Εκπαίδευση και νεολαία
ΤΕΙ Πειραιά: Απόφαση για κατάληψη της σχολής

Την προηγούμενη εβδομάδα ο σύλλογός μας αποφάσισε κατάληψη της σχολής για μια εβδομάδα λόγω των οξυμένων προβλημάτων που εμφανίζονται και στις δύο πανεπιστημιουπόλεις (ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά). Ακόμα δεν γίνονται οι δηλώσεις μαθημάτων επειδή το σύστημα έχει δοθεί εργολαβικά σε μια ιδιωτική εταιρεία η οποία δεν το δίνει σε λειτουργία αν πρώτα δεν έχει πληρωθεί. 

Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με την διακοπή των ανανεώσεων των εκτάκτων καθηγητών με συνέπεια τρομερές ελλείψεις. Έτσι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό λύνεται αφαιρώντας απ' τα νέα προγράμματα σπουδών τον μεγαλύτερο όγκο των εργαστηρίων (βλέπε μείωση των εργαστηριακών ασκήσεων ανά 6μήνο στο μισό), με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο μορφωτικό επίπεδο του νέου Πανεπιστημίου, λιγοστεύοντας τις ανάγκες για έκτακτους καθηγητές που ουσιαστικά αυτό έχει ως συνέπεια την έμμεση απόλυση των 2/3 τους, μη ανανεώνοντας τη σύμβασή τους. Το πρόβλημα της κρατικής χρηματοδότησης έρχεται να λυθεί απ' το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, το όποιο, μέσα σ’ άλλα, επιτρέπει τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των ιδρυμάτων, παραδίνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο στις επιχειρήσεις, μπορώντας να αλλάζουν τα προγράμματα σπουδών και να εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις και τους εξοπλισμούς των σχολών για το δικό τους κέρδος.

Ακόμη, το πτυχίο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής -σύμφωνα με το Κράτος- δεν το δικαιούνται οι φοιτητές/ριες που έχουν ολοκληρώσει τα ν+2 έτη σπουδών, εκτός από 50 υπερτυχερούς που φημολογείται ότι θα περνούν από επιτροπή η οποία θα αποφασίζει με κάποιο κριτήριο (;) ποιος/α θα το πάρει (κατά τα λεγόμενα προέδρου τμήματος). Οι υπόλοιποι/ες αναγκάζονται να βρεθούν να έχουν στην κατοχή τους το πτυχίο ενός ιδρύματος που δεν υπάρχει πια, που έχει δηλαδή μηδαμινή αξία ως διαπραγματευτικό χαρτί με την εργοδοσία για καλύτερους όρους δουλειάς.

Τα σχήματα της ΕΑΑΚ έχουμε να επικοινωνήσουμε με όλο τον κόσμο που αντιστέκεται, να προσπαθήσουμε να πολιτικοποιήσουμε και να γενικεύσουμε τις αυθόρμητες αντιδράσεις και πρωτοβουλίες. Συνεχίζουμε στον αγώνα για δημόσια δωρεάν παιδεία, για σπουδές σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και όχι για τα συμφέροντα των αφεντικών.

ΣΕΚ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής 2 (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ)