Οικονομία και Πολιτική
O Bενιζέλος στην ΠAΣΠ της Kρήτης - ενας ρήτορας χωρίς επιχειρήματα

Για όσους δεν γνωρίζουν, την  Πέμπτη 3 Μάη στα κτίρια του Πανεπιστημίου Κρήτης της Κνωσού Ηρακλείου μίλησε, σαν καλεσμένος της ΠΑΣΠ, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην κεντρική του εισήγηση ο Βενιζέλος αναφέρθηκε κυρίως στην μεταρρύθμιση στην παιδεία και το φοιτητικό κίνημα. Δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και διατύπωσε τις απόψεις του για τη σημερινή νεολαία. 

Παρ’ ότι από το πολυπληθές κοινό μίλησαν λίγοι  (και για λίγο) κάναμε μια παρέμβαση η οποία εμπεριείχε 4 ερωτήσεις. Η πρώτη ήταν για το πως γίνεται η βάση του ΠΑΣΟΚ (εργαζόμενη και σπουδάζουσα) να δίνει τόσες πανεργατικές και πανεκπαιδευτικές μάχες και το ΠΑΣΟΚ σαν οργάνωση να μην έχει ποτέ καλέσει σε συλλαλητήριο τα τελευταία 3 χρόνια. Η επόμενη για το αν, δεδομένης της πλήρης αντίθεσης της νεολαίας με την ηγεσία στο θέμα του άρθρου 16 αλλά και της στήριξης ουσιαστικά της ίδρυσης ιδιωτικών ιδρυμάτων από την τελευταία, το ΠΑΣΟΚ είναι το χειρότερο κόμμα από άποψης επαφής βάσης-ηγεσίας. Η τρίτη ήταν για το κατά πόσο οι φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που ευαγγελίζεται το «νέο» πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι, όπως λέει το πρόγραμμα, είναι «μέρος της κοινωνικής ευθύνης». Ενώ, η τελευταία για το πως γίνεται ένα «σοσιαλιστικό» κόμμα να μην δεσμεύεται ότι θα καταργήσει τους νόμους της ΝΔ και του Σημίτη (π.χ. τρομονόμος) αν εκλεγεί. Αυτές για τη Γένοβα είναι και τα κύρια ερωτήματα που το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να απαντήσει και άρα να ξεκοπεί από το νεοφιλελευθερισμό. Η απάντηση του Βενιζέλου στην εν λόγω παρέμβασ;h ήταν σε δυο σκέλη. 

Στο ένα σκέλος έκανε μια περιγραφή του τι πρεσβεύει η Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ δηλ. «ένα δίκτυο πολιτών, μια ομάδα πίεσης» και επιδεικνύοντας μάλιστα με νόημα το τι ψηφίσαμε στο Β Γύρο των εκλογών.Στο δεύτερο η ανάλυση ήταν ότι πιο απογοητευτικά άσχημο μπορούσε να ειπωθεί από έναν φτασμένο «σοσιαλιστή». «Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας και θα πάρει την εντολή του ελληνικού λαού να κυβερνήσει. Σε σχέση με τη Γένοβα είμαστε ποσά που δεν συγκρινόμαστε» αποφάνθηκε για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το νέο. Αν ο Βενιζέλος απαντά στη Γένοβα όπως ο Καραμανλής στις καταλήψεις («είμαστε πλειοψηφία, είστε μειοψηφία, εμείς κυβερνάμε») τότε τι να τα κάνει τα προγράμματα; Ειλικρινά αν «ο πιο διαλεκτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ» (όπως είπε ένας ΠΑΣΠίτης) απαντά με τέτοιο τρόπο τότε ο λιγότερο διαλεκτικός πως απαντά; Ρητορική ερώτηση απέναντι σε ένα ρήτορα χωρίς επιχειρήματα που δε δίστασε να αναφερθεί με χαρά σε «παραγόμενη υπεραξία» που πηγάζει από την ακαδημαϊκή κοινότητα. 

Καλούμε τους αγωνιστές των καταλήψεων να δυναμώσουν την αντικαπιταλιστική προοπτική των κινημάτων, να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ στις 9 Μάη και να οργανώσουμε τα μεγάλα πανεργατικά συλλαλητήρια της 15ης Μάη ώστε να συνεχίσουμε ασυμβίβαστα με νίκες ενάντια στην κυβέρνηση αφού και τυπικά πλέον το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δώσει αυτή τη μάχη. 

Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ στις σχολές Ηρακλείου Κρήτης