Διεθνή
Τουρκία: Υπερασπίζοντας το δικαίωμα του κόσμου να εκλέγει

Μαρξισμός 2019 στην Τουρκία

Την περασμένη βδομάδα η δημοκρατία στην Τουρ­κία έφτασε σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδά της όταν το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση να επαναληφθούν οι εκλογές για το δήμο της Ιστανμπούλ. 

Η δικαιολογία που δόθηκε για τη νέα ψηφοφορία είναι ότι κάποιοι από αυτούς που εργάστηκαν για τη διενέργεια των εκλογών δεν ήταν επίσημοι δημόσιοι υπάλληλοι και κάποια έγγραφα αποτελεσμάτων ήταν δίχως υπογραφή. Αλλά η κοινή γνώμη είναι ξεκάθαρη ότι επρόκειτο για μια πολιτική απόφαση που ελήφθη υπό την ασφυχτική πίεση του Ταγίπ Ερντογάν και του στενού του συμμάχου, του φασίστα Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σε κάποιες μικρότερες πόλεις, η αντιπολίτευση έκανε ανάλογες ενστάσεις, αλλά όλες απορρίφθηκαν επειδή οι κατάλογοι των εργαζόμενων στην εκλογική διαδικασία είχαν εγκριθεί στις αρχές Μάρτη και καμιά επίσημη αίτηση δεν έγινε έκτοτε. Αλλά αν ισχύει αυτό γιατί στην Ιστανμπούλ πάνε να ξαναγίνουν εκλογές; 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση μόλις το 36% τους συνόλου των κατοίκων της Ιστανμπούλ, θεωρεί ότι υπήρξε παράτυπη παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία (στμ. όπως υποστηρίζει ο Ερντογάν). Ακόμα μεγαλύτερα κομμάτια από τη βάση των ψηφοφόρων του Ερντογάν δεν ακολουθούν την επίσημη αφήγηση. Παρ' όλα αυτά το ΑΚP πρόκειται να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους  που απομακρύνθηκαν εξ αιτίας των σκληρών πολιτικών της κυβέρνησης και δεν πήγαν καθόλου στην κάλπη.

Η ακύρωση των εκλογών της Ιστανμπούλ προκαλεί σοβαρή ζημιά στην εικόνα του ΑΚP. Ο Ερντογάν βασιζόταν πάντα στις εκλογές, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του απέναντι στους ελιγμούς της στρατιωτικής ελίτ, με βάση το λαϊκό του έρεισμα. Τώρα η γενική αίσθηση στις μάζες είναι ότι η συμμαχία AKP – MHP χρησιμοποιεί όλο τον κρατικό μηχανισμό για να σταματήσει τον Εκρέμ Ιμάμογλου, τον υποψήφιο του CHP που κέρδισε τις εκλογές στην Ιστανμπούλ, από το να αναλάβει δήμαρχος της πόλης. Αυτό φαίνεται και στην υποστήριξη του κόσμου που κερδίζει ο Ιμάμογλου. Δεκάδες γνωστές προσωπικότητες συσπειρώθηκαν γύρω από το σύνθημά του “Όλα θα πάνε καλά”, μετά την ακύρωση των εκλογών. Συμπεριλαμβανομένων και μερικών που βρίσκονταν πολύ κοντά στον Ερντογάν πιο πριν.

Αυτή η αλλαγή στη διάθεση του απλού κόσμου ήταν παραπάνω από εμφανής και στο φεστιβάλ Μαρξισμός 2019, το ετήσιο γεγονός της αριστεράς που οργανώνει το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (DSiP). Οι πέντε ημέρες που κράτησε την περασμένη βδομάδα απέδειξαν ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να κινούνται. Εκατοντάδες κόσμος από οχτώ διαφορετικές πόλεις έλαβαν μέρος. Πάνω από 150 φύλλα της εφημερίδας μας Σοσιαλιστής Εργάτης, πουλήθηκαν. Η ζωντάνια στις συζητήσεις έδειχνε  ότι το αίσθημα της απελπισίας έχει μείνει στο παρελθόν. Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι του DSiP επιχειρηματολογούσαν με επιτυχία στο γιατί δεν ψηφίσαμε τον Ιμάμογλου στις εκλογές και γιατί θα το κάνουμε αυτή τη φορά, στις εκλογές της 23ης Ιούνη. Δεν είναι ζήτημα υποστήριξης στον Ιμάμογλου αλλά αντίστασης στην αδικία και υπεράσπισης του δικαιώματος ο κόσμος να μπορεί να εκλέγει τους δημάρχους που θέλει. Στο τέλος του Φεστιβάλ 12 νέοι άνθρωποι οργανώθηκαν στο DSiP για να χτίσουμε μαζί τη ριζοσπαστική αντικαπιταλιστική εναλλακτική.

Οζάν Τεκίν