Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δίκη για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν: Όλοι στο Εφετείο στις 5 Φλεβάρη

Σε μαζική κινητοποίηση στις 5 Φλεβάρη στο Εφετείο, στην επόμενη δικάσιμο της υπόθεσης των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, καλούν η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”. Οι νεοναζί χρυσαυγίτες φονιάδες Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος, δικάζονται σε δεύτερο βαθμό, μετά την έφεση στην πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου που τους καταδίκαζε σε ισόβια κάθειρξη, αναγνωρίζοντας και το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας.

Η δίκη μετράει ήδη 4 συνεδριάσεις. Ανησυχία εμπνέει το γεγονός ότι στην τελευταία δικάσιμο, η έδρα αποφάσισε να μην προχωρήσει στην εξέταση των έξι μαρτύρων που πρότεινε η πολιτική αγωγή και είχαν καταθέσει πρωτόδικα. Μάλιστα οι καταθέσεις τους είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν. Η απόφαση πάρθηκε παρά την θετική πρόταση του εισαγγελέα.

 Όπως ενημέρωσε ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, η αιτιολογία του δικαστηρίου ήταν ότι οι μάρτυρες αυτοί συνδέονται, όχι με τα πραγματικά περιστατικά, αλλά με την αξιολόγηση του ρατσιστικού κινήτρου, το οποίο όμως ως άρθρο έπαψε να υπάρχει το 2015, αντικαταστάθηκε δε από το άρθρο 81Α για το ρατσιστικό έγκλημα, το οποίο, όπως λένε, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ως επιβαρυντική περίσταση στο δεύτερο βαθμό για πρώτη φορά. Οι καταθέσεις αυτές πλέον θα αναγνωστούν όπως περιέχονται στα πρακτικά της πρωτόδικης απόφασης και το δικαστήριο, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, θα αξιολογήσει τους όρους κατά τους οποίους τελέστηκε το αδίκημα.

“Καμία νομική περιπλοκή δεν μπορεί να απαλείψει το ρατσιστικό κίνητρο των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν και να την μετατρέψει σε διαπληκτισμό για ασήμαντον αφορμή ποδηλάτη με μοτοσικλετιστή” ξεκαθαρίζει η ΚΕΕΡΦΑ. 

Οι καταθέσεις των μαρτύρων πολιτικής αγωγής επιβεβαιώθηκαν με τον πιο ισχυρό τρόπο, όχι μόνο από την πρωτόδικη απόφαση, αλλά κι από την ίδια τη μαρτυρία αστυνομικού που συνέλαβε τους δράστες, στο Εφετείο. 

“Η μάχη για να καταδικαστούν ξανά ισόβια οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν με αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου είναι μπροστά μας. Το αντιφασιστικό κίνημα χρειάζεται να δώσει μαζικό παρών στην δίκη διεκδικώντας να μην πέσουν στα μαλακά οι ρατσιστές δολοφόνοι” καταλήγει η ΚΕΕΡΦΑ καλώντας στο Εφετείο όλες και όλους την Τρίτη 5/2.