Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών 8 Μάρτη: Διαδηλώνουμε στην πλ. Κλαυθμώνος, 6μμ

Αντισεξιστική διαδήλωση στην Αθήνα το Νοέμβρη του 2017

Σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο οργανώνονται και φέτος στις 8 Μάρτη διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών. Από την Αμερική του Τραμπ όπου πέρυσι ξεσηκώθηκαν εκατομμύρια γυναίκες με αφορμή την ορκωμοσία του πιο σεξιστή και ρατσιστή προέδρου των ΗΠΑ, μέχρι την Ισπανία και την Ιταλία όπου οργανώνονται απεργιακές κινητοποιήσεις. Στην Ισπανία μάλιστα η μεγαλύτερη εργατική ομοσπονδία έχει κηρύξει απεργία. Στην Τουρκία, στο Κονγκό και σε δεκάδες άλλα σημεία, υπάρχουν ανοιχτά καλέσματα ενάντια στις διακρίσεις που παράγει το σύστημα: από τους μισθούς και την ανεργία, μέχρι το τσάκισμα των κοινωνικών δομών που έχει επιφέρει η λιτότητα και φορτώνει τα βάρη στις πλάτες των γυναικών. 

Τα στοιχεία των συνδικάτων, των σωματείων και διεθνών οργανισμών επιβεβαιώνουν πως στο κομμάτι της εργασίας, με ελάχιστα μικρές διαφοροποιήσεις, οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται στα 2/3 των μισθών των αντρών συναδέλφων τους. Πλάι σε αυτό, η ολοένα μεγαλύτερη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, μέσα από τις μαζικές απολύσεις και την ελαστική εργασία, έχουν στο στόχαστρο τις γυναίκες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια μέσα στην κρίση, η διάλυση της κοινωνικής πρόνοιας μέσα από το κλείσιμο παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, δομών φροντίδας ηλικιωμένων ανθρώπων, διάλυση της εργατικής κατοικίας, έχουν σαν αποτέλεσμα να σπρώχνουν τις γυναίκες ξανά στο σπίτι για να καλύψουν, αμισθί, τις ανάγκες επιβίωσης των νοικοκυριών. 

Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν ρήτρες στις ατομικές συμβάσεις εργασίας που εξασφαλίζουν το δικαίωμα στα αφεντικά να μπορούν να απολύσουν με τεράστια ευκολία μια γυναίκα αν μείνει έγκυος. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, πολύ συχνά οργανώνονται απεργιακές μάχες για την ανάκληση άδικων απολύσεων σε βάρος εγκύων γυναικών. Και πολλές φορές κερδίζουν χάρη στη μαχητικότητα των ίδιων και των συναδέλφων τους, αντρών και γυναικών. Αυτό είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αγώνων που έχει δώσει το εργατικό κίνημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. 

Κινήματα

Την ίδια στιγμή, κινήματα που έχουν ξεσπάσει στην Αμερική όπως το #metoo όπου εκατοντάδες γυναίκες από το χώρο του θεάματος βγαίνουν και καταγγέλλουν ανοιχτά σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τα αφεντικά τους, είτε πρόκειται για σκηνοθέτες είτε για παραγωγούς, αναδεικνύουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το τί σημαίνει σεξισμός. Ακόμα πιο αποκαλυπτικό για το από πού προέρχεται ο σεξισμός, η σεξουαλική κακοποίηση, οι βιασμοί, ακόμα και εγκλήματα κατά της ζωής γυναικών ήταν το σκάνδαλο που ξέσπασε στα τέλη Γενάρη στην Αγγλία (σχετικό άρθρο στην Εργατική Αλληλεγγύη, φύλλο 1309) όπου σε ένα γκαλά «φιλανθρωπίας» που μάζεψε πολλούς και διάφορους «ισχυρούς άντρες» της Αγγλίας, οι γυναίκες εργαζόμενες εκεί δέχτηκαν ακραίες σεξουαλικές παρενοχλήσεις από μεθυσμένους μεγιστάνες που θεωρούσαν ότι μπορούν να τις εκμεταλλευτούν για να καλύψουν τις ορέξεις τους. 

Απέναντι σε αυτή τη σεξιστική σαπίλα του καπιταλισμού, η μάχη ενάντια στη γυναικεία καταπίεση παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη για όλη την εργατική τάξη. Οι αγώνες εργαζομένων γυναικών για να κρατήσουν τις δουλειές τους, από τις καθαρίστριες των νοσοκομείων, των σχολείων και των Πανεπιστημίων, μέχρι τις εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς που παλεύουν αυτή την περίοδο για να μην καταργηθεί ολόκληρος ο κλάδος τους, χρειάζονται τη συμπαράσταση όλων μας. Στη συζήτηση που έχει ανοίξει διάπλατα για το σεξισμό και πώς μπορούμε να τον παλέψουμε, μια συζήτηση που παίρνει φωτιά τα τελευταία χρόνια ειδικά μέσα στους μαζικούς χώρους της νεολαίας, η πρώτη απάντηση είναι η οργάνωση και η συμμετοχή στις διαδηλώσεις της 8 Μάρτη. Μιας μέρας που καθιερώθηκε σαν Διεθνής Μέρα Αγώνα στη Β’ Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών το 1910 μετά από πρόταση της επαναστάτριας Κλάρας Τσέτκιν. 

Πιάνοντας το νήμα από τους αγώνες των γυναικών εκατό και πλέον χρόνια πριν, αλλά συνεχίζοντας για να δυναμώσουμε τον αγώνα εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον πλανήτη που παλεύουν ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, διαδηλώνουμε φέτος την Πέμπτη 8 Μάρτη, στις 6μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη διαδήλωση καλούν ομάδες φοιτητριών, η Καμία Ανοχή, γυναικείες ομάδες της αριστεράς όπως της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Μωβ και άλλες φεμινιστικές οργανώσεις κ.ά. Καθημερινά ο κατάλογος συμμετοχών και καλεσμάτων μεγαλώνει, ενώ έχει κυκλοφορήσει διακήρυξη της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών που καλεί να γίνουν διαδηλώσεις σε όλες τις χώρες, με πολιτικό περιεχόμενο ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και του σεξισμού, των ρατσιστικών διακρίσεων και τους πολέμους.