Διεθνή
Ισπανία: Πρόωρες εκλογές στην Ανδαλουσία

Την Κυριακή 2 Δεκέμβρη γίνονται πρόωρες εκλογές στην Ανδαλουσία, τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό αλλά μία από τις φτωχότερες Αυτόνομες Κοινότητες της Ισπανίας. Πλέον μετατρέπεται σε μοτίβο οι εκλογές στην Ισπανία να γίνονται πρόωρα. Όλες οι ισορροπίες του κλασικού δικομματισμού έχουν σπάσει και καμιά πολιτική συμμαχία δεν έχει προκύψει για να τις αντικαταστήσει. Το σκηνικό είναι τόσο εύθραυστο ώστε οι εκλογές της Ανδαλουσίας θεωρούνται ως πολύ πιθανή αρχή ενός νέου εκλογικού κύκλου που θα φτάσει σε εθνικές για άλλη μια φορά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που έρχεται.

Η Ανδαλουσία ήταν πάντα από τις πιο σταθερές πολιτικά κοινότητες, ήταν -και συνεχίζει να είναι- το προπύργιο του PSOE. Όμως το 2015 η έφοδος του κινήματος (με τις πορείες για την Αξιοπρέπεια) ανάγκασε την Ενωμένη Αριστερά να κινηθεί προς τα αριστερά και να σπάσει τη στήριξή της στη Σοσιαλδημοκρατία. Από τις πρόωρες εκλογές το PSOE βγήκε χαμένο κατά 8%, αλλά το κοινοβουλευτικό κενό το κάλυψαν οι νεοεμφανιζόμενοι Θιουδαδάνος (Πολίτες) που στήριξαν τη Σουσάνα Ντίαθ, η οποία συνεχίζει ως πρωθυπουργός από το 2013.Όμως πλέον έσπασε και η συμμαχία PSOE - Θιουδαδάνος και η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία.

Η αιτία δεν βρίσκεται στην Ανδαλουσία, αλλά στη συνολικότερη πόλωση που εξελίσσεται σε όλη τη χώρα. Ο Πέδρο Σάντσεθ είναι πρωθυπουργός της χώρας εδώ και ένα εξάμηνο, μετά την κατάρρευση του Ραχόι. Όμως στηρίζεται σε 85 μόλις βουλευτές από τους 350. Φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να περάσει προϋπολογισμό για το 2019. Προσπάθησε να στήσει μια συμμαχία με το Ποδέμος και την Ενωμένη Αριστερά, προτείνοντας κάποιες περιορισμένες αυξήσεις στους μισθούς και άλλα συμβολικά μέτρα. Όμως και πάλι οι κοινοβουλευτικές έδρες δεν είναι αρκετές. Στο μεταξύ η Δεξιά έχει λυσσάξει. Κατηγορεί τον Σάντσεθ ότι είναι όμηρος της αριστεράς, και ιδιαίτερα όμηρος των “προδοτών της πατρίδας” στην Καταλωνία, διότι ο Ραχόι έπεσε και με τις ψήφους των Καταλανών αυτονομιστών. Ωστόσο, το Λαϊκό Κόμμα (PP) συνεχίζει να καταρρέει δημοσκοπικά.

Η νέα του ηγεσία, ο Πάμπλο Κασάδο, έκανε ανοιχτή στροφή δεξιά, κάνοντας αντιπολίτευση με βάση το ρατσισμό κατά των προσφύγων και των μεταναστών. Οι Θιουδαδάνος πλειοδοτούν σε δεξιά στροφή (και έτσι σπάει και η συμμαχία στην Ανδαλουσία). Ψάχνουν τρόπο πώς θα συνεχίσουν να σαπίζουν στη φυλακή οι ηγέτες της Καταλωνίας που βρίσκονται πολιτικοί κρατούμενοι από το περσινό δημοψήφισμα.

Παράπλευρο αποτελέσμα είναι από τη μια μεριά ότι οι φασίστες και οι νοσταλγοί του Φράνκο ξαναπροσπαθούν να βγουν στο προσκήνιο μέσω του κόμματος Vox που έχουν στήσει. Από την άλλη, στην ίδια την Καταλωνία η πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας διευρύνεται και καταγράφεται μεγάλη στροφή στα Αριστερά. Το PP θα κατέληγε με μία-δύο έδρες σε νέες εκλογές στην Καταλωνία. Τρίτο αποτέλεσμα είναι η ριζοσπαστικοποίηση των αγώνων σε όλο το ισπανικό κράτος. Οι συνδέσεις μεταξύ αντιφασισμού, εργατικών αγώνων και αγώνων για τα δικαιώματα γίνονται όλο και ισχυρότερες. Οι φασίστες του Vox δεν εμφανίζονται πουθενά χωρίς να πάρουν άμεση απάντηση.

Οι δημοσκοπήσεις στην Ανδαλουσία δίνουν την πρώτη θέση στο PSOE, αλλά το PP, οι Θιουδαδάνος και το Ποδέμος-Ενωμένη Αριστερά έχουν ίσες πιθανότητες να βγουν δεύτερο κόμμα. Έτσι η Ντίαθ θα βρεθεί το πιθανότερο πάλι να παζαρεύει με τους Θιουδαδάνος. Ο κύκλος της πολιτικής αποσταθεροποίησης, των αλλεπάλληλων εκλογών και των αγώνων δεν θα κλείσει ούτε το 2019.