Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Αυστρία: Η φετινή 17Μ θα είναι η μεγαλύτερη

Αντιφασιστική διαδήλωση στη Βιέννη

Η νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών και του Κόμματος της Ελευθερίας πάσχει από «Τραμπισμό»: κάθε νέα κίνηση που κάνει ανάβει φωτιές –βρίσκει απέναντί της μαζική αντίσταση και κόντρα. Το αντιφασιστικό κίνημα διέλυσε τη δημοκρατική μάσκα του ευρω-φασιστικού Κόμματος της Ελευθερίας -στις 13 Γενάρη όταν 70.000 διαδήλωσαν εναντια στη συμμετοχή των ναζί στην κυβέρνηση.

Λίγο πριν τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα βιβλίο με ναζιστικά τραγούδια που ανήκε στη δεξιά φοιτητική παράταξη “Germania”. Οι στίχοι τους δόξαζαν το Ολοκαύτωμα: «Βάλτε μπροστά τα αέρια, αρχαίοι γερμανικοί λαοί, θα κανονίσουμε το έβδομο εκατομμύριο». Ο αντιπρόεδρος της Αυστρίας που ήταν ηγετικός υποψήφιος του Κόμματος της Ελευθερίας σε τοπικές εκλογές, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ο κόσμος μετράει τις δυνάμεις του στην προοπτική να ρίξει ολόκληρη την κυβέρνηση.

Ήταν μια καταστροφή. Έκτοτε το Κόμμα της Ελευθερίας βρίσκεται υπό συνεχείς επιθέσεις από δημοσιογράφους και ακτιβιστές. Δεκάδες είναι τα παραδείγματα που μπορούν να αναφερθούν: τώρα αποκαλύφθηκε ότι άλλη μία φοιτητική παράταξη τραγουδούσε το ίδιο αντισημιτικό τραγούδι. Ο επικεφαλής της είναι στενός συνεργάτης με τον πρώην πρόεδρο του Κόμματος της Ελευθερίας Norbert Hofer, ο οποίος έχασε τις εκλογές το 2016 και τώρα έγινε υπουργός Μεταφορών.

Ο Hofer, ο οποίος ήταν επίσης μέλος μιας δεξιάς φοιτητικής ομάδας, αναγκάστηκε να απομακρύνει τον συνεργάτη του. Τέτοιες αποκαλύψεις από τους αντιφασίστες προκαλούν μεγάλες συγκρούσεις στο στρατόπεδο της άκρας δεξιάς. Μία ηγετική της φυσιογνωμία, που βοήθησε τον τωρινό “Φύρερ” του Κόμματος, Heinz-Christian Strache να ανατρέψει την ηγεσία το 2005, προβλέπει τώρα μία ακόμα διάσπαση του κόμματος. Το Κόμμα της Ελευθερίας κλαψουρίζει κάθε μέρα να μην τους αποκαλούν “ναζί”.

Αντίσταση

Το υπόβαθρο για όλα αυτά είναι ένα αυξανόμενο αντιφασιστικό κίνημα. Μία νέα οργάνωση που ονομάζεται “Γιαγιάδες ενάντια στη Δεξιά” συγκέντρωσε 3.000 μέλη σε λίγες μόνο βδομάδες. Εκατοντάδες χιλιάδες υπογράφουν στις αιτήσεις για δημοψηφίσματα σχετικά με την ισότητα των γυναικών, την προστασία των μη καπνιστών και την αλληλεγγύη με τους δημοσιογράφους που ασκούν κριτική και δέχονται επίθεση από το Κόμμα της Ελευθερίας -με αυτό τον τρόπο δείχνουν τη μαζική αντίθεσή τους στην κυβέρνηση και το φασισμό.

Η συλλογή υπογραφών είναι τόσο μαζική που οι σέρβερ του υπουργείου Εσωτερικών κατέρρευσαν προσωρινά εντελώς. Μέχρι σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός του Κόμματος της Ελευθερίας, Herbert Kickl, δεν κατέβαλλε καμία σοβαρή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων -παρά τους συνεχείς του ισχυρισμούς ότι είναι ο «αληθινός εκπρόσωπος του λαού». Αυτό δείχνει την υποκρισία της άκρας δεξιάς: Απλά χρησιμοποιούν το σύνθημα της «άμεσης δημοκρατίας» για να προωθήσουν την ατζέντα τους και να πολεμήσουν την αντιπολίτευση.

Έχουν περάσει 80 χρόνια από την “Anschluss” -την προσάρτηση της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία. Η κινητοποίηση στις 17 Μάρτη θα είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δει στην Αυστρία από τότε που ενταχτήκαμε στις διεθνείς διαμαρτυρίες το 2016. Ένας ευρύς συνασπισμός συγκροτήθηκε από συνδικαλιστές, Σοσιαλδημοκράτες, το Κόμμα των Πρασίνων, πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, την Εθνική Ένωση Φοιτητών και επαναστάτες σοσιαλιστές. Το 2018 είναι η χρονιά που το αντιφασιστικό κίνημα θα εκτοξευτεί στην Αυστρία.

David Albrich
συντονιστής της Πλατφόρμας για την Πολιτική Ασύλου (Plattform fur eine menschliche Asylpolitik) και ηγετικό μέλος της οργάνωσης Αριστερή Στροφή Τώρα (Linkswende jetzt)