Περιβάλλον
Πάρνηθα και Σαντορίνη: Aκόμα συνεχίζεται η καταστροφή του Sea Diamond

«Η ρύπανση στη Σαντορίνη είναι ανεξέλεγκτη. Εχει προκαλέσει δραματική οικολογική καταστροφή, καθιστώντας παντελώς αδύνατη τη συλλογή του πετρελαίου». Σήμα κινδύνου για το μέλλον του νησιού εκπέμπει η οικολογική οργάνωση «Αρχιπέλαγος», η οποία χαρακτηρίζει προκλητική τη στάση της Louis Hellenic Cruises, πλοιοκτήτριας εταιρείας του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, να μην προχωρήσει ούτε σε άντληση των καυσίμων ούτε και σε ανέλκυση του ναυαγίου, επικαλούμενη περιβαλλοντικούς κινδύνους.

«Ηταν αναμενόμενη, έπειτα από τον τρόπο με τον οποίον έχουν χειριστεί το θέμα», σημειώνει ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου, και εξηγεί:

«Η εταιρεία είχε ήδη προαποφασίσει για το πώς θα χειριστούν τη θαλάσσια ρύπανση του ναυαγίου που οι ίδιοι προκάλεσαν. Για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί μόνο ημίμετρα: δεν έχει προσκληθεί καμία από τις εταιρείες που είναι εξειδικευμένες στην απάντληση του πετρελαίου και την ανέλκυση ναυαγίων.

Αυτό δείχνει και τη σκόπιμη τακτική της εταιρείας, να μη δώσει λύση στο σύνθετο περιβαλλοντικό και κοινωνικο-οικονομικό πρόβλημα που η ίδια έχει προκαλέσει».

Τα μέλη της οργάνωσης τονίζουν ότι η λύση, η οποία προτείνει να γίνει η συλλογή 500 τόνων πετρελαίου με φτυάρια και απόχες, είναι προκλητική και δεν απευθύνεται σε νοήμονες ανθρώπους.

«Η ρύπανση, όπως την καταγράφουμε εμείς καθημερινά, είναι ανεξέλεγκτη. Ηδη από το σημείο του ναυαγίου μέχρι και το Ακρωτήρι τα πάντα έχουν εμποτιστεί με πετρελαιοειδή, η ρύπανση έχει προχωρήσει μέσα σε σπηλιές και σε βαθιές σχισμές μέσα στα βράχια, προκαλώντας δραματική οικολογική καταστροφή και καθιστώντας παντελώς αδύνατη τη συλλογή του. Το πετρέλαιο έχει ήδη φτάσει και μέχρι το ηφαίστειο και εάν μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου δεν έχει υπάρξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο άμεσης απάντλησης του πετρελαίου και των άλλων μολυσματικών ουσιών, και άμεσης ανέλκυσης του ναυαγίου, οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν από τις αρχές του φθινοπώρου θα μας φέρουν αντιμέτωπους με καταστάσεις ανεξέλεγκτης θαλάσσιας ρύπανσης, οι οποίες δεν θα μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν».