάρη και έβαλαν στο χορό των κινητοποιήσεων και την ΟΕΝΓΕ. Τα αιτήματα αυτών των απεργιακών κινητοποιήσεων ήταν  1.600 ευρώ βασικό μισθό, μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, πενθήμερη εργασία με ανθρώπινο ωράριο 30 ώρες την εβδομάδα και 6 ώρες τη μέρα, συν μία ενεργός εφημερία την εβδομάδα. 

Ωράριο

Η αφορμή ήταν η εφαρμογή της  κοινοτικής οδηγίας που προέβλεπε μείωση  του χρόνου εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών στις 58 ώρες και σταδιακά των ειδικευμένων στις 48 ώρες. Ο Αβραμόπουλος απειλούσε ότι το νέο ωράριο θα εφαρμόζονταν από την αρχή του 2007 σε όλα τα νοσοκομεία, χωρίς βέβαια να υπάρχει καμία πρόβλεψη για αυξήσεις στους βασικούς μισθούς των γιατρών  για να καλύψουν τις αποδοχές που έχαναν λόγω της μείωσης των εφημεριών, αλλά ούτε και νέες προσλήψεις γιατρών. Αν εφαρμοζόταν το νέο ωράριο το αποτέλεσμα θα ήταν  τα νοσοκομεία να μην έχουν εφημερεύοντες γιατρούς ή πολλοί από αυτούς να αναγκάζονται να κάνουν απλήρωτες εφημερίες για να μπορέσουν να βγάλουν πέρα το ασφυκτικό πρόγραμμα. 

Το αποτέλεσμα ήταν κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων στο χώρο της Υγείας, αλλά και εξ αιτίας των κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια που είχαν αρχίσει να στριμώχνουν την κυβέρνηση Καραμανλή από την αρχή της χρονιάς, ο Αβραμόπουλος να δώσει αναβολή μέχρι και ενός χρόνου στην εφαρμογή του νέου ωραρίου. 

Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο γιατροί και νοσηλευτές έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν μαζικές προλήψεις προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς και στις δαπάνες για την δημόσια και δωρεάν υγεία. Αυτή η εβδομάδα χρειάζεται να είναι εβδομάδα προετοιμασίας της 48ωρης απεργίας, με Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες και συντονισμό των γιατρών με όλο το προσωπικό στα νοσοκομεία. 

Μία μαζική και πετυχημένη 24ωρη απεργία στις 28 Μάρτη, την ημέρα της 24ωρης της ΑΔΕΔΥ, μαζί με τους φοιτητές και όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο θα είναι η καλύτερη αφετηρία για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας των γιατρών και για την κοινή συνέχεια ενάντια στη λιτότητα στους μισθούς και στη διάλυση του ΕΣΥ, αναγκάζοντας ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ να προκηρύξουν άμεσα τα επόμενα απεργιακά βήματα.