Αντιπολεμικό κίνημα
O Jimmy Massey στα σχολεία: Aντιπολεμικό μάθημα

Χανιά, 15 Μάρτη

Εξαιρετική επιτυχία είχε η επίσκεψη του Jim Massey στα Χανιά. Η περιοδεία του άρχισε από το πρωί της 15ης του Μάρτη. Με ευθύνη του συλλόγου δασκάλων και της τοπικής Ε.Λ.Μ.Ε. οργανώσαμε περιοδεία σε σχολεία της πόλης. 

Καρφίτσα δεν έπεφτε στο αμφιθέατρο του 16ου – 17ου Δημοτικού σχολείου, που γέμισε με καμιά εκατοστή πιτσιρίκια της πέμπτης και έκτης τάξης μαζί με τους δασκάλους τους. «Ήταν η πρώτη φορά που κάθονταν τόσο ήσυχα» παρατήρησε ένας από τους δασκάλους τους. Ο Jim στην κυριολεξία μας καθήλωσε με τις περιγραφές του. Τόσο για τα παιδιά που πέθαναν μπροστά στα μάτια του στο Ιράκ, όσο και για τις εμπειρίες από το αμερικάνικο εκπαιδευτικό σύστημα. «Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι θα έκανα μια τέτοια συζήτηση μέσα σε οποιοδήποτε αμερικανικό σχολείο» ήταν τα λόγια του. «Εκεί κυρίαρχος είναι ο στρατός που έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται οποιοδήποτε σχολείο θέλει και να έχει τα στοιχεία όλων των μαθητών. Οι στρατολόγοι πηγαίνουν στα παιδιά των 10 ετών για να τους χαρίσουν αρχικά μπάλες και άλλα δωράκια έτσι ώστε όταν μεγαλώσουν να διαλέξουν τα πιο φτωχά από αυτά για να επανδρώσουν τους πεζοναύτες».

 Έδωσε στους μαθητές να καταλάβουν ότι ο πόλεμος δεν είναι όπως το «play station». «Μπροστά στην οθόνη δεν ακούς την τελευταία ανάσα του ανθρώπου, ούτε βλέπεις τα μάτια του να γυρίζουν» είπε.Φαινομενικά απλές αλλά εξόχως αφοπλιστικές οι παιδικές ερωτήσεις έπεφταν βροχή μόλις τελείωσε. «Εσύ έχεις σκοτώσει ποτέ;» «πες και άλλα για τα παιδιά του Ιράκ». Τους  παρότρυνε να πουν στους γονείς τους να μην δεχτούν ποτέ την ιδιωτικοποίηση της παιδείας για να μην γίνουμε και εδώ όπως στην Αμερική. 

Η εκδήλωση τελείωσε με απίστευτα χειροκροτήματα αλλά και άπειρα παιδιά να έχουν πέσει επάνω στον Jim και να του ζητούν αυτόγραφο.

Eρωτήσεις

Η περιοδεία συνεχίστηκε στο 2ο Γενικό Λύκειο και στο 1ο Τ.Ε.Ε.. 110 με 120 μαθητές της τρίτης και της δευτέρας τάξης τον παρακολούθησαν. Οι ερωτήσεις και εδώ βροχή. Αποκάλυψαν ότι οι μαθητές τέσσερα χρόνια μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του 2003 παραμένουν πολύ βαθιά  πολιτικοποιημένοι  και αντιπολεμικοί. 

Οι ερωτήσεις άνοιξαν τη συζήτηση για την επιρροή του κινήματος των βετεράνων και του αντιπολεμικού κινήματος στην αμερικάνικη κοινωνία, για το ρόλο των Μ.Μ.Ε, για τις  αιτίες του πολέμου, την αμερικάνικη οικονομία, την αμερικάνικη εκπαίδευση, τους  Δημοκρατικούς , την 11η Σεπτέμβρη και τις  θεωρίες συνομωσίας, αλλά και πιο «προσωπικά» θέματα όπως το ρίσκο που παίρνει ο ίδιος τασσόμενος με το αντιπολεμικό κίνημα, αλλά και αν αυτή η πράξη αποτελεί «προδοσία» για τη χώρα του.Τα χειροκροτήματα και εδώ έντονα και ο ενθουσιασμός απίστευτος. 

Μία μαθήτρια όπως μας εξομολογήθηκε ο ίδιος στη συνέχεια αφού τον αγκάλιασε του έδωσε και ένα σημείωμα που έγραφε: «keep going. Humanity will bless you».Το βράδυ στην εκδήλωση που συνδιοργανώναμε ο Σύλλογος  δασκάλων , η Ε.Λ.Μ.Ε. το Εργατικό Κέντρο, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο και το Ελληνικό κοινωνικό Φόρουμ η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου ήταν γεμάτη καθώς πάνω από εκατό άτομα ήρθαν για να ακούσουν τον Jim. Καθηγητές , δάσκαλοι, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο,  τη Νομαρχία και φοιτητές  καθώς και εκπρόσωποι από όλο σχεδόν το φάσμα της αριστεράς, ήταν εκεί δείχνοντας ότι το αντιπολεμικό κίνημα έχει ρίζες μέσα στους εργατικούς χώρους.

«Δύο επιλογές είχα πριν καταταγώ. Ή θα γινόμουν γκάνγκστερ  για την Ιρλανδική μαφία ή γκάνγκστερ για τον καπιταλισμό. Διάλεξα το δεύτερο ελπίζοντας ότι θα μου εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή» τόνισε μεταξύ άλλων ο Jim.

 «Σπατάλησα τα τριάντα πρώτα χρόνια της ζωής μου μαθαίνοντας πώς θα σκοτώνω. Θα δώσω τα υπόλοιπα τριάντα, μέχρι να αποσυρθώ, στην ειρήνη». Ζήτησε το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και σημείωσε ότι πρέπει να φερόμαστε με κατανόηση στους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί, να έχουμε όμως πάντα στο νου μας ότι είναι άνθρωποι που ο προορισμός τους είναι να σκοτώνουν για τον καπιταλισμό.

Ως Συμμαχία τονίσαμε πόσο συνδεδεμένα είναι το φοιτητικό και γενικότερα το κίνημα σήμερα με το αντιπολεμικό καθώς και για τη σημασία του να ενισχύσουμε από τη δικιά μας τη μεριά το αντιπολεμικό κίνημα των Η.Π.Α. διαδηλώνοντας με μαζικούς όρους στο συλλαλητήριο στις 17 του Μάρτη.  

Η επιτυχία της περιοδείας αυτής φάνηκε όχι μόνο από το πόσο δυνατό ήταν το χειροκρότημα που εισέπραττε ο Jim Massey όπου και να πήγαινε, αλλά και από το ότι την επόμενη ημέρα μετά την αναχώρησή του από την πόλη, πολλοί μαθητές, αλλά και διευθυντές σχολείων μας ζητούσαν να επισκεφτεί και το δικό τους σχολείο.