Εργατικό κίνημα
Απεργία στους Δήμους, 26/2

Απεργία εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς, 26/2

Χιλιάδες γυναίκες εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς της χώρας βγήκαν για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα στους δρόμους της Αθήνας, ζητώντας την άμεση απόσυρση της διάταξης που ασχολείται με την προσχολική αγωγή στο νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας που ψηφιζόταν στη Βουλή τη Δευτέρα 26/2. Με τη διάταξη αυτή ο υπουργός Γαβρόγλου εκτελεί τις μνημονιακές του δεσμεύσεις για την υποβάθμιση και την απαξίωση της λειτουργίας των 1.600 παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα, προετοιμάζοντας στην ουσία το κλείσιμό τους και την απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων σε αυτούς.

“ΟΧΙ στην κατάργηση του δημόσιου και παιδαγωγικού χαρακτήρα των παιδικών σταθμών” έγραφε το κεντρικό πανό της ΠΟΕ-ΟΤΑ που άνοιγε την πορεία. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ήταν αυτή που είχε καλέσει τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση με 24ωρη πανελλαδική απεργία για όλους τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς -την δεύτερη μέσα σε 6 μέρες- και στάση εργασίας από τις 11πμ μέχρι την λήξη του ωραρίου για το σύνολο των εργαζόμενων στους δήμους όλης της χώρας.

Μεγάλη συμμετοχή είχαν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενες στους δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω, Δάφνης-Υμηττού, Ν. Σμύρνης, Γαλατσίου, Πόρτο-Ράφτη ενώ σημαντική παρουσία είχαν και εργαζόμενες που ήρθαν από την Ημαθία, την Πέλλα, κ.α. 

Η πορεία ξεκίνησε από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη και αφού έκανε στάση μπροστά στο υπουργείο Εργασίας στην Σταδίου βάδισε μέχρι τη Βουλή. Στην Ομόνοια με προσυγκέντρωση περίμεναν μέλη του Συνδικάτου ΟΤΑ και του ΠΑΜΕ που ακολούθησαν την πορεία. 

Λίγο πιο πάνω, στην πλατεία Κλαυθμώνος η πορεία των εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς ενώθηκε με την συγκέντρωση των φοιτητών από τα ΤΕΙ της Αθήνας που διαδήλωναν ενάντια στο νέο νόμο του Γαβρόγλου που συγχωνεύει και κλείνει ολόκληρα τμήματα των ΤΕΙ.

Χημικά

Φτάνοντας έξω από τη Βουλή οι χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές βρήκαν μπροστά τους τις κλούβες των ΜΑΤ που είχαν αποκλείσει την είσοδο. Μάλιστα η αστυνομία έφτασε στο σημείο να κάνει χρήση χημικών απέναντι στις επίμονες προσπάθειες των απεργών και των εκπροσώπων τους για είσοδο αντιπροσωπείας, για συνάντηση με τον υπουργό και κατάθεση του απεργιακού ψηφίσματος.

“Η κυβέρνηση έφερε εσπευσμένα και σε μία συνεδρίαση προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Επιβεβαιώνεται έτσι με τον πιο θρασύ και απαράδεκτο τρόπο ο εμπαιγμός και η αδιαφορία κυβέρνησης και υπουργού για τον απόλυτα επιτυχημένο θεσμό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και ειδικά προς το προσωπικό που χρόνια τώρα με υψηλό αίσθημα ευθύνης, άρτια κατάρτιση και επαγγελματισμό προσφέρει τις υπηρεσίες του. 

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι αγωνιούν για τον μέλλον τους και οι γονείς για το αύριο των παιδιών τους, ο Γαβρόγλου πρότεινε ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων να γίνει αφού πρώτα ψηφιστεί η διάταξη με την οποία θα εντάσσονται τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών στα Νηπιαγωγεία, ενώ την ίδια στιγμή ομολόγησε πως δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές για τη νέα διευθέτηση. 

Η μόνη επιλογή που αφήνει η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. στους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα είναι αυτή των απεργιακών κινητοποιήσεων”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.