Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Διεθνές «παλιρροιακό κύμα» ενάντια στον σεξισμό

Διαδήλωση ενάντια στη βία κατά των γυναικών στην Ιταλία

Διαδήλωση ενάντια στη βία κατά των γυναικών στη Γαλλία

 

Eκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές ξεχύθηκαν σε δεκάδες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο το Σάββατο και την Κυριακή 24-25 Νοέμβρη κατά της σεξιστικής βίας με αφορμή τη διεθνή μέρα του ΟΗE για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

150.000 γυναίκες και άνδρες σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν αψηφώντας την βροχή στη Ρώμη, 30.000 στο Παρίσι και ακόμη 20.000 σε 50 περίπου πόλεις της Γαλλίας, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, ενώ εκατοντάδες κατέβηκαν στους δρόμους και στη Γενεύη στην Ελβετία. Στη Γαλλία οι διαδηλώσεις καλέστηκαν από το κίνημα #NousToutes (Όλες εμείς). Στην πόλη του Πο, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” (βλ. σελ.19)οι διαδηλωτές συμμετείχαν στη διαδήλωση υιοθετώντας  το μωβ, το χρώμα του #NousToutes .Την ίδια μέρα διοργανώθηκε και η διαδήλωση στην Αθήνα. 

Ακολούθησαν την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 40 πόλεις της Ισπανίας με την Μαδρίτη να συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και η Ιστανμπούλ, όπου η διαδήλωση δέχτηκε την επίθεση της τουρκικής αστυνομίας με δακρυγόνα. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Εκουαδόρ, τον Άγιο Δομίνικο και άλλες πόλεις της Λατινικής Αμερικής    

Στην Ρώμη, ο κόσμος δεν σταμάταγε να προσέρχεται στην πορεία, κρατώντας πανό, μοβ, ροζ και κόκκινες σημαίες, πλακάτ, ένα πολύχρωμο πλήθος ανάμεσά τους δεκάδες ομάδες και οργανώσεις,  από την Φλωρεντία, την Αγκόνα, την Πίζα, το Παλέρμο, το Μιλάνο και άλλες πόλεις της Ιταλίας με συνθήματα ενάντια στην σεξιστική βία αλλά  και στις περικοπές που υφίστανται τα κοινοτικά κέντρα για την σεξιστική βία. 

«Είμαστε ένα παλιρροιακό κύμα» λέει η Μαρία Μπρίτζι μια εκ των διοργανωτών «Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ επικίνδυνο, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στον αντιρατσισμό, τον αντισεξισμό, και στις διαδηλώσεις, όπως η σημερινή που είναι μια απάντηση στην  άποψη του Πιλόν και του Σαλβίνι» καθώς η κυβέρνηση με πρωτοβουλίες της ακροδεξιάς Λίγκας σχεδιάζει νομοσχέδια που αφορούν το οικογενειακό δίκαιο και βάζουν στο στόχαστρο δικαιώματα των γυναικών. «Δεν θέλουμε στη διαδήλωση τους εκπροσώπους μιας κυβέρνησης που είναι γεμάτη από ομοφοβικούς» λέει μια άλλη διαδηλώτρια ενώ ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν τα κινήματα που στηρίζουν τις μετανάστριες γυναίκες θύματα του τράφικινγκ.