Δημοτικές εκλογές
Οι αντικαπιταλιστικές κινήσεις επιμένουν

Σε ανοιχτή εκδήλωση καλεί η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας την Τρίτη 11 Ιούνη, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, απέναντι από το δημαρχείο της Αθήνας. Αυτό αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του συντονιστικού της δημοτικής κίνησης, την Τετάρτη 29/5, που συζήτησε τα εκλογικά αποτελέσματα της 26ης Μάη και τη συνέχεια. 

“Η τρίτη εκλογή της Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας είναι επιτυχία του κόσμου της αντίστασης. Συνεχίζουμε με το δυνάμωμα των αγώνων για την αντικαπιταλιστική εναλλακτική λύση” τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε. “Μπροστά μας έχουμε να δώσουμε την μεγάλη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Να εμπνεύσουμε και να συγκροτήσουμε τον κόσμο που είναι οργισμένος με τους συμβιβασμούς του Τσίπρα για να καταφέρει να χαλάσει τα σχέδια της κλιμάκωσης της επίθεσης από την Δεξιά του Μητσοτάκη. Για να δυναμώσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η αντικαπιταλιστική αριστερά, η δύναμη που προβάλει την αντικαπιταλιστική διέξοδο, τους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας. 

Θα έχουμε να αντιπαλέψουμε την παρουσία της Δεξιάς στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, τους πιο αχαλίνωτους υπερασπιστές των πολιτικών των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων, της καταστροφής των ελεύθερων χώρων, των παροχών στους επιχειρηματίες, των πολιτικών ‘νόμου και τάξης' στα Εξάρχεια και το Πολυτεχνείο, των ρατσιστικών επιλογών κατά των μεταναστών και των προσφύγων. Είναι μια μάχη που μπορούμε να την κερδίσουμε συνεχίζοντας στο δρόμο της ενωτικής μαζικής πάλης, μακριά από λογικές σεκταρισμού και περιχαράκωσης που προωθούν ηγεσίες τμημάτων της αριστεράς, επιλογές που εμποδίζουν το ξεδίπλωμα των αγώνων και οδηγούν σε ήττες”, συνεχίζει μεταξύ άλλων η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. Ολόκληρη την ανακοίνωση μπορείτε να τη διαβάσετε στο antarsiageitoniesathinas.blogspot.com. 

Διαδικασίες

Όλες οι δημοτικές κινήσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς οργανώνουν ανάλογες διαδικασίες συζήτησης και χάραξης των επόμενων βημάτων. 

Η Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη καλεί σε ανοιχτή συνέλευση τη Δευτέρα 10/6, στις 7μμ, στην ΕΔΟΘ τονίζοντας ότι “ο δικός μας δεύτερος γύρος θα δοθεί στους δρόμους – συνεχίζουμε στο κίνημα και στις πολιτικές μάχες!

Η εκλογή Ζέρβα δεν περιμένουμε να αλλάξει την πόλη μας προς το καλύτερο, όσο κι αν υποστηρίχθηκε από αρκετό κόσμο στο δεύτερο γύρο για να φράξει το δρόμο στον Ταχιάο, επίσημο εκλεκτό του Μητσοτάκη και στέλεχος της βουτηγμένης στα σκάνδαλα διοίκησης Παπαγεωργόπουλου. Για εμάς είναι αυτονόητο πως δεν είχε κανένα νόημα η στήριξη σε οποιονδήποτε από τους νεοφιλελεύθερους μονομάχους. Το κίνημα πρέπει να πάρει τη σκυτάλη για να ανατρέψει τις μνημονιακές πολιτικές και να τσακίσει τον εθνικισμό, το ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. Επιμένουμε στην κοινή δράση με όλη την αριστερά και την ενωτική απεύθυνση σε δημοτικές και πολιτικές κινήσεις, κινήσεις πολιτών, πρωτοβουλίες γειτονιάς”.

Σε ανοιχτή εκδήλωση καλεί η Ανταρσία στην Κοκκινιά, την Τετάρτη 12/6, στις 8μμ, στο Περιβολάκι της Νίκαιας. Ακολουθεί την Παρασκευή 14/6, η Ανταρσία στο Λιμάνι . Στις 11/6 καλεί ανοιχτή συνέλευση-εκδήλωση η Ανταρσία στην Πάτρα, 6μμ, Αγορά Αργύρη.

Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, το συντονιστικό της Κόκκινης Ρωγμής στο Ηράκλειο Αττικής τονίζει ανάμεσα σε άλλα ότι “είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι περίπατος η επιβολή αντιλαϊκών και αντιπεριβαλλοντολογικών αποφάσεων από το νέο δημοτικό συμβούλιο. Να είναι σίγουροι ότι θα βρουν απέναντί τους την οργή και τους αγώνες των κατοίκων του Ηρακλείου. Η Κόκκινη Ρωγμή θα είναι πανταχού παρούσα στους αγώνες με τη δύναμη που μας έδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά κυρίως με τη δύναμη των δεσμών που αναπτύξαμε με το μαχόμενο κόσμο της αριστεράς και των κινημάτων”. 

Τη δεύτερη μετεκλογική συνέλευσή του πραγματοποιούσε, την ώρα που τυπωνόταν η Εργατική Αλληλεγγύη, το σχήμα Αντίσταση κι Ανατροπή στα Βριλήσσια. Στην πρώτη, “έγινε συζήτηση για τα αποτελέσματα συνολικά των εκλογών και για τα Βριλήσσια συγκεκριμένα. Από τη συζήτηση διαμορφώθηκε η ανακοίνωση που δημοσιεύσαμε στην ιστοσελίδα μας antistasivrilissia.blogspot.com και δεσμευτήκαμε όλες και όλοι ότι συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε στη γειτονιά, οργανώνοντας όλες τις μάχες που έχουμε να δώσουμε. Μέσα στο καλοκαίρι προγραμματίζουμε ανοιχτές εκδηλώσεις, για την δίκη της ΧΑ και για την πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών” μας είπε ο Ορέστης Ηλίας, επικεφαλής του σχήματος στις πρόσφατες εκλογές.

Στην Αγία Παρασκευή, το Φυσάει Κόντρα συνεδρίασε την Τετάρτη 29/5. “Από τη μεριά μας οι σύντροφοι του ΣΕΚ τονίσαμε την ανάγκη να συνεχίσουμε με εξωστρέφεια το επόμενο διάστημα σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα” μετέφερε ο Σταμάτης Χατζηδήμου.

“Συνέλευση με τη συμμετοχή πάνω από 50 αγωνιστών και αγωνιστριών έκανε η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου τη Δευτέρα 3 Ιούνη για να συζητήσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών και τη συνέχεια της παρέμβασής μας” μεταφέρει η Λίλιαν Μπουρίτη. “Επιχειρηματολογήσαμε ότι η εργατική τάξη των γειτονιών μας είναι αγανακτισμένη και δίνει μάχες. Αυτή η αγανάκτηση δεν στρέφεται αυτόματα προς την αριστερά. Το πώς θα μπει η αντικαπιταλιστική αριστερά μπροστά να οργανώσει τις μάχες είναι πολύ κρίσιμο για το επόμενο διάστημα. Ακόμα και αυτές τις μέρες ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις υπάρχουν μάχες, όπως των εργαζόμενων στην Τράπεζα Πειραιώς, η απεργία στις ιδιωτικές κλινικές, η στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και το Pride με πιο πολιτικά συνθήματα από ποτέ”.