Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
17 Μάρτη - Διεθνής Μέρα Δράσης: Λορέτα Μακόλεϊ - Οι αφρικανές γυναίκες θα είμαστε εκεί

Τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες στις 17 Μάρτη οργανώνουν μια σειρά κοινότητες μεταναστών και μεταναστριών. Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τη Λορέτα Μακόλεϊ, πρόεδρο της Οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών Αφρικής.

«Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις στις 17 Μάρτη για να διεκδικήσουμε όλα τα δικαιώματά μας. Οι μετανάστες και οι μετανάστριες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε εμπόδια και δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα, από τις δουλειές και την ανεργία μέχρι την καθημερινή μας ζωή.

Φεύγουμε από χώρες με πολέμους, δικτατορίες, φτώχεια. Ειδικά οι γυναίκες ερχόμαστε από τόπους με μεγάλη καταπίεση. Έχουμε το φόβο της κλειτοριδεκτομής που σε πολλές χώρες είναι παράδοση, το φόβο ότι αν αρνηθούμε να παντρευτούμε από πολύ μικρή ηλικία, που επίσης είναι καθιερωμένη πρακτική, θα είμαστε στιγματισμένες και απομονωμένες για όλη μας τη ζωή, το φόβο των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων και της έλλειψης περίθαλψης που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας. Φεύγουμε δηλαδή για να βρούμε μια καλύτερη ζωή.

Όταν όμως ζητάμε εδώ άσυλο, οι κυβερνήσεις μάς κατατάσσουν με μόνο κριτήριο το αν η χώρα μας είναι σε πολεμο. Σίγουρα τα όπλα και οι βόμβες σε σκοτώνουν αμέσως, αλλά όλα τα άλλα σε “σκοτώνουν” πολλές φορές. Η ΕΕ προτιμά να κάνει συμφωνίες με δικτάτορες και απατεώνες και να προχωρά σε απελάσεις, τις οποίες πολλές φορές παρουσιάζει ως εθελοντικές αλλά δεν είναι. Με το ρατσισμό τους ανοίγουν το δρόμο στους φασίστες, στέλνουν κόσμο στους φασίστες.

Ζούμε πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε άδεια παραμονής και δε θα αποκτήσουμε ποτέ ούτε εμείς ούτε και τα παιδιά μας αν δεν παλέψουμε. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτών. Αν είμαι “παράνομη”, δηλαδή χωρίς κανένα δικαίωμα, δεν μπορώ να προσφέρω τίποτα. Θέλουμε άσυλο, να είμαστε νόμιμοι/ες, να έχουμε υπηκοότητα, για να ζήσουμε όλοι μαζί καλύτερα. Για όλα αυτά θα είμαστε στο δρόμο στις 17 Μάρτη».