Εργατικό κίνημα
Απεργιακή 8 Μάρτη: Κορυδαλλός - Παρουσίαση του βιβλίου “Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών” 6/2

6/2, Εκδήλωση για την Απελευθέρωση των Γυναικών στον Κορυδαλλό

Σε κέντρο οργάνωσης της απεργίας της 8 Μάρτη μετατράπηκε η παρουσίαση του βιβλίου “Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών” που έγινε την Τετάρτη 6 Φλεβάρη στο βιβλιοπωλείο-καφέ Ιδιώνυμο στον Κορυδαλλό, με ομιλήτριες την Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλο Νίκαιας-Ρέντη και υποψήφια δήμαρχο με την “Ανταρσία στην Κοκκινιά” και τη Μαρία Στύλλου, συγγραφέα του βιβλίου. 

Στην παρουσίαση συμμετείχαν εργαζόμενες και εργαζόμενοι από τους δήμους, τις τράπεζες, την ενέργεια, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ΜΜΕ, άνεργοι-άνεργες και συνταξιούχοι, που έφεραν την εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στους χώρους δουλειάς για τις γυναίκες εργαζόμενες, αλλά και για τις μάχες που δίνουν για να πάρουν πίσω τις κατακτήσεις που τους έχουν κλέψει λόγω της οικονομικής κρίσης.   

Η Κατερίνα εξήγησε πώς φτάσαμε στην απεργία της 8 Μάρτη και μίλησε για τη σύνδεση της μάχης ενάντια στη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων με τη μάχη να μη φορτώνονται οι γυναίκες το βάρος της αναπαραγωγής της εργατικής τάξης που είναι η βασική αιτία της καταπίεσης των γυναικών. Η Μαρία μίλησε για τον ιστορικό και τον άμεσο συμβολισμό της 8 Μάρτη, εξήγησε ποιες είναι οι ρίζες της γυναικείας καταπίεσης και μίλησε για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε γυναίκες και άντρες στο σήμερα για να πάνε τα πλεονάσματα για τις ανάγκες όλης της εργατικής τάξης και όχι για τις ανάγκες του κέρδους.  

Αμέσως μετά το λόγο πήρε η Άσπα, τραπεζοϋπάλληλος, που έφερε πολλά παραδείγματα από το πώς προσπαθούν να διαλύσουν τις κατακτήσεις των εργαζόμενων και τόνισε ότι οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις είναι πολύ πιο έντονες απέναντι στις γυναίκες που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, φέρνοντας το παράδειγμα των καθαριστριών που εργάζονται ως ενοικιαζόμενες σε συνθήκες μεσαίωνα. 

Η Ξένη έβαλε την εικόνα του πώς η Εθνική Τράπεζα διαλύει τις εργασιακές σχέσεις μέσω εργολάβων με αποτέλεσμα πολλοί δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές να εργάζονται σε συνθήκες μαύρης εργασίας για τους εργολάβους και τους τραπεζίτες.  

Ο Μήτσος, εργαζόμενος στο δήμο Κορυδαλλού, μίλησε για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που δέχονται οι γυναίκες ακόμα και στους εργατικούς χώρους του δημοσίου, οι οποίες είναι πολύ πιο έντονες στα κομμάτια των συμβασιούχων. Τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα συνδικαλιστικό κίνημα   που να σηκώσει το ζήτημα των γυναικών, έτσι ώστε κάθε γυναίκα να ξέρει ότι θα έχει την υποστήριξη από το σωματείο αν καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση. Συμπλήρωσε ότι αυτή η απεργία μπορεί να έχει τεράστια επιτυχία.  

Ο Θοδωρής, εργαζόμενος στην ενέργεια, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι το γυναικείο ζήτημα συνδέεται για πρώτη φορά με μία απεργία. Συμπλήρωσε ότι η θέση της γυναίκας έχει αναβαθμιστεί μέσα από τους αγώνες των τελευταίων χρόνων και πρότεινε σε αυτή την απεργία να δοθεί περισσότερο το στίγμα της καταπίεσης λόγω φύλου.  

Στο τέλος της συζήτησης εκτός από το βιβλίο όλοι και όλες πήραν ψηφίσματα για να δώσουν τη μάχη της απεργίας στους χώρους δουλειάς τους.