Δημοτικές εκλογές
Δημοτικές εκλογές: Να συνεχίσουμε τις Ανταρσίες στις γειτονιές

Θεσσαλονίκη

Δώσαμε μια δύσκολη μάχη σε ένα δήμο που θεωρείται προπύργιο της δεξιάς, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την 4η θέση, η ύπαρξη 19 παρατάξεων δημιούργησαν μεγάλο ανταγωνισμό, χωρίς να έχουμε πρόσβαση στα ΜΜΕ, χωρίς τους οικονομικούς πόρους που είχαν άλλοι υποψήφιοι. 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο με αγωνιστές κι αγωνίστριες από εργατικούς χώρους κι ακτιβιστές του αντιφασιστικού κι αντιρατσιστικού κινήματος. Καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε στο τεράστιο οικονομικό εμπόδιο, στηριζόμενοι στον απλό κόσμο και τους εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για ενίσχυση. Κάναμε μια καμπάνια που βασίστηκε στις εξορμήσεις σε εργατικούς χώρους και γειτονιές, συναντώντας πολύ καλή ανταπόκριση από τον κόσμο. Συγκρουστήκαμε με τις κυρίαρχες απόψεις, που αναπαράγονταν τόσο από τα ΜΜΕ όσο κι από τους άλλους υποψηφίους και είτε μίλαγαν για τον “αυτοδιοικητικό και μη πολιτικό” χαρακτήρα των εκλογών, είτε αναπαρήγαγαν τον εθνικισμό, τη δεξιά ατζέντα περί νόμου και τάξης και τις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις που ετοιμάζονται να κάνουν ο Ταχιάος και οι άλλοι υποψήφιοι της δεξιάς. Έτσι καταφέραμε να έχουμε τη στήριξη δεκάδων αγωνιστών όπως ο Γιώργος Τσιάκαλος, ο Γιώργος Γιαννόπουλος κι ο Νίκος Σακελλάριος. 

Οι πάνω από 1.000 ψήφοι που πήραμε ανεξάρτητα αν τελικά αυτό θα σημαίνει και έδρα της Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη στο δημοτικό συμβούλιο (η καταμέτρηση συνεχιζόταν όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές) είναι ένα θετικό αποτέλεσμα παρότι η προσπάθειά μας δεν στηρίχτηκε από το σύνολο του δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πόλη. Ευχαριστούμε όλες και όλους όσους επέλεξαν το ψηφοδέλτιο της Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη και τους καλούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί τις μάχες που έρχονται, τόσο ενάντια στη νέα δημοτική αρχή, όσο κι ενάντια στις επιθέσεις που έρχονται από τη δεξιά το επόμενο διάστημα.

Γιάννης Κούτρας

Ξάνθη

Ευχαριστούμε τις εκατοντάδες του εργατόκοσμου της Ξάνθης που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους στις δημοτικές εκλογές. Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να ριζώσουμε στην πόλη και τις γειτονιές, παλεύοντας στο πλευρό της τεράστιας πλειοψηφίας των απλών ανθρώπων για τις ανάγκες μας και όχι για τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων. Ταυτόχρονα, είναι ένα σαφές μήνυμα ότι μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί, πιο ενωμένοι κόντρα σε όλους αυτούς που παίζουν το βρώμικο χαρτί του ρατσισμού και του εθνικισμού για να μας διαιρέσουν. 

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που πλαισιώσανε το ψηφοδέλτιό μας και που δώσαμε μαζί αυτή τη σκληρή μάχη. 

Συνεχίζουμε. Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής της ΝΔ στην κυβέρνηση, μετά από τέσσερα χρόνια καταστροφικής προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ στις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού καπιταλισμού σε όλα τα επίπεδα. Επιμένουμε αριστερά και αντικαπιταλιστικά για τη μόνη πραγματική εναλλακτική στις πολιτικές της λιτότητας που καταστρέφουν τις ζωές μας, την αντικαπιταλιστική εναλλακτική. 

Τζεμαλή Μηλιαζήμ

Γιάννενα

Την επανεκλογή της κέρδισε η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (περιφέρεια), ενώ η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα μπήκε για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο. Η εκλογή των αντικαπιταλιστικών σχημάτων σε δήμο και περιφέρεια, αποτελεί αναγνώριση των αγώνων που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Κατά τις προεκλογικές εξορμήσεις με τα συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης και των σχημάτων βρεθήκαμε σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, επικοινωνώντας ξανά με όλους αυτούς που παλέψαμε μαζί στις απεργίες και στους εργατικούς αγώνες, στα κινήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος, στις μάχες ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Με αυτόν τον κόσμο, αλλά και με καινούριο που γνωρίσαμε αναδεικνύοντας και τη συνολική εναλλακτική της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, θα δώσουμε και τους αγώνες που έρχονται. Από τα θετικά των αποτελεσμάτων είναι πως και στην Ήπειρο εκφράστηκε η δυναμική του αντιφασιστικού κινήματος, αφού η Χρυσή Αυγή έχασε και τις δύο έδρες που είχε στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ σε σχέση με τις Ευρωεκλογές τόσο στο νομό όσο και στην ίδια την πόλη των Ιωαννίνων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέγραψε από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικά. 

Λουίζα Γκίκα

Πάτρα

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών έφτασε στο τέλος του. Ο λαός της Πάτρας έδειξε ότι επιμένει αριστερά. Ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 40% πάρα τις κραυγές όλων των μνημονιακών υποψηφίων. Είναι ένα αποτέλεσμα που τονίζει την διάθεση του κόσμου της πόλης να συνεχίσει να δίνει μάχες. 

Η «Ανταρσία στην Πάτρα» έδωσε δυναμικά το παρών σε αυτή την εκλογική μάχη. Κατάφερε να συγκροτήσει ένα μαχητικό εργατικό ψηφοδέλτιο με κόσμο από όλα τα κινήματα, που με τους αγωνιστές του θα οργανώσουμε τους αγώνες που έρχονται, από καλύτερες θέσεις. Ταυτόχρονα φτάσαμε σε πολλά νέα σημεία, σε εργατικούς χώρους και γειτονιές και συνδεθήκαμε με αγωνιστές που επέλεξαν, μέσα σε αυτή τη μάχη, να οργανωθούν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις γραμμές μας, για να απλώσουν το μήνυμα της κλιμάκωσης και της αντικαπιταλιστικής προοπτικής. Αυτή είναι μια συζήτηση που όχι απλά δεν τελειώνει, αλλά τώρα αρχίζει. Ευχαριστούμε τους αγωνιστές που μας στήριξαν στην κάλπη. Θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε την μάχη μαζί τους και με πολλούς περισσότερους, γνωρίζοντας πως η απεύθυνση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι πολύ μεγαλύτερη. Κατανοούμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου επέλεξε το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης σαν ένα πιο δυνατό εργαλείο για την εκλογική μάχη. Με αυτόν τον κόσμο θα κρατήσουμε ανοικτή την επικοινωνία και την συζήτηση για την αναγκαιότητα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, με πρώτο σταθμό τον Β' γύρο των δημοτικών εκλογών, στον οποίο θα στηρίξουμε μαζί τον Πελετίδη για να μείνει ο Δήμος στα χέρια της αριστεράς. Είναι σαφές ότι η διαδικασία επικοινωνίας με αυτόν τον κόσμο υπονομεύτηκε βάναυσα από τον διασπαστικό δημοτικό συνδυασμό (συντρόφων του ΝΑΡ), που έκανε σημαία του τον σεχταρισμό, την περιχαράκωση και την καταγγελία στην υπόλοιπη αριστερά, τραυματίζοντας έτσι την δυνατότητα να έχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ένα πολύ καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, σε όλες τις κάλπες στην Πάτρα και να απλώσουμε τις αντικαπιταλιστικές λύσεις των από τα κάτω ακόμη περισσότερο. Η «Ανταρσία στην Πάτρα» θα συνεχίσει τον αγώνα, αιχμηρά και ενωτικά για να κερδίσει όλον τον κόσμο της αριστεράς στην προοπτική του αντικαπιταλιστικού δρόμου. Οι μάχες είναι μπροστά μας. Θα τα πάρουμε όλα πίσω. 

Δημήτρης Μπελιάς

Περιστέρι

Οι δημοτικές εκλογές στο Περιστέρι δείχνουν με έντονο τρόπο την ανάγκη να χτίσουμε την αριστερή αντιπολίτευση. Το 3,23 % που πήρε η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου είναι μια καλή αρχή για να μπούμε μπροστά να οργανώσουμε όλες τις εργατικές και τις πολιτικές μάχες σε μια εργατογειτονιά σαν το Περιστέρι που το ποσοστό του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα το 2015 άγγιξε το 70%. 

Από τη μεριά του ΣΕΚ δώσαμε τη μάχη μέσα από την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου την προεκλογική περίοδο, να κουβεντιάσουμε με εξορμήσεις σε δεκάδες εργατικούς χώρους την ανάγκη να δυναμώσουμε τους εργατικούς αγωνες και να απλώσουμε παντού τα παραδείγματα των απεργιών που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Για να παλέψουμε για προσλήψεις σε όλες τις κοινωνικές δομές κόντρα στα ξεπουλήματα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αναδείξαμε τις μεγαλειώδεις αντιφασιστικές διαδηλώσεις που στείλανε στο σκαμνί τους φασίστες της Χρυσής Αυγής και που δεν τους άφησαν να πατήσουν το πόδι τους στις γειτονιές μας. Θυμίσαμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τη μάχη να κλείσουν τα στρατόπεδα της ντροπής και να τους ανοίξουμε τις γειτονιές μας. Παλέψαμε να οργανώσουμε την απεργιακή 8 Μάρτη και τη μάχη οι γυναίκες της εργατικής τάξης να μην πληρώνουν την κρίση των καπιταλιστών, να ανοίξουν και να στελεχωθούν κοινωνικές δομές, να υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, Παιδεία και Υγεία για όλους. Ανοίξαμε τη συζήτηση για το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, για τη δυνατότητα να διαγράψουμε το χρέος, για να σταματήσουμε τις περικοπές. 

Μπορούμε πραγματικά με τη δύναμη της τάξης μας να τα πάρουμε όλα πίσω. Το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι δυνάμωμα για τους αγώνες μας. Συνεχίζουμε!

Λίλιαν Μπουρίτη

Ηράκλειο Αττικής

Η Κόκκινη Ρωγμή αγώνας, ρήξη, ανατροπή στο Ηράκλειο στη πρώτη παρουσία της στις Δημοτικές Εκλογές πήρε 355 ψήφους και 1,55%. Δεν κατάφερε, για λίγους ψήφους, να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο και αυτό αφήνει μία πικρή γεύση στο τέλος μίας ιδιαίτερα σημαντικής προεκλογικής μάχης για την αντικαπιταλιστική αριστερά στο Ηράκλειο.

Η Κόκκινη Ρωγμή συγκροτήθηκε 2 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές από δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς που πίστεψαν στην αναγκαιότητα και στη δυνατότητα που έχει η αντικαπιταλιστική αριστερά και στο Ηράκλειο να δώσει τις δικές της απαντήσεις και να γειωθεί στη τοπική κοινωνία. Κατάφερε να μεγαλώσει τις δυνάμεις της, να επικοινωνήσει με πλατιά ακροατήρια εργαζόμενων και νεολαίας και να αφήσει το στίγμα της στη πόλη.

Οι 355 αγωνίστριες και αγωνιστές που ρίξαν το ψηφοδέλτιο μας στη κάλπη αλλά και μεγαλύτερα κομμάτια της αριστεράς που δεν μας ψήφισαν αλλά βρεθήκανε μαζί μας και πριν και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι η παρακαταθήκη που έχουμε και για τη συνέχιση του δημοτικού σχήματος αλλά και για τις πρωτοβουλίες που θα χρειαστεί να πάρουμε το επόμενο διάστημα για τα τοπικά ζητήματα που θα ανοίξουν στη περιοχή αλλά και για τις κεντρικές μάχες που ανοίγονται μπροστά μας.

Συνεχίζουμε!
 
Γιώργος Ράγκος

Πετρούπολη

Σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τα μέλη της Ανυπότακτης Πετρούπολης μιλήσαμε με δεκάδες κόσμου στις γειτονιές κάνοντας την σύνδεση των αγώνων που δώσαμε σε κεντρικό επίπεδο ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων, ενάντια στον ρατσισμό, τον σεξισμό και τον φασισμό. 

Αναδείξαμε με την ανάγκη ξεσηκωμού που υπάρχει και στην γειτονιά για να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της Περιφέρειας για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, την χρήση για ταφή υπολειμμάτων στο λατομείο Μουσαμά αλλά και τις διεκδικήσεις της Μονής Λαμίας στο Ποικίλο Όρος. Η έδρα δεν κερδήθηκε (με βάση τα τωρινά δεδομένα) αλλά η δουλειά που έχουμε να κάνουμε σαν σχήμα είναι πάνω σε αυτούς τους άξονες, να δυναμώσουμε την φωνή μας και να οργανώσουμε καλύτερα την δουλειά μας στην γειτονιά ώστε να δώσουμε τις επόμενες μάχες για να είναι νικηφόρες. 

Κατερίνα Πατρικίου 

Καλλιθέα

Ευχαριστούμε τους κατοίκους της Καλλιθέας που μας στήριξαν με την ψήφο τους και η Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση «Μία ΠΟΛΗ στο Δρόμο» αποκτά εκπροσώπηση στο νέο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Οι 764 ψήφοι (1,96%) αποτελούν για εμάς τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν λίγους μήνες με την συγκρότηση του δημοτικού σχήματος και για μετά τις δημοτικές εκλογές. 

Δώσαμε μία δύσκολη εκλογική μάχη απέναντι στην προσπάθεια ανάκαμψης των παλιών συντηρητικών δυνάμεων Κάρναβου-Ασκούνη. Η παρουσία της Χρυσής Αυγής στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι μία πρόκληση για το αντιρατσιστικό & το αντιφασιστικό κίνημα της Καλλιθέας. Αξίζει όμως να επισημάνουμε ότι οι φασίστες δεν κατάφεραν να συσπειρώσουν ούτε το μισό του ποσοστού που κατέγραφαν από το 2012 και σε αυτό το αποτέλεσμα παίξαμε ρόλο. Δεσμευόμαστε ότι τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στους δρόμους και στις γειτονιές  της Καλλιθέας θα τους εμποδίζουμε! Με το τέλος των εκλογών έχουμε να οργανώσουμε τις αντιστάσεις του κόσμου της πόλης για δουλειές, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες για τους ντόπιους και τους μετανάστες, για μία Καλλιθέα καθαρή από ρατσισμό και φασίστες.

Ραφαήλ Καστρίτσης

Βριλήσσια

Στα Βριλήσσια προεκλογικά κυριάρχησε το δίλημα «πρόοδος ή πισωγύρισμα» και πάνω σε αυτό κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά η παράταξη που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ - Οικολόγους κόντρα στην υποψηφιότητα Ντινόπουλου (ΝΔ). 

Ως «Αντίσταση και Ανατροπή» δώσαμε μια πολύ δύσκολη μάχη μέσα σε 6 μήνες, σε πολιτικές συνθήκες που καθορίστηκαν από την λογική του «μικρότερου κακού» και παρότι δεν καταφέραμε να εκλεγούμε στο δημοτικό συμβούλιο, είναι πολύ σημαντικό ότι στα Βριλήσσια υπάρχει πλέον μια μαχητική και δραστήρια δημοτική κίνηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας. 

Ότι καταφέραμε και φτάσαμε ως εδώ, ενωτικά και μαχητικά, είναι μια πολύ καλή αρχή και μια τεράστια παρακαταθήκη για το μέλλον! Συνεχίζουμε με όλο τον κόσμο που ξεκινήσαμε μαζί από την ίδρυσή μας πριν μερικούς μήνες, αλλά και πολλές και πολλούς που γνωρίσαμε στην πορεία. Έχουμε να οργανώσουμε μια σειρά μάχες, κινηματικές και πολιτικές, ενάντια στη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και ενάντια στο ρατσισμό και του φασίστες. Ευχαριστούμε όλους και όλες που μας στήριξαν! Καλούμε τους 200 ανθρώπους που ψήφισαν «Αντίσταση και Ανατροπή» να συσπειρωθούν στην Κίνηση και να προχωρήσουμε μαζί στα επόμενα βήματα και την κοινή δράση στους αγώνες. 

Ορέστης Ηλίας

Μαρούσι

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μαρουσιού «Εκτός των Τειχών» κατάφερε για τρίτη συνεχόμενη εκλογική μάχη να εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας. 

Πρόκειται για μια σημαντική νίκη για την εργατιά του Μαρουσιού και τον κόσμο με τον οποίο έχουμε δώσει και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες μαζί. Η ανάδειξη σημαντικών κεντρικών ζητημάτων όπως το τσάκισμα του φασισμού και του ρατσισμού, οι μόνιμες προσλήψεις στις υπηρεσίες του Δήμου, η αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις ήταν στο κέντρο της δράσης του δημοτικού μας σχήματος. Στις τοπικές μάχες που από την επόμενη ημέρα θα χρειαστεί να μπούμε με όλες μας τις δυνάμεις το «Εκτός των Τειχών» μπορεί και πρέπει να είναι πρωτοπόρο. Το «Εκτός των Τειχών» θα είναι η φωνή αυτών των μαχών μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και το κέντρο της σύνδεσης και της οργάνωσής τους προκειμένου να μπορούν να κερδίζουν.

Δεν μπορεί ωστόσο να αγνοηθεί το γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς το δημοτικό μας σχήμα είχε πτώση. Η δεξιά προσαρμογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έσπειρε την απογοήτευση, ενώ πανελλαδικά η εικόνα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ήταν τέτοια που να μπορεί να κερδίσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που απογοητευόταν από τις ηγεσίες του και να σταθεί στο ύψος των μαχών που έδινε τα τελευταία 4 χρόνια η εργατική τάξη. Αυτό φαίνεται άλλωστε και στις ψήφους που έλαβε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις ευρωεκλογές από το Μαρούσι, οι οποίες είναι πολύ λιγότερες από τις ψήφους του «Εκτός των Τειχών». 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει λείψει από καμία μάχη και το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα μπορεί να δώσει απαντήσεις στα τοπικά και στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα -κι αυτό πρέπει να το αξιοποιήσει. Η τοπική επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ του Μαρουσιού και το δημοτικό σχήμα «Εκτός των Τειχών» χρειάζεται, τόσο εν όψει των βουλευτικών εκλογών, όσο και σε όλο το επόμενο διάστημα, να προσεγγίσει και να συσπειρώσει τις εκατοντάδες των Μαρουσιωτών που μας στήριξαν. Μπορούμε να δυναμώσουμε την αντικαπιταλιστική προοπτική, να μην αφήσουμε τη δεξιά να επιστρέψει και να κλιμακώσει τις επιθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε νικηφόρες μάχες μαζί με όλη την εργατική τάξη.

Αφροδίτη Φράγκου