Γράμματα και σχόλια
Όχι στις εξώσεις του Airbnb

Κάτοικοι του Μεταξουργείου δίνουν τη μάχη μοιράζοντας πόρτα – πόρτα την προκήρυξη που έγραψαν οι ίδιοι με την υπογραφή της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, ενάντια στις εξώσεις που φέρνει η επέλαση του Airbnb. Όπως τονίζει η προκήρυξη:

“To Airbnb έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία άνοδο της αξίας των ακινήτων με αποτέλεσμα οι ενοικιαστές και γενικά οι απροστάτευτοι στεγαστικά να βρεθούν σε εξαιρετικά δυσμενή θέση όσον αφορά το ύψος των ενοικίων και τις τιμές της κατοικίας. Επιπλέον οι γειτονιές μας αλλάζουν ριζικά χαρακτήρα. 

Στο κέντρο της Αθήνας επιχειρείται μία προσπάθεια «εξευγενισμού» που διώχνει τους άστεγους, τους πρόσφυγες, τους τοξικομανείς, για να μην χαλάνε την βιτρίνα της τουριστικής βιομηχανίας. Αυτή η εικόνα απλώνεται και στις γειτονιές γύρω από το κέντρο της πόλης μέσα από την εκρηκτική άνοδο της πλατφόρμας διαμερισμού κατοικιών Airbnb που καθιστά τις τιμές των διαμερισμάτων απρόσιτες σε περιοχές όπως ο Κεραμεικός, τα Πετράλωνα, τα Εξάρχεια και το Κουκάκι. Πλάι σε αυτές τις πολιτικές που ανοίγουν τον δρόμο για την επέλαση του κεφαλαίου στις γειτονιές χρησιμοποιείται η κρατική καταστολή που επιστρατεύει και την τρομοκρατία των ΜΜΕ για την «εγκληματικότητα» και τα «γκέτο». Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε νομοθέτηση για απαγόρευση του Airbnb στις πολυκατοικίες και τις γειτονιές μας. 

Δεν θα επιτρέψουμε στις πόλεις και στις γειτονιές μας να πετάγονται οι άνθρωποι σαν «σκουπίδια» για τα κέρδη των τραπεζιτών και των ξενοδόχων. Θέλουμε οι πόλεις μας να είναι ανοιχτές για όλους τους εργάτες και τους φτωχούς, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης και δικαίωμα στην εργασία για όλους.

Όχι στην κερδοσκοπία που επιχειρείται πάνω στην εργατική κατοικία.

Να προχωρήσουμε σε Συνελεύσεις σε γειτονιές και πολυκατοικίες για να εμποδίσουμε τις εξώσεις. Kαλούμε το δήμο της Αθήνας να απαγορεύσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσα σε πολυκατοικίες. Καλούμε τα σωματεία, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, να υπερασπίσουν το δικαίωμα στην κατοικία”.