Εργατικό κίνημα
Ανυποχώρητοι οι συνταξιούχοι ΕΤΕ

9/5, Συγκέντρωση συνταξιούχων ΕΤΕ

Εκατοντάδες συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 9 Μάη έξω από το κεντρικό κατάστημα της Αθήνας στην Αιόλου για να διαδηλώσουν ενάντια στην παράνομη κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ, τη διάλυση του ΤΥΠΕΤ και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους μεταφέρει στο ΕΤΕΑΕΠ.

Οι κινητοποιήσεις της 9ης Μάη, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, είχαν τεράστια επιτυχία. Στην Αθήνα η μεγάλη συγκέντρωση μετατράπηκε σε διαδήλωση που, μέσω της Σοφοκλέους, έφτασε μπροστά στα γραφεία του ΣΣΕΤΕ στη Δραγατσανίου ζητώντας εκλογές εδώ και τώρα, και στη συνέχεια μέσω της Σταδίου, έφτασε στο Σύνταγμα και σταμάτησε μπροστά στη Βουλή στέλνοντας μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα. 

Και σε όλη την Ελλάδα όμως οι εικόνες ήταν εντυπωσιακές με συγκεντρώσεις και αποκλεισμούς καταστημάτων πανελλαδικά από εκατοντάδες συνταξιούχους που οργάνωσαν και συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Στη Θεσσαλονίκη μαζική ήταν η συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα στην οδό Ερμού, ενώ στα Τρίκαλα έγινε πλήρης αποκλεισμός του κεντρικού καταστήματος. Συγκεντρώσεις έγιναν στην Καβάλα, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Μυτιλήνη, στην Άμφισσα, στην Πάτρα, κ.α.

Τελικά η κυβέρνηση δεν έφερε την τροπολογία στη Βουλή που πετάει τους ΛΕΠΕΤούχους στο ΕΤΕΑΕΠ, ωστόσο οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ βρίσκονται επί ποδός πολέμου, ενώ ετοιμάζουν τα επόμενα κινηματικά τους βήματα. Ήδη εκατοντάδες νέες υπογραφές για σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης συγκεντρώθηκαν στις 9 Μάη έχοντας ξεπεράσει τις 1000 και τις επόμενες μέρες οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ ετοιμάζονται να κινηθούν και νομικά ενάντια στο ΔΣ του ΣΣΕΤΕ που αδρανεί και κωλυσιεργεί.

“Η 9 Μάη ήταν μια τεράστια επιτυχία με πολύ μεγάλο αντίκτυπο, όχι μόνο μεταξύ των συμβασιούχων αλλά και απέναντι στη διοίκηση. Αποδείξαμε ότι έχουμε τη δύναμη, όταν δουλεύουμε συντονισμένα να ξεπερνάμε τις τρικλοποδιές που προσπαθούν να μας βάλουν τα μέλη του ΔΣ του ΣΣΕΤΕ και να έχουμε τον κόσμο με το μέρος μας. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου βάλαμε επί τάπητος το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ. Την επόμενη περίοδο έχουμε πολύ μεγάλη μάχη για να οδηγήσουμε το ΣΣΕΤΕ σε εκλογές και να κερδίσουμε το σύλλογο σε αγωνιστική κατεύθυνση”, ανέφερε από το μικρόφωνο της συγκέντρωσης η Ιωάννα Παυλοπούλου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. 

Η κινητοποίηση στις 9 Μάη βγήκε μέσα από την πίεση της βάσης. Στην τεράστια συνέλευση της 11 Απρίλη χιλιάδες συνταξιούχοι της ΕΤΕ, αφού καταψήφισαν διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της προηγούμενης διοίκησης, αποφάσισαν τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα και τη διοργάνωση μιας μεγάλης πανελλαδικής κινητοποίησης στις 9 Μάη, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. 

Επιτροπή αγώνα

Την συγκέντρωση διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα. Δεκάδες ήταν οι συνταξιούχοι που πήραν το λόγο για να στείλουν μήνυμα αντίστασης στην διοίκηση. 

“Δεν πρόκειται να μπούμε σε διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται να χαρίσουμε τα χρήματα που έχουμε πληρώσει εδώ και δεκαετίες στο κράτος και στην Τράπεζα. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας”, τόνισε από το μικρόφωνο της συγκέντρωσης η Ελπίδα Βάπτισμα, συνταξιούχος της Εθνικής. 

“Χρειάζεται να προχωρήσουμε ενωμένοι για τη συνέχεια. Όλοι μαζί να οδηγήσουμε το σύλλογο σε εκλογές και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε την πλειοψηφία ενάντια στις διοικήσεις που θέλουν να μπουν σε διαπραγμάτευση”, ανέφερε ο Βασίλης Πανάκιας από τον Συντονισμό Δράσεων για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ.

Μεγάλη ήταν η αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πήρε μέρος στην κινητοποίηση, μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Πέτρο Κωνσταντίνου που πήρε το λόγο και μίλησε στην συγκέντρωση.

“Ο αγώνας που δίνετε εσείς σήμερα είναι συνέχεια πολλών άλλων αγώνων που έχει δώσει η εργατική τάξη για να έχει κοινωνική ασφάλιση και κοινωνικά δικαιώματα. Και είναι πραγματικά ντροπή ότι σήμερα η ΓΣΕΕ, η ΟΤΟΕ και τα σωματεία των τραπεζοϋπαλλήλων γυρνάνε την πλάτη τους σε αυτόν τον κόσμο και δεν στηρίζουν τους αγώνες. Γιατί είναι ληστεία αυτό που έγινε με το ΛΕΠΕΤΕ και πρέπει να πάνε φυλακή αυτοί που την έκαναν. Οι τραπεζίτες πήρανε 132 δις αλλά το χρέος το πληρώνουμε όλοι και όλες εμείς με τις αιματηρές περικοπές σε μισθούς συντάξεις και δικαιώματα. Δίνουμε αγώνα για να τα πάρουμε όλα πίσω. Ο αγώνας σας δεν είναι μόνο δίκαιος, δίνει μάθημα σε όλη την εργατική τάξη πώς οργανωνόμαστε από τα κάτω. Ο ίδιος ο κόσμος από τα κάτω θα βγάλει τη δική του ηγεσία. Τα συνδικάτα είναι δικά μας, δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν. Έχετε την απόλυτη αλληλεγγύη όλων”, ανέφερε ο Π. Κωνσταντίνου.

Στην συγκέντρωση το λόγο πήρε επίσης και ο Νίκος Στραβελάκης, οικονομολόγος, καθηγητής στο ΕΚΠΑ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

“Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που επιχειρείται να γίνει με το ΛΕΠΕΤΕ είναι ένας πρώτος τρόπος για να ρεφάρει η τράπεζα τις ζημιές από τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Οι ελληνικές τράπεζες από τη μία μεριά θα βγάλουν τον κόσμο στο δρόμο με τους πλειστηριασμούς και από την άλλη, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των τραπεζών θα καλεστούν να βάλουν σε αυτή τη χασούρα, μαζί με την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία, ένα μέρος από τους μισθούς τους, τις συντάξεις τους και όλα τα δικαιώματα και τις παροχές που είχαν κερδίσει με τους αγώνες τους τις προηγούμενες δεκαετίες. Από τη σκοπιά αυτή ο αγώνας σας είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας. Είναι αγώνας για να μην περάσουν τα μέτρα και οι μνημονιακές υποχρεώσεις της εποπτείας που καταδυναστεύουν τη χώρα και το λαό και συνεχίζουν να βρίσκονται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τους εργαζόμενους. Με αυτή την έννοια χαιρετίζουμε την οργάνωση και αυτοοργάνωση που επιχειρείτε να κάνετε σήμερα και θεωρούμε και εμείς από την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας ότι ο τρόπος για να βρείτε την αυτοπεποίθηση να αντιπαλέψετε τα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της εργοδοσίας της Εθνικής Τράπεζας, είναι να πάρετε το σωματείο σας στα χέρια σας και να μπορέσετε όλοι μαζί να ανατρέψετε αυτή την πολιτική”, ανέφερε στην ομιλία του ο Ν. Στραβελάκης.

Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν και η Νίκη Αργύρη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, η Σοφία Σταματελάτου, συνταξιούχος της ΕΤΕ υποψήφια κοινοτική σύμβουλος στο 6ο Διαμέρισμα με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και ο Τάσος Αναστασιάδης, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπεύθυνος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με την Ανταρσία στο Λιμάνι.

Οι συνταξιούχοι της Εθνικής συνεχίζουν τον αγώνα τους με νέα κινητοποίηση την Παρασκευή 17/5, στις 11πμ, έξω από το μέγαρο Καρατζά στην Αιόλου, την ώρα που η διοίκηση της τράπεζας ανακοινώνει τα οικονομικά στοιχεία και τους νέους επιχειρηματικούς στόχους της για τη χρονιά. 

9/5, Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας στο πλευρό των συνταξιούχων ΕΤΕ