ΚΥΠΡΟΣ Απεργία εκπαιδευτικών στο Βορρά

Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργία την οποία η κυβέρνηση, με πρόσχημα τις εκλογές, έτρεξε να κηρύξει παράνομη. Η απάντηση του απεργών ήταν να καταλάβουν το υπουργείο Παιδείας -το οποίο εκκένωσε η αστυνομία μέσα σε ένα κύμα τρομαχτικής βίας.

Η Εργατική Δημοκρατία, η αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Κύπρο έστειλε στους απεργούς καθηγητές, δασκάλους και φοιτητές ανακοίνωση συμπαράστασης:

Αγαπητοί Σύντροφοι,

Η κούρσα των εκλογών στη βόρεια Κύπρο έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της πλειονότητας των ΜΜΕ στη νότια Κύπρο. Το αποτέλεσμα είναι να έχει επισκιασθεί ο εξίσου σημαντικός αγώνας που δίνουν εδώ και 3 βδομάδες οι Τουρκοκύπριοι καθηγητές και φοιτητές της Ακαδημίας εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της βόρειας Κύπρου ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης Έρογλου για ιδιωτικοποίηση της Ακαδημίας. Η αντίσταση στην επίθεση αυτή είναι και αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος για δωρεά δημόσια παιδεία. Ταυτόχρονα όμως, το κλείσιμο της Ακαδημίας που λειτουργεί από το 1937 μέσα στα πλαίσια της πολιτισμικής ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων, αποτελεί και μια πολιτική μάχη ενάντια στην πολιτική πολιτισμικής αφομοίωσης και ενσωμάτωσης των κυπρίων της βόρειας Κύπρου που ακολουθεί εδώ και χρόνια το τουρκικό κράτος...

Ο αγώνας σας αποτελεί μέρος του κινήματος όλων των εργαζομένων στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα που οι άρχουσες τάξεις συζητούν μια συντονισμένη επίθεση στην Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη οι εργαζόμενοι δίνουν σήμερα μεγάλες μάχες αρνούμενοι να φορτωθούν στις πλάτες τους τις συνέπειες της κρίσης.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ηρωικό σας αγώνα ενάντια στην απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία, στην αποφασιστικότητα σας για αντίσταση στην πολιτική της Τουρκίας και του καθεστώτος στη βόρεια Κύπρο και καταγγέλλουμε την βάρβαρη επίθεση των αρχών ενάντια στους συνδικαλιστές της KTOS που κατέλαβαν το κτήριο του υπουργείου. Ο αγώνας σας αποτελεί παράδειγμα και έμπνευση για τους Ελληνοκύπριους εργαζόμενους.

Αλληλέγγυοι, Εργατική Δημοκρατία