Αντιπολεμικό κίνημα
17 Mάρτη: Aντιπολεμική δράση σε όλο τον κόσμο

Aθήνα 17 Mάρτη

Tο πιο μεγάλο αντικατοχικό συλλαλητήριο από το 2003

Χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες του αντιπολεμικού κινήματος διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας το Σάββατο 17 Μάρτη.  Ηταν μια μεγάλη διαδήλωση που ενώθηκε με τα ποτάμια των αντιπολεμικών διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους σε δεκάδες σημεία του κόσμου την ίδια μέρα για να απαιτήσουν να μπει τέρμα στα εγκλήματα του «διαρκούς πολέμου» του Μπους και των συμμάχων του. Ηταν επίσης και μια δυναμική απάντηση στον Καραμανλή και τον Πολύδωρα. Οπως έγραφε το πανό των Συλλόγων Φοιτητών Ηρακλείου «Σε Μέση Ανατολή και Αθήνα η ΝΔ δολοφονεί εδώ και τώρα να παραιτηθεί.» 

Δεν ήταν η μόνη φοιτητική κατάληψη που έδωσε το παρόν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Εκεί ήταν οι σύλλογοι και οι καταλήψεις της Παντείου, της Φιλοσοφικής, της Νομικής από την Αθήνα, το Συντονιστικό των Καταλήψεων από τα Γιάννενα, των ΑΕΙ και ΤΕΙ Ρεθύμνου, από πολλές κατειλλημένες σχολές της Θεσσαλονίκης. Και δίπλα τους μαθητές και μαθήτριες πολλών σχολείων, με τις σφυρίχτρες, τα αντιπολεμικά μακιγιάζ τους, τα τύμπανά και τα συνθήματά τους. 

Το μεσημέρι το Σύνταγμα είχε γεμίσει με κόσμο και καλλιτέχνες όπως η Αννα Βαγενά, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, ο Αλέξανδρος Βουρδούμης διάβασαν αντιπολεμικά κείμενα και χαιρετισμούς από αντιπολεμικά κινήματα της Βρετανίας και της Τουρκίας. «Είμαστε μαζί σας άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που δεν ανεχόμαστε τον βάρβαρο πολιτισμό του Μπους και τη δημοκρατία made in USA» ανέφερε το κείμενό τους. Τα συγκροτήματα «Υπόγεια Ρεύματα», «Γνωστοί Αγνωστοι» και «Vavoura Band» και οι “Apurimac” ξεσήκωσαν με τη μουσική τους το πλήθος των διαδηλωτών. 

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς, πρώην πρόεδρος ΟΤΟΕ τόνισε εκ μέρους των συνδικάτων στο χαιρετισμό ότι  «οι εργαζόμενοι ενωμένοι μπορούμε να σταματήσουμε τους πολέμους». Μετά πήρε τον λόγο ο Τζαβέντ Ασλάμ, ο άνθρωπος που έπεσε θύμα της σκευωρίας της ΝΔ επειδή αποκάλυψε το σκάνδαλο των απαγωγών των συμπατριωτών του: «Η Πακιστανική Κοινότητα είναι μαζί σας σήμερα. Δε θα δειλιάσουμε,  δε θα σταματήσουμε, μέχρι να φύγουν από Ιράκ, να φύγουν από Αφγανιστάν. Εμείς θέλουμε ειρήνη και δικαιώματα δε θέλουμε δολοφονίες» είπε. 

Ο χαιρετισμός του Τζίμι Μάσεϊ, από τους Βετεράνους του Ιράκ ενάντια στον Πόλεμο, συνέδεσε τους αγώνες του αντιπολεμικού κινήματος με τον αγώνα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό: «Οταν αποφοιτά ένας αμερικάνος φοιτητής είναι καταχρεωμένος με χιλιάδες δολάρια. Η ιατρική περίθαλψη είναι πάρα πολύ ακριβή. Η γυναίκα μου πλήρωσε πάνω από 25.000 δολάρια για μια εγχείριση. Για να έχεις δωρεάν εκπαίδευση στις ΗΠΑ πρώτα πρέπει να σκοτώσεις στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν. 

Kαταλήψεις

Οι φοιτητές στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουν τις καταλήψεις και να παλέψουν για το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Μην αφήσετε τη χώρα σας να γίνει μια κοινωνία σαν την Αμερική. Πολεμήστε τον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα τους πολεμήσουμε όλοι μαζί.»

Η Ελέτρα Αγγελίνας από τη συνομοσπονδία COBAS μετέφερε την αλληλεγγύη του αντιπολεμικού κινήματος της Ιταλίας: «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία σε όλο το κόσμο. Για να αποκαλύψουμε τις απάτες και να στήσουμε από τη βάση ένα κίνημα ικανό να βάλει τέλος στις πολιτικές πολέμου των κυβερνήσεών μας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που στηρίζουν τις στρατιωτικές αποστολές έχουν τις ίδιες ευθύνες με τις ΗΠΑ και πρέπει να τις σταματήσουμε. Με τον ίδιο τρόπο που αντιστεκόμαστε στο νεοφιλελευθερισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να αντισταθούμε και στον πόλεμο. Στην Ιταλία η κυβέρνηση Πρόντι συνεχίζει τις νεοφιλελεύθερες και φιλοπόλεμες πολιτικές της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Στη Βιτσέντζα πάνω από 200.000 διαδηλώσαμε ειρηνικά αλλά αποφασιστικά ενάντια στην επέκταση της αμερικάνικης βάσης. Οχι στις βάσεις, όχι στον πόλεμο.» 

 «Η εαρινή πράγματι ξεκίνησε κύριε Μπους, κύριε Μπλερ, κύριε Πρόντι και Καραμανλή –από εδώ από το Σύνταγμα, από τη Νότιο Κορέα, από τη Βόρεια Καρολίνα –τη πατρίδα του Τζιμι Μάσεϊ, είναι η εαρινή επίθεση του αντιπολεμικού κινήματος» είπε ο Γιάννης Σηφακάκης, συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο  «Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει λεφτά για τα νοσοκομεία και θέλει να τα ιδιωτικοποιήσει, έχει λεφτά όμως για να στείλει στρατό στο Αφγανιστάν και θέλει να κάνει περισσότερα. Ο ίδιος ο Καραμανλής πάει τις επόμενες μέρες στο Αφγανιστάν για να υπογραμμίσει αυτές τις βάρβαρες επιλογές. Απαγωγές, υποκλοπές, σκευωρία κατά του Τζαβέντ Ασλάμ και από δίπλα οι πραίτορες του Πολύδωρα. Γι’ αυτό σήμερα σ’ αυτό το συλλαλητήριο χαράσουμε την πιο βαθιά διαχωριστική γραμμή: από τη μια μεριά οι Μπους και οι Καραμανλήδες αυτού του πλανήτη και από την άλλη, όλοι εμείς το αντιπολεμικό κίνημα, μαζί με τις φοιτητικές καταλήψεις και τους πανεπιστημιακούς, οι Αραβες, οι Πακιστανοί, οι Μουσουλμάνοι. Ολοι μαζί θα ξαναβρεθούμε στους δρόμους στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.» 

Ο Ναϊμ Ελγαντούρ από την Ενωση Μουσουλμάνων Ελλάδας αναρωτήθηκε: «Πότε θα δικαστεί ο Μπους; Δεν πιστεύω ότι θα τον δικάσουν οι μεγάλες δυνάμεις. Θα τον δικάσουμε εμείς, οι λαοί. Είδαμε τα αποτελέσματα των πολέμων της Αμερικής και τώρα για να δυναμώσει τη θέση της απειλεί τη Συρία, απειλεί τον Ιράν. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή ενάντια στην πολιτική της Αμερικής είναι να είμαστε ενωμένοι, να είμαστε όλοι μαζί να πούμε ένα μεγάλο όχι στην πολιτική του Μπους και της συμμορίας του.» 

Tίμημα

Η Aννα Στάμου από το Ελληνο-Αραβικό Πολιτιστικό Κέντρο είπε: «Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την επίθεση των Αμερικανών. Που ζουν σήμερα οι Ιρακινοί, ποια είναι η μοίρα τόσων παιδιών που πληρώνουν τόσο υψηλό τίμημα; Τι ζωή τα περιμένει μετά από τόσα πυρηνικά που έριξαν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους; 

Οι ηγέτες της Αμερικής θησαυρίζουν πολεμώντας τάχα τη διεθνή τρομοκρατία, χτυπώντας αμάχους, παιδιά, την οικονομία των φτωχών, καταπατώντας κάθε νόμο, φιμώνοντας την ελεύθερη σκέψη. Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ελευθερία, θέλουμε δικαιοσύνη, οι λαοί να αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους χωρίς προστάτες και ‘απελευθερωτές’ όλοι ενωμένοι μπορούμε να το πετύχουμε.»

Οι χιλιάδες διαδηλωτές βάδισαν στην αμερικάνικη πρεσβεία με τα συνθήματά τους να δονούν την ατμόσφαιρα: «Μπους-Μπλερ-Καραμανλής όλα τα καθάρματα δουλεύετε μαζί», ήταν ένα από τα «αγαπημένα» μαζί με το «Μπους χασάπη έξω από τη Βαγδάτη». 

«Μπους αλήτη έξω απ’ τον πλανήτη» έγραφε το πανό του 13ου Γυμνασίου Ν. Λιοσίων και η Βικτώρια που το κρατούσε μας είπε: «Είναι η πρώτη διαδήλωση που κατεβαίνω, είναι πολύ ωραία έχει πολύ κόσμο και θα ξανακατέβω. Στο σχολείο μοιράσαμε προκηρύξεις, αυτοκόλητα για αυτή τη διαδήλωση. Πιστεύω ότι οι μαθητές έχουμε κάθε λόγο να διαδηλώνουμε ενάντια στον πόλεμο γιατί είναι το μέλλον.»  Η Πόπη, ιδιωτική υπάλληλος μας είπε «Κατεβαίνω σε κάθε αντιπολεμικό συλλαλητήριο από το 2003 και μετά. Πιστεύω ότι μετράει να βγαίνουμε στους δρόμους όσο οι κυβερνήσεις θέλουν να μας κρατάνε στα σπίτια μας. Και είμαι πολύ ικανοποιημένη που βλέπω τόσους πολλούς μαθητές και φοιτητές σήμερα εδώ». 

«Στη σχολή μας κάναμε δραστηριότητες για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο» μας είπε η Μαρία από τη Φιλοσοφική «φτιάξαμε πανό, κάναμε βιντεοπροβολές. Παλεύουμε για μια καλύτερη παιδεία ενάντια σε μια κυβέρνηση που προτιμάει να δίνει λεφτά για αστυνομία και όπλα.» Ο Κώστας, εργαζόμενος στην Εθνική Τράπεζα είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη «Είχα παρακολουθήσει και την συζήτηση με τον βετεράνο από το Ιράκ στην ΟΤΟΕ την περασμένη βδομάδα. Ηταν αποκαλυπτικά αυτά που είπε. Οσο περισσότερο οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στο αντιπολεμικό κίνημα τόσο πιο δυνατά υπερασπίζουμε τα συμφέροντά μας. Ο αγώνας είναι κοινός και βλέπω σήμερα ότι ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό.» 

Η 17 Μάρτη έγινε ακόμα ένας σταθμός στις μάχες που δίνει το αντιπολεμικό κίνημα ενάντια στα εγκλήματα των Μπους και των Καραμανλήδων. Θα συνεχίσουμε, ακόμα πιο αποφασιστικά μέχρι να τους ξεφορτωθούμε. 


Kαι τώρα, συντονισμός στο Kάϊρο 29/3 - 1/4

Από τις 29 Μάρτη μέχρι την 1 Απρίλη, η καρδιά του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος θα χτυπάει στο Κάϊρο της Αιγύπτου. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η «5η Συνδιάσκεψη ενάντια στην ιμπεριαλιστική και σιωνιστική επιθετικότητα». 

Το πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης δείχνει το πλούτο των κινημάτων, των αγώνων και των εμπειριών που θα αντιπροσωπευτούν. Συμμετέχουν αντιπολεμικές οργανώσεις από την αμερικάνικη ήπειρο μέχρι την Ασία και από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συζητήσεις για τις μάχες που έδωσε η Αντίσταση στο Λίβανο το καλοκαίρι, για το Ιράκ και την Παλαιστίνη, αλλά και για τους αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην Αίγυπτο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη δικτατορία του Μουμπάρακ. Το φόρουμ των εργατών θα διοργανώσει συζήτηση με θέμα «Εργατικοί αγώνες ενάντια στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις» οι σοσιαλιστές φοιτητές οργανώνουν συζήτηση με θέμα «Εκπαίδευση και ιδιωτικοποίηση» . Μια άλλη συζήτηση έχει τίτλο «Χτίζοντας τις γέφυρες ανάμεσα στα αριστερά και τα ισλαμιστικά κινήματα ενάντια στην αποικιοκρατία και την παγκοσμιοποίηση». 


“Λαϊκό Kοινοβούλιο” στο Λονδίνο

Την Τρίτη 20 Μάρτη το Stop the War Coalition συγκαλεί στο Λονδίνο το «Λαϊκό Κοινοβούλιο». Πρόκειται για μια μεγάλη συνέλευση του αντιπολεμικού κινήματος της Βρετανίας, που στις 24 Φλεβάρη έδειξε για άλλη μια φορά τη δύναμή του με τη διαδήλωση των 100.000 στο Λονδίνο, ενάντια στη συμμετοχή του Μπλερ στη κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν και ενάντια στους πυρηνικού πυραύλους Τραϊντεντ που ανανεώνει ο Μπλερ. Το «Λαϊκό Κοινοβούλιο» είναι ανοιχτό τόσο για οργανώσεις όσο και για ατομικές συμμετοχές από ακτιβιστές και ακτιβίστριες. Δεκάδες συνδικάτα, τοπικές πρωτοβουλίες, φοιτητικές ομάδες, οργανώσεις μεταναστών και μουσουλμάνων και πολλοί άλλοι έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους. Τη συμμετοχή τους επίσης έχουν δηλώσει 15 βουλευτές του βρετανικού κοινοβούλιου. Επίσης θα συμμετέχει ο Ντένις Κούτσινιτς, Δημοκρατικός αντιπρόσωπος στο Κογκρέσσο των ΗΠΑ που από νωρίς είχε αντιταχθεί στον πόλεμο του Μπους. Ο Κούτσινιτς είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Το «Λαϊκό Κοινοβούλιο» θα συζητήσει και θα ψηφίσει αποφάσεις για την κατάσταση στο Ιράκ, για την εξωτερική πολιτική μετά τον Μπλερ, και ενάντια στην επίθεση στο Ιράν. Οπως αναφέρει κι η πρόσκληση συμμετοχής «θα γίνει η συζήτηση που δεν έγινε ποτέ στο βρετανικό κοινοβούλιο.» Το «Λαϊκό Κοινοβούλιο» είναι ώθηση για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αντιπολεμικού κινήματος. Οπως αναφέρει η διακήρυξη που θα συζητηθεί σχετικά με τις πολεμικές απειλές στο Ιράν «Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε σε αυτόν τον πόλεμο όχι με λόγια αλλά με τη δράση μας. Σε περίπτωση μιας τέτοιας επίθεσης βάζουμε στη συμμαχία μας το καθήκον να οργανώσει απεργίες, διαδηλώσεις και μαζική πολιτική ανυπακοή. Καλούμε όσους συμφωνούν να πάρουν μέρος σε αυτή την εκστρατεία.»


Mαδρίτη 17 Mάρτη 

400.000 αντιπολεμικοί διαδηλωτές πλημμύρισαν το κέντρο της Μαδρίτης το Σάββατο 17 Μάρτη. «Οχι στον πόλεμο» και «Ο λαός της Μαδρίτης είναι δίπλα στο λαό του Ιράκ» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη διαδήλωση. Στη διαδήλωση της Μαδρίτης συμμετείχαν οι δυο μεγάλες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, φιλειρηνικές οργανώσεις, αριστερά κόμματα και καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους και ο σκηνοθέτης Πέντρο Αλμαντόβαρ που δήλωσε στα κανάλια: «Είμαι εδώ για να διαμαρτυρηθώ για τις βαρβαρότητες που διαπράττονται εδώ και τέσσερα χρόνια στο Ιράκ. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε ειρήνη και να απαιτήσουμε το κλείσιμο του Γκαουντάναμο γιατί είναι ντροπή για τον πολιτισμό». 

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, όπως την Βαρκελώνη, τη Σεβίλη, την Παμπλόνα. Το 2004 το αντιπολεμικό κίνημα της Ισπανίας είχε στείλει σπίτι του τον δεξιό πρωθυπουργό Αθνάρ, έναν από τους πιο ξετσίπωτους συμμάχους του Μπους. Τώρα ξαναπαίρνει την σκυτάλη. 

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στις ΗΠΑ το σαββατοκύριακο 17-18 Μάρτη. Είναι η συνέχεια της «κλιμάκωσης» του αντιπολεμικού κινήματος στις ΗΠΑ που έχει ξεκινήσει με τη γιγάντια διαδήλωση των 500.000 στην Ουάσιγκτον τον Γενάρη. 

Το Σάββατο 17 Μάρτη δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αντιπολεμικής οργάνωσης ANSWER και πήραν μέρος στη πορεία προς το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον. Στην διαδήλωση συμμετείχε κι η Σίντι Σίχαν, ο γιος της σκοτώθηκε στο Ιράκ, η οποία έχει γίνει σύμβολο του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος όταν κατασκήνωσε έξω από το ράντζο του Μπους στο Τέξας. Την προηγούμενη μέρα, Παρασκευή 16 Μάρτη, η αστυνομία συνέλαβε ομαδικά 100 διαδηλωτές που έκαναν μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία κοντά στο Καπιτώλιο. 

Η Μωρήν Ντούλεϊ, μια διαδηλώτρια, δήλωσε ότι «Διαδήλωσα σε αυτό το σημείο και το 1967. Τότε μας πήρε εφτά χρόνια για να σταματήσουμε εκείνο τον πόλεμο.» Η πορεία στο Πεντάγωνο το 1967 ήταν η πρώτη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο Αλαν Που, ένας 27χρονος διαδηλωτής, είπε στις εφημερίδες ότι «Είναι  η 40η επέτειος της διαδήλωσης ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ έξω από το Πεντάγωνο, μιας διαδήλωσης που άλλαξε τη κατεύθυνση των πραγμάτων. Ελπίζω να καταφέρουμε το ίδιο και σήμερα.» 

Την Κυριακή 18 Μάρτη δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης απαιτώντας από το Κογκρέσο να σταματήσει την κατοχή του Ιράκ και να αποσύρει άμεσα όλα τα αμερικάνικα στρατεύματα από κει. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες αμερικάνικες πόλεις, όπως στο Λος Αντζελες. 

Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην τέταρτη επέτειο της εισβολής στο Ιράκ έκαναν κυριολεκτικά το γύρο του κόσμου. Εκτός από την Αθήνα, την Μαδρίτη, την Ουάσιγκτον, το αντιπολεμικό κίνημα βγήκε στους δρόμους στην Ουγγαρία, στην Αυστραλία, στην Τουρκία, στην Κύπρο, στη Νότιο Κορέα, στη Χιλή, στη Σουηδία. 

Στην Ουγγαρία χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τη νύχτα κρατώντας πυρσούς στην πλατεία Ηρώων της Βουδαπέστης. Στην Κωνσταντινούπολη χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Συμμαχίας για την Παγκόσμια Ειρήνη και Δικαιοσύνη» φωνάζοντας συνθήματα όπως «Είμαστε όλοι Ιρακινοί» και «Μπους go home». Στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, περισσότεροι από 2.000 αντιπολεμικοί διαδηλωτές αψήφισαν την απαγόρευση της πορείας και ήρθαν αντιμέτωποι με τις βαριά εξοπλισμένες ειδικές μονάδες της αστυνομίας. 

Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου συνέπεσαν με τη μεγάλη διαδήλωση που έγινε στη Βαγδάτη, στο Σαντρ Σίτι. Περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι αυτής της τεράστιας παραγκούπολης που είναι προπύργιο του κινήματος του ριζοσπάστη κληρικού Μοκντάντα αλ Σαντρ, διαδήλωσαν ενάντια στις αυξανόμενες επιδρομές των αμερικάνων πεζοναυτών. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής τους είναι η εγκατάσταση μιας στρατιωτικής βάσης στο κέντρο της περιοχής τους την οποία επανδρώνουν αμερικάνοι και ιρακινοί στρατιώτες.