Η Αριστερά
Συνδιάσκεψη ΣΕΚ: Με μεγάλη επιτυχία

Οι κομμουνιστές οργανώνουν τους άμεσους αγώνες αλλά ταυτόχρονα κερδίζουν το μέλλον της εργατικής τάξης και της ανθρωπότητας.

Με μια φράση-αναφορά στην διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο στόχο της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού και την γείωσή του στους καθημερινούς αγώνες, από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ-Ένγκελς στα 170 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του, έκλεισε φέτος η ετήσια πανελλαδική Συνδιάσκεψη αντιπροσώπων του ΣΕΚ, που πραγματοποιήθηκε στις 23-24-25 Φλεβάρη, στο Νέο Κόσμο, στην Αθήνα.  

Ήταν τρεις μέρες γεμάτες από πλούσια συζήτηση, με 120 συντρόφους και συντρόφισσες, από τους περίπου διπλάσιους εκλεγμένους αντιπροσώπους, να παίρνουν το λόγο για να τοποθετηθούν σε δέκα διαφορετικές ενότητες που αφορούσαν ανάμεσα σε άλλα: την ανάλυση της σημερινής συγκυρίας παγκόσμια και στην Ελλάδα, το χτίσιμο του επαναστατικού κόμματος, την παρέμβαση στους εργατικούς χώρους, τις σχολές και τους χώρους της νεολαίας, την ενίσχυση του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος, την ενδυνάμωση του αντικαπιταλιστικού μετώπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον ρόλο της  εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη, του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω και των εκδόσεων του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου σε αυτήν την προσπάθεια. 

Εμπειρίες

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που συμμετείχαν, είχαν τη δυνατότητα να συμπυκνώσουν τις συλλογικές εμπειρίες της δράσης των πυρήνων και του κόμματος, όχι σαν άθροισμα παραδειγμάτων αλλά με όλη τη δυναμική που δημιουργούν στην κατεύθυνση της ανάπτυξής του. Δίπλα παρουσιάζουμε την πολιτική απόφαση της συνδιάσκεψης και στις σελίδες 12, 13 μια επιλογή από τον πλούτο των παρεμβάσεων.  

Χαιρετισμούς την πρώτη μέρα της Συνδιάσκεψης απηύθυναν εκ μέρους της ΛΑΕ, ο Γιάνης Τόλιος, μέλος της πολιτικής γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας, ο Νίκος Κρασάκης, μέλος του ΝΑΡ, εκ μέρους της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Μαρία Κασκαρίκα εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για να κλείσουν τα γραφεία των νεοναζί της Χ.Α, ο Μανώλης Μαστοράκης από το ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ. Χαιρετισμούς απέστειλαν οι συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ και ΑΡΙΣ της οποίας αντιπροσωπεία με το μέλος της ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γιώργο Μαυρομάτη παρευρέθηκε στη Συνδιάσκεψη. Παρευρέθηκαν επίσης ο Θανάσης Διαβολάκης, (ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ο Τάκης Ζώτος (ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ο Βασίλης Συλαϊδής, (ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Σωματείο Ιντρακόμ), ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ, η Ελένη Πορτάλιου από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, ο Διονύσης Πατσόπουλος από την Αλληλεγγύη Πειραιά, προσκεκλημένοι συνδικαλιστές από μια σειρά εργατικούς χώρους κ.α.

Η Συνδιάσκεψη έκλεισε με την ομόφωνη ψήφιση των αποφάσεων, της νέας Κεντρικής Επιτροπής και της Νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.