Εργατικό κίνημα
ΒΑΕ: Επέκταση όχι περικοπή

6/2, Μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας

Αναβολή για έξι μήνες παίρνει η εφαρμογή του μνημονιακού μέτρου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για μείωση  και περικοπή του επιδόματος για την βαριά και ανθυγιεινή εργασία (ΒΑΕ), όπως τόνισε εκπρόσωπος του υπουργού οικονομικών Τσακαλώτου στους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 6/2.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση μετά την προκήρυξη της στάσης εργασίας και την μεγάλη -παρά την καταρρακτώδη βροχή- συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών μέτρησε το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης και απέσυρε την εφαρμογή του μέτρου, τουλάχιστον μέχρι της εκλογές. 

Πολλές δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από όλους τους κλάδους του δημόσιου τομέα βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης για να διαδηλώσουν κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ με βασικό θέμα τα ΒΑΕ. Σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τα ΒΑΕ ξαναμπαίνουν στο στόχαστρο με σκοπό να μειωθούν και σε ολόκληρους κλάδους ακόμα και να περικοπούν.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης δεν θα γίνει αποδεκτή καμιά μείωση και καμιά περικοπή στην καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όσους ήδη το παίρνουν, αντιθέτως ο αγώνας συνεχίζεται ώστε να υπάρξει επέκταση του ΒΑΕ σε δεκάδες χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, που το δικαιούνται και δεν τους καταβάλλεται. 

Συγκέντρωση

Στην συγκέντρωση πήραν μέρος με τα πανό τους Ομοσπονδίες εργαζόμενων από το δημόσιο τομέα, μεταξύ των οποίων η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΠΟΕ-ΥΕΘΑ, η ΠΟΕ–ΠΦΥ, κ.ά. Σημαντική ήταν και η παρουσία αγωνιστών από τα νοσοκομεία που βρέθηκαν στην κινητοποίηση μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Νοσοκομείων ενώ με τα πανό τους επίσης συμμετείχαν ο Σύλλογος των εργαζόμενων στον Αγ. Σάββα, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργατοτεχνιτών ΥΠΠΟ, το Συνδικάτο ΟΤΑ κ.ά. 

“Η περικοπή του ΒΑΕ είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Η κυβέρνηση με το καινούριο σχέδιο για τα ΒΑΕ ετοιμάζεται να θέσει σε αμφιβολία την επικινδυνότητα της εργασίας ακόμα και για τον κόσμο που εργάζεται στα νοσοκομεία ή στην καθαριότητα των Δήμων. Στην δημόσια υγεία και πρόνοια υπάρχει μεγάλη ανισότητα όσο αφορά την καταβολή του ΒΑΕ. Υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονται στον ίδιο χώρο που είναι ανθυγιεινός αλλά δεν θεωρείται ανθυγιεινός για όλους. Εμείς παλεύουμε για επέκταση του ανθυγιεινού σε όλες τις ειδικότητες των εργαζόμενων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θέλουμε να παίρνουν επίδομα και οι φυσικοθεραπευτές και οι επισκέπτες Υγείας και όλοι όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινό περιβάλλον όπως είναι ένα νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή οποιαδήποτε άλλη δομή Υγείας. Εργαζόμαστε στον ίδιο χώρο, προσφέρουμε ανθυγιεινή εργασία, σηκώνουμε βάρη, χειριζόμαστε μηχανήματα, διεκδικούμε την επέκταση των ΒΑΕ σε όλους αυτούς που αδίκως δεν το παίρνουν”, ανέφερε στην ΕΑ ο Γιάννης Σταθόπουλος, ΓΓ στο σύλλογο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην 6η Περιφέρεια (Δυτ. Ελλάδα-Πελοπόννησος και Ιόνια νησιά) που βρέθηκε μαζί με το πανό της ομοσπονδίας του στην συγκέντρωση.

6/2, Μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας

6/2, Μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας