Δημοτικές εκλογές
Eξορμήσεις δημοτικών σχημάτων: Θερμή ανταπόκριση σε χώρους δουλειάς και γειτονιές

Εξόρμηση της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας στους χειροτέχνες του Θησείου

Σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς και γειτονιές απλώνεται η καμπάνια για την ενίσχυση των σχημάτων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το δισέλιδο παρουσιάζουμε ένα μικρό μόλις δείγμα από τις δράσεις των συντρόφων και συντροφισσών την τελευταία βδομάδα.


Αθήνα

Την Κυριακή 12/5, η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, έκανε μεγάλη εξόρμηση στους χειροτέχνες που εργάζονται στις οδούς Αποστόλου Παύλου και Αδριανού στο Θησείο. 

Μοιράστηκαν εκατοντάδες προκηρύξεις και περισσότερα από 400 ψηφοδέλτια από κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχαν ο υποψήφιος δήμαρχος Πέτρος Κωνσταντίνου, οι χειροτέχνισσες και υποψήφιες δημ.σύμβουλοι Εύη Λίτσα, Ακριβή Παπαδοπούλου και Μανώλης Συκιανάκης, οι συνυποψήφιοί τους Δημήτρης Τσώλης και Γιώργος Φάραντος και οι υποψήφιοι στο 3ο Κοινοτικό Διαμέρισμα Ελεάννα Τσώλη και Γιάννης Μαραβελάκης. 

Όπως μετέφεραν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συμμετείχαν η ανταπόκριση ήταν παραπάνω από θετική καθώς “ο κόσμος εκτιμούσε την νικηφόρα μάχη που έδωσε η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας στο πλευρό των χειροτεχνών για να μείνουν οι πάγκοι στους πεζοδρόμους του Θησείου, ματαιώνοντας τις επιχειρήσεις εκκένωσης του δήμου και της αστυνομίας. 

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, όπως έχει αποδείξει στα 9 χρόνια δράσης της, δίνει με συνέπεια τη μάχη κόντρα στις πολιτικές που θέλουν τις ζωές μας να θυσιάζονται στο βωμό της τουριστικής υπερκερδοφορίας, για χάρη της οποίας η Ακρόπολη και οι γειτονιές γύρω της πρέπει να είναι αποστειρωμένες από φτωχούς και βιοπαλαιστές”. 

Την Πέμπτη 9/5 προηγήθηκε παρέμβαση στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση των εργαζόμενων στο Υπουργείο Πολιτισμού. “Μας δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούμε με πολλές συναδέλφισσες και συνάδελφους και να συζητήσουμε τη συμμετοχή της Ανταρσίας στις εκλογές, μοιράσαμε προκηρύξεις και δεχτήκαμε προσκλήσεις σε χώρους δουλειάς για να τα πούμε με λεπτομέρειες" δήλωσε η Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου, εργαζόμενη στο Υπουργείο Πολιτισμού και υποψήφια δημ.σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. 

Τους εργαζόμενους του δήμου Αθήνας στις υπηρεσίες της Λιοσίων επισκεύθηκε το πρωί της Παρασκευής 10/5 κλιμάκιο της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας με τη συμμετοχή του υποψήφιου δημάρχου Πέτρου Κωνσταντίνου και των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων Νίκου Στραβελάκη και Νίκης Αργύρη.

"Η ανταπόκριση στην περιοδεία που κάναμε σήμερα το πρωί ήταν πολύ καλή. Οι εργαζόμενοι του δήμου μας ξέρουν γιατί η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας έχει στηρίξει όλες τις μάχες που έχουν δώσει τα τελευταία 9 χρόνια" δήλωσε η Νίκη Αργύρη. 

"Έγιναν πλούσιες συζητήσεις πάνω σε μια σειρά ζητήματα: Τη μάχη ενάντια στους νεοναζί, με αφορμή την πρωτοβουλία που πήραμε στο δημοτικό συμβούλιο για να αποφασιστεί ότι δεν θα δοθεί κανένας χώρος προεκλογικά στον Κασιδιάρη. 

Τη μάχη ενάντια στην καταπίεση των γυναικών με αφορμή την εκδήλωση που οργανώνεται στο χώρο στις 14/5 από την Ένωση για τις Γυναίκες Διεύθυνσης Καθαριότητας Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη. 

Μην ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενες του δήμου Αθήνας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της φετινής ημέρας Γυναικών σε απεργία - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - αναδεικνύοντας τις διεκδικήσεις για ίση αμοιβή, παιδικούς σταθμούς, προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και χρηματοδότηση σε υπηρεσίες πρόνοιας, γηροκομεία, δημόσια Υγεία, αλλά και ενάντια στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τους βιασμούς.

Η αντίσταση και οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων από σημείο σε σημείο εμπνέουν τον κόσμο σε κάθε χώρο δουλειάς και από τη μεριά μας έχουμε αποδείξει ότι εκεί βλέπουμε την ελπίδα και τις λύσεις στα ζητήματα της φτώχειας, του ρατσισμού, του σεξισμού, της υποβάθμισης των γειτονιών και των ζωών. Είμαστε κομμάτι ενός διεθνούς κινήματος κι αυτό το καταλαβαίνει ένας ολόκληρος κόσμος, γι' αυτό και οι συζητήσεις σήμερα στο δήμο της Αθήνας έφταναν μέχρι τους αγώνες που εξελίσσονται σε διεθνές επίπεδο, από την Αμερική και την αντίσταση στον Τραμπ μέχρι τα Κίτρινα Γιλέκα". 

Ο Νίκος Στραβελάκης δήλωσε ότι "το συμπέρασμα από τη σημερινή μας εξόρμηση είναι ότι το προσωπικό του δήμου σε πολλά πράγματα συμμερίζεται τις θέσεις και τις ανησυχίες μας και βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον την προοπτική να βγει η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας ακόμα πιο ενισχυμένη στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μάη. Πολλοί εκτιμούν την παρουσία μας όλα αυτά τα χρόνια τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στους καθημερινούς αγώνες και αντιλαμβάνονται ότι πιο δυνατή φωνή για την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, σημαίνει πιο δυνατή φωνή και για τους ίδιους".

Τη Δευτέρα 13/5 συνεργείο επισκέφτηκε το Ιπποκράτειο με τη συμμετοχή του Πέτρου Κωνσταντίνου ο οποίος μας μετέφερε: “Πολλά ψηφοδέλτια για την Αθήνα πήραν εργαζόμενοι και εργαζόμενες. Μοιράστηκε προκήρυξη που καλούσε στην απεργία της ΠΟΕΔΗΝ για προσλήψεις την Πέμπτη 16 Μάη. Προεκλογική περίοδος δεν σημαίνει ότι κρεμάμε στον τοίχο το τσεκούρι του ταξικού πολέμου, της απεργίας... στο κάτω κάτω έτσι θα τα πάρουμε όλα πίσω” δήλωσε. Στην εξόρμηση συμμετείχε και ο Γιώργος Τσιρώνης, γιατρός στο νοσοκομείο και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική.


Εξόρμηση της Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Το εύρος της απεύθυνσης που έχουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη, δείχνει η ανταπόκριση του Σάββα Κκονέ, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου: “Θεσσαλονίκη πόλη του αγώνα και της ανατροπής, όχι των μνημονίων και του εθνικισμού. Με αυτό το σύνθημα πραγματοποίησαμε την παρέμβαση σε εργατικούς χώρους και λαϊκές της πόλης τα μέλη της δημοτικής κίνησης "Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπη". Την Πέμπτη 8/5 βρεθήκαμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε παρέμβαση σε εργατικούς χώρους του κέντρου και μιλήσαμε με εργαζομένους που δουλεύουν στην Υγεία Περιφέρεια, στη Δ’ ΔΟΥ, στο ΙΚΑ Αριστοτέλους και στα ΕΛΤΑ. Την Παρασκευή 9/5 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της κίνησης επισκέφθηκαν το ΓΝΘ Ιπποκράτειο και συζήτησαν με τους υγειονομικούς τόσο για τη σημασία της στήριξης της αντικαπιταλιστική αριστεράς, όσο και για την οργάνωση της απεργίας στις 16/5 ενώ συναντήθηκαν και με το σωματειο εργαζομένων. Τη Δευτέρα 13/5 έγινε παρέμβαση στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος και Γεννηματάς και στα ΕΛΤΑ στη Σταυρούπολη. Την Τετάρτη 8/5 ο επικεφαλής του δημοτικού σχήματος Γιάννης Κούτρας συμμετείχε στο debate για την Ποδηλατική Πολιτική στη Θεσσαλονίκη που διοργανώθηκε από το Gymnosophy στο Πολυχώρο WE. Το Σάββατο 11/5 το πρωι πραγματοποιηθηκαν εξορμήσεις στις Λαϊκές της Βούλγαρης και της Ξηροκρίνης”. 


Πειραιάς

Στο πλευρό των κατοίκων που δίνουν τη μάχη ενάντια στην επέκταση της COSCO στην Πειραϊκή, βρέθηκαν για μία ακόμη φορά, την Κυριακή 12/5, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της Ανταρσία στο Λιμάνι. “Η συγκέντρωση που κάλεσε η Πρωτοβουλία ενεργών πολιτών Α' Κοινότητας, με αφορμή τις απαγορεύσεις εισόδου στην πλατεία σε κατοίκους το τελευταίο διάστημα, είχε μεγάλη προσέλευση από τον κόσμο της γειτονιάς. Το κίνημα ενάντια στην επέκταση έχει πάρει μπρος για τα καλά και διαψεύδει όσους θεωρούν ότι, έχοντας αποσπάσει τη συμφωνία όλων των επίδοξων διαχειριστών του δήμου, η Cosco παίζει χωρίς αντίπαλο. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Θανάσης Διαβολάκης, υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με την Ανταρσία στο Λιμάνι. Είμαστε στην αρχή ενός κινήματος που μπορεί να σταματήσει τα σχέδια της επέκτασης και να προχωρήσει ακόμα πιο πέρα, αμφισβητώντας συνολικά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού” τονίζουν οι σύντροφοι. 

Η Ανταρσία στο Λιμάνι καταγγέλει και την “εξαφάνιση” του προεκλογικού περιπτέρου από το σημείο που είχε στηθεί στη Σωτήρος: “Ποιοι είναι αυτοί που ενοχλήθηκαν τόσο πολύ από το λιτό περίπτερο της Ανταρσία στο Λιμάνι και το εξαφάνισαν μέσα σε μια νύχτα, όταν μάλιστα πολύ πιο ογκώδη, δαπανηρά και αντιαισθητικά περίπτερα των 'υψηλών υποψηφίων', ξεφυτρώνουν σε διάφορα σημεία της πόλης, εμποδίζοντας σαφώς την ομαλή διέλευση των συμπολιτών μας, προσβάλλοντας σίγουρα την αισθητική μας κι επιβαρύνοντας σίγουρα τους δημότες;” ρωτά το δημοτικό σχήμα του Πειραιά και συνεχίζει: “Διαμαρτυρόμαστε έντονα, τόσο για την απαξίωση οποιασδήποτε ενημέρωσής μας σχετικά με την εξαφάνιση του περίπτερου μας, που στήθηκε αποκλειστικά με δικό μας κόπο και έξοδα, διεκδικούμε την άμεση επανεγκατάστασή του και δηλώνουμε ότι αυτές οι μέθοδοι προσπάθειας να αφανιστούν οι μαχητικές δυνάμεις που υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται την πόλη μας, δεν μπορούν να ανακόψουν την αγωνιστική μας δράση”. Μάλιστα, το Σάββατο 11/5, το περίπτερο είχε στοχοποιηθεί από 25μελές τάγμα χρυσαυγιτών, που είχε φορέσει το μανδύα προεκλογικού κλιμακίου, οι οποίοι όμως αντιμετωπίστηκαν με τα συνθήματα των αντιφασιστών κι αναγκάστηκαν να κρυφτούν στα γραφεία τους.


Το περίπτερο της Κόκκινης Ρωγμής στο Ν. Ηράκλειο

Ηράκλειο Αττικής

Το προεκλογικό της περίπτερο εγκαινίασε η “Κόκκινη Ρωγμή - αγώνας ρήξη ανατροπή στο Ηράκλειο” στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Νέο Ηράκλειο, το Σάββατο 11/5. Η Μαρία Ντάσιου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος, μας είπε “Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή μελών του σχήματος πραγματοποιήθηκε το στήσιμο του εκλογικού περιπτέρου, που συνοδεύτηκε με μαζική εξόρμηση στην πλατεία. Αρκετοί ηρακλειώτες και ηρακλειώτισσες σταμάταγαν και γινόταν εκτενής συζήτηση για τους αγώνες σχετικά με δημοτικά ζητήματα αλλά και ευρύτερα για τους εργασιακούς και αντιφασιστικούς αγώνες. Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με κεράσματα φτιαγμένα από μέλη του σχήματος και οργάνωση των επόμενων δράσεων. Το περίπτερό μας θέλουμε να είναι ένας καθημερινός πόλος έλξης, ένας ζωντανός χώρος πολιτικής συζήτησης, τόσο για το κατέβασμά μας στις εκλογές όσο και συνολικότερα για το πώς οργανώνουμε την πάλη μας για να τα πάρουμε όλα πίσω”.


Βριλήσσια

“Με σύνθημα 'οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους' έχουμε πραγματοποιήσει εξορμήσεις σε όλους τους χώρους του δήμου, σε σχολεία της γειτονιάς, στο περίπτερο, στη λαϊκή, συναντώντας παντού πολύ καλή ανταπόκριση” μεταφέρει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Θοδωρής Λυκογιαννάκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Κίνηση Βριλησσίων-Αντίσταση και Ανατροπή. “Το βασικό ζήτημα που αναδεινύεται από τους εργαζόμενους του δήμου είναι η έλλειψη προσωπικού και η ανάγκη για μαζικές προσλήψεις, αλλά και η διεκδίκηση σταθερής και μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα καθώς σε αρκετούς χώρους όπως π.χ στην καθαριότητα, η ελαστική εργασία είναι καθεστώς για πολλούς εργαζόμενους. Πολύτιμες είναι και οι εξορμήσεις στα σχολεία. Είμαστε ένα κατά βάση νεολαιίστικο σχήμα και μπορούμε να επικοινωνούμε άψογα με τα παιδιά των σχολείων. Την Παρασκευή που πήγαμε στο 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων άνοιγε συζήτηση σχετικά με τις επιθέσεις στην Παιδεία, τη χρηματοδότηση των σχολείων αλλά και το ζήτημα της ανεργίας. 

Το περίπτερό μας βρίσκεται στην πλατεία Αναλήψεως σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της γειτονιάς. Προσωπική εντύπωση μου προκάλεσε η ανταπόκριση που είχε ακόμα και το γλέντι που κάναμε για την οικονομική ενίσχυση του σχήματος, καθώς το οικονομικό βάρος που βάζει ο νόμος είναι τεράστιο κι έχουμε κάνει την επιλογή να βασιζόμαστε μόνο στην ενίσχυση του απλού κόσμου και των εργαζομένων. Δεκάδες κόσμου, μικροί και μεγάλοι, γέμισαν το Στέκι Νεολαίας, υπό τους ήχους της Ανοιχτής Κομπανίας Καστέλλας, όχι μόνο για να διασκεδάσει, αλλά γιατί ήθελε να συζητήσει πολιτικά, να μάθει ακόμα περισσότερα πράγματα για το σχήμα, να παλέψουμε μαζί”.


Νίκαια

Το προεκλογικό της περίπτερο άνοιξε η Ανταρσία στην Κοκκινιά την Παρασκευή 10/5 στο Περιβολάκι. “Οι περαστικοί αλλά και κόσμος της αριστεράς, σταμάταγε κι έπαιρνε το υλικό της Ανταρσία στην Κοκκινιά και παράλληλα έγινε μοίρασμα στην πλατεία και στις καφετέριες” μας είπε η Τασούλα  Δημητριάδου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Νίκαιας. “Αυτό που βλέπω είναι ότι η Ανταρσία στην Κοκκινιά έχει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση στη Νίκαια σε σχέση με παλιότερα. Το περίπτερό μας λειτουργεί σαν βάση για τις εξορμήσεις μας. Εργατικοί χώροι, σχολεία, λαϊκές, πηγαίνουμε παντού και είμαστε σε επαφή με τον κόσμο της γειτονιάς συζητώντας πολιτικά” τόνισε. 

Μεγάλη επιτυχία είχε και το γλέντι που οργάνωσε το δημοτικό σχήμα το Σάββατο 11/5, με το συγκρότημα Τρίμελον. Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση θα γίνει την Τετάρτη 22 Μάη, στις 7.30μμ, στο Περιβολάκι. 


Η Ανταρσία στα Χανιά στον καταυλισμό των Ρομά

Χανιά

Κλιμάκιο της δημοτικής κίνησης Ανταρσία στα Χανιά, με τη συμμετοχή του υποψήφιου δημάρχου Σεραφείμ Ρίζου και υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, επισκέφθηκε την Κυριακή 12/5 έναν από τους τρεις καταυλισμούς των Ρομά στην περιοχή των Χανίων. Όπως υπογραμμίζει το δημοτικό σχήμα σε ανακοίνωσή του:

“Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα Χανιά που είναι σβησμένα από τους τουριστικούς οδηγούς, στα Χανιά που κρύβονται πίσω από τη χρυσόσκονη και τη γκλαμουριά του τουρισμού, στα Χανιά της φτώχειας, της ανεργίας, της απόλυτης περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τα προβλήματα είναι τεράστια και αφορούν την αποχέτευση και την ηλεκτροδότηση, αφορούν την εργασία καθώς και τις ευκαιρίες που έχουν αυτοί οι άνθρωποι ώστε να μπορέσουν να οργανώσουν με ανθρώπινους όρους τη ζωή τους. Οι συνθήκες στο συγκεκριμένο καταυλισμό, όπως και στους άλλους δύο καταυλισμούς, είναι κυριολεκτικά μεσαιωνικές.

Τεράστια είναι η ευθύνη όλων των δημοτικών αρχών μέχρι σήμερα, καθώς και της αντιπολίτευσης, η οποία υπήρχε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, γιατί παρ' όλο ότι έχει εγκριθεί το πρόγραμμα για την μετεγκατάσταση των Ρομά, ύψους 800 χιλιάδων ευρώ, δεν έχει γίνει τίποτα. Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή έχουν πολιτική ευθύνη γιατί έθεσαν τελείως διαφορετικές προτεραιότητες στην Τεχνική Υπηρεσία αντί να υλοποιήσει αυτό που έπρεπε. Ασχολούνταν με καταδυτικά πάρκα όταν την ίδια στιγμή άνθρωποι όπως οι Ρομά υποφέρουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Ζητάμε τώρα τη μετεγκατάσταση των Ρομά, ζητάμε τώρα την υλοποίηση των αιτημάτων τους, ζητάμε τώρα την ηλεκτροδότηση και να λυθεί το ζήτημα με την αποχέτευση. Ζητάμε την πλήρη ένταξη των παιδιών των Ρομά στα σχολεία, ζητάμε να ζήσουν οι άνθρωποι αυτοί με ανθρώπινους όρους όπως όλοι οι υπόλοιποι”.


Πάτρα

“Σε δρόμους, λαϊκές και εργατικούς χώρους βρέθηκαν τα συνεργεία της «Ανταρσία στην Πάτρα» την βδομάδα που μας πέρασε” λέει ο Νεκτάριος Χάινταρ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το αντικαπιταλιστικό σχήμα στην Πάτρα. “Από τα Ζαρουχλέικα μέχρι τις Εργατικές Κατοικίες του Νέου Δρόμου κυκλοφόρησε η αφίσα και το τετρασελιδο της κίνησης, με τον κόσμο της γειτονιάς να συζητάει θερμά για το πως θα κλιμακώσουμε ενάντια στην λιτότητα και τους φασίστες και για το ποια είναι η εναλλακτική των εργαζομένων και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Ίδια εικόνα και το Σάββατο, όταν τα μέλη της «Ανταρσία στην Πάτρα» εξορμήσαμε στο κέντρο της πόλης. Πολλή συζήτηση έγινε και στους εργατικούς χώρους που επισκέφτηκαν τα κλιμάκιά μας. Στον ΟΤΕ, στο Δημαρχείο, στα ΕΛΤΑ οι εργαζόμενοι συζήτησαν την αντικαπιταλιστική προοπτική. Βρεθήκαμε επίσης μαζί με τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας στη συγκέντρωσή τους ενάντια στην υφαρπαγή του ΛΕΠΕΤΕ. Ιδιαίτερη ήταν και η συζήτηση με τους εργαζόμενους και τους λήπτες υπηρεσιών Υγείας στο κέντρο ημέρας του Συλλόγου Οικογενειών Ψυχικής Υγείας. Αυτή η βδομάδα ήταν μόνο η αρχή. Πλήθος εξορμήσεις ετοιμάζονται για τις δύο επόμενες βδομάδες με ιδιαίτερη έμφαση στα νοσοκομεία της πόλης ενόψει της απεργίας στις 16 Μάρτη. Σύντομα το περίπτερο της «Ανταρσία στην Πατρα» θα στηθεί στην πλατεία Γεωργίου για να γίνει κέντρο συζήτησης του κόσμου του κινήματος. Με όλη την έμπνευση που μας δίνει η θερμή υποδοχή του κόσμου συνεχίζουμε. Όλα δείχνουν πως έχουμε μπροστά μας ένα επιτυχημένο κατέβασμα στις εκλογές που θα δώσει νέα δύναμη στο κίνημα στην πόλη της Πάτρας”.