Εργατικό κίνημα
Όλοι στην απεργία

Συμβασιούχοι YΠΠO 
Aπεργιακό Πρόγραμμα

Το νήμα του αγώνα ξαναπιάνουν οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού, απαντώντας με νέες απεργίες στο δικαστικό πραξικόπημα του Αρείου Πάγου που κλείνει το δρόμο της μονιμοποίησης για χιλιάδες συμβασιούχους. Την Τρίτη 8 Μάη οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού έκαναν μία εντυπωσιακή σε παλμό και μαζικότητα Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν την απάντησή τους στην κυβέρνηση των ψεμάτων και των σκανδάλων, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά. Την περασμένη Τετάρτη 2 Μάη είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό της Ακρόπολης και την επόμενη ημέρα χάλασαν τη φιέστα του Βουλγαράκη όταν τον υποδέχτηκαν με συγκέντρωση στα εγκαίνια της Εκθεσης Βιβλίου.   

Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων που ψηφίστηκε περιλαμβάνει συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 15 Μάη, νέα 24ωρη στις 18 Μάη με συγκέντρωση στα Δικαστήρια και πορεία στο Υπουργείο Πολιτισμού, 4ωρη στάση εργασίας στις 24 Μάη και αποκλεισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου και νέα Γενική Συνέλευση το πρώτο 15νθήμερο του Ιούνη για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η πρόταση για τη νέα Γενική Συνέλευση ψηφίστηκε ύστερα από πρόταση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης.   

Τα βασικά αιτήματα των συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού είναι κατάργηση του Π.Δ. Παυλόπουλου και άμεση νομοθετική ρύθμιση που να εξασφαλίζει τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, να σταματήσουν οι προσλήψεις νέων συμβασιούχων και εργαζόμενων με τα προγράμματα Stage (που εργάζονται ανασφάλιστοι και με μισθό ψίχουλα), επαναπρόσληψη των απολυμένων, αυξήσεις στους μισθούς και τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Σύμφωνα με το ΠΔ Παυλόπουλου όσοι συμβασιούχοι έχουν συμπληρώσει 24μήνες δεν μπορούν να ξαναδουλέψουν. Επιπλέον ξεπερνούν τους 1000 οι εργαζόμενοι που παραμένουν στη δουλειά με ασφαλιστικά μέτρα, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί των οποίων η συμβάσεις τους λήγουν τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον  κανείς δεν γνωρίζει πιο θα είναι το μέλλον όλων αυτών των εργαζομένων όταν αρχίσει να εφαρμόζεται η απόφαση του Αρείου Πάγου. 

Το παρών στη Γενική Συνέλευση έδωσε ο Στάθης Ανέστης εκπροσωπώντας τη ΓΣΕΕ. «Σήμερα βιώνουμε την πιο σκληρή και αντεργατική πολιτική από την εποχή της Μεταπολίτευσης. Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι ένα δικαστικό πραξικόπημα. Χρειάζεται να βγούμε στους δρόμους όλοι μαζί. Σας καλώ να συμμετέχετε στην πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 15 Μάη όπου ένα από τα αιτήματα της απεργίας είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Και την επόμενη ημέρα οργανώνουμε ευρεία σύσκεψη με τα προεδρεία σας για να αποφασίσουμε την κλιμάκωση της δράσης μας».

Το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ αναγκάστηκε να υποσχεθεί κλιμάκωση ήταν ενδεικτικό του κλίματος που υπήρχε μέσα στη συνέλευση. Οσοι εργαζόμενοι ή συνδικαλιστές τόνισαν ότι η μόνη απάντηση στην κυβέρνηση είναι ο δρόμος της απεργίας καταχειροκροτήθηκαν, παρά τις προσπάθειες των δεξιών συνδικαλιστών να φανούν σαν ενωτικοί. Δεν έλειψαν ακόμη και καταγγελίες κατά του δεξιού προέδρου του Συλλόγου «να παραιτηθεί γιατί είναι εξαφανισμένος από τις τελευταίες κινητοποιήσεις», ο οποίος απάντησε «δεν είμαστε με τις τακτικές του πεζοδρομίου»

   «Μόνο ο δικός μας αγώνας θα οδηγήσει στη μονιμοποίηση», είπε στη Γενική Συνέλευση η Κατερίνα Καμιλάκη μέλος του ΔΣ και της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε να μείνει κανένας συνάδελφος χωρίς δουλειά. Να αποφασίσουμε από τώρα ότι θα προχωρήσουμε σε νέα Γενική Συνέλευση στις αρχές Ιούνη για να αποφασίσουμε τη συνέχεια. Από εδώ και πέρα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Να βγούμε στους δρόμους μαζί με όλους τους συμβασιούχους, των Δήμων, της ΕΡΤ, τους πυροσβέστες. Χρειάζεται να υπάρχει ένας συντονισμός. Ολοι μαζί στο δρόμο του αγώνα δεν περισσεύει κανένας».  

«Είμαι επί 13 χρόνια συμβασιούχος», είπε η Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου από την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ. «Σήμερα είμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή. Από πότε είναι νόμιμες οι απολύσεις; Από πότε είναι νόμιμο να μην πληρωνόμαστε; Τη νομιμότητα την εξηγεί ο καθένας ανάλογα με το σε ποια πλευρά βρίσκεται.  Χρειάζεται να κλείσουμε όλα τα μνημεία με απεργία διαρκείας. Χρειάζεται πραγματικό κλείσιμο και όχι συμβολικό γιατί και οι απολύσεις θα είναι πραγματικές.  Στις 15 Μάη πάμε στην απεργία της ΓΣΕΕ με σύνθημα φέρτε πίσω τα κλεμμένα και ύστερα μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά». 


Tα Nοσοκομεία στο πόδι

Με συμμετοχή στην απεργία στις 15 Μάη κλιμακώνουν τα νοσοκομεία την κόντρα με την κυβέρνηση της ΝΔ. Την Πέμπτη 10 Μάη στις 9.30 πμ η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σύσκεψη των ΔΣ των συλλόγων των νοσοκομείων για την καλύτερη οργάνωση της Πανεργατικής. Η 15 Μάη θα είναι η καλύτερη ευκαιρία να ενωθούν μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που σε πολλά νοσοκομεία έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και των περικοπών του Αβραμόπουλου. 

Την αρχή έκανε από την προηγούμενη εβδομάδα το νοσοκομείο Σωτηρία όπου το σωματείο του νοσοκομείου μαζί με την πενταμελή επιτροπή των γιατρών  κήρυξαν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας να πληρωθούν τις εφημερίες των γιατρών και τις υπερωρίες του νοσηλευτικού προσωπικού, που παραμένουν απλήρωτες από το Φλεβάρη, καθώς και προσλήψεις νέου προσωπικού. Στη συνέλευση του σωματείου που έγινε την Πέμπτη 3 Μάη, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η επίσχεση με αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία και συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 15 Μάη. Οπως ειπώθηκε στη συνέλευση το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί το κονδύλι για τις εφημερίες της καινούργιας χρονιάς ήταν πετσοκομμένο και το υπουργείο έδωσε εντολή να γίνουν περικοπές. Αμέσως μετά είχε οριστεί ενημέρωση των γιατρών, που μετατράπηκε σε Γενική Συνέλευση. Επικυρώθηκε η απόφαση του σωματείου για συμμετοχή στην πανεργατική στις 15 Μάη και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η επίσχεση και από την πλευρά των γιατρών. Η πρόταση που μπήκε από την πλευρά της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ για απεργία και κλείσιμο της εφημερίας δεν πέρασε για ελάχιστους ψήφους. Την επόμενη ημέρα έγινε συγκέντρωση και παράσταση στο γραφείο του Διοικητή. Το αποτέλεσμα ήταν να πληρωθούν οι ώρες του νοσηλευτικού προσωπικού μόλις τη Δευτέρα 7/5. Η επίσχεση εργασίας των γιατρών συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες ενώ στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης 8/5 και αποφάσισαν να εισηγηθούν στην ΕΙΝΑΠ να αποφασίσει απεργία διαρκείας. 

Στο Αττικό οι γιατροί κατάφεραν να πληρωθούν τις εφημερίες, που τους χρωστούσαν από το Νοέμβρη μέχρι το Φλεβάρη, την Τρίτη 8/5  ύστερα από δύο ημέρες επίσχεσης εργασίας. Την Παρασκευή 4/5 ύστερα από Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας που συνεχίστηκε και τη Δευτέρα μαζί με συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου. Αποφάσισαν να συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες παρά τις υποσχέσεις του Διοικητή ότι θα πληρωθούν την ίδια ημέρα. Η κινητοποίηση τους έφερε αποτέλεσμα αλλά δεν σταματούν εκεί. Την Πέμπτη 10 Μάη έχουν ορίσει νέα Γενική Συνέλευση για να συζητήσουν πώς θα συνεχίσουν τη δράση τους προκειμένου να διεκδικήσουν προσλήψεις νέων γιατρών. 

Την ίδια στιγμή ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα του ωραρίου εργασίας και της εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος που είχε ξεσηκώσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς τον περασμένο Γενάρη. Τότε ο Αβραμόπουλος αναγκάστηκε να αναβάλει την εφαρμογή του νέου ωραρίου για ένα εξάμηνο,  ύστερα από τις απεργίες της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ,  που διεκδικούσαν αυξήσεις στους μισθούς, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και ανθρώπινο ωράριο.  

Μέσα σε αυτό το κλίμα έγινε την Παρασκευή 4/5 το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, που αποφάσισε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 15 Μάη, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο στις 21 Μάη και ανοιχτό Γενικό Συμβούλιο την 1η Ιούνη στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου Ερυθρός. «Σαν πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ-Νυστέρι προτείναμε πενθήμερη απεργία αμέσως μετά την πανεργατική στις 15 Μάη. Η παράταξη της ΑΡΣΙ και του ΣΥΝ πρότειναν 48ωρη στις 21 και 22 Μάη ενώ η παράταξη του ΚΚΕ μία 48ωρη στα τέλη Μάη αλλά με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Θα μπορούσε να είχε ψηφιστεί η πρόταση για 48ωρη αν η παράταξη του ΚΚΕ στην δεύτερη ψηφοφορία ψήφιζε την πρόταση της ΑΡΣΙ-ΣΥΝ για 48ωρη και δεν επέμενε στο δικό της πλαίσιο. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε. Την Τρίτη 8/5 στις 4μμ γίνεται διανοσοκομιακή σύσκεψη της ΕΙΝΑΠ. Το κλίμα μέσα σε όλα τα νοσοκομεία είναι εκρηκτικό και μπορούμε να πιέσουμε την ΕΙΝΑΠ να προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουμε απεργία διαρκείας, ξαναπιάνοντας το νήμα των κινητοποιήσεων του Γενάρη», μας είπε ο Θανάσης Σταυρίδης μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ. 


Eκλογές στο Aττικό Nοσοκομείο