Δημοτικές εκλογές
Θεσσαλονίκη: Οι μάχες των εκλογών - Συνεχίζουμε δυνατά

31/5, Εκδήλωση του ΣΕΚ στη Θεσσαλονίκη

Δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Παρασκευή 31/5 το ΣΕΚ στη Θεσσαλονίκη, στο χώρο της ΕΔΟΘ. Η μαζική παρουσία και η πλούσια συζήτηση είναι μια πρώτη μόνο ένδειξη της συζήτησης που ανοίγει στις γειτονιές και τους εργατικούς χώρους μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και υποψήφιοι με την “Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή” στις δημοτικές εκλογές.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Κ.Ε. του ΣΕΚ, βάζοντας το περίγραμμα των νέων προκλήσεων που σημαίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα για την Αριστερά και το εργατικό κίνημα. Ακολούθησαν δέκα παρεμβάσεις συντρόφων και συντροφισσών σε μια συζήτηση που ήταν κέρδος για όλους τους παρευρισκόμενους.

Η Κατερίνα Αβραμίδου, εργαζόμενη στο ΨΝΘ, μίλησε για την εκλογική μάχη της ερχόμενης Πέμπτης που δίνει στο σωματείο της με το Νυστέρι, μαζί με άλλες συναδέλφισσες και συναδέλφους. Η διαλυτική αδράνεια των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει δυνατότητες για τις φωνές που λένε ότι τα πράγματα αλλάζουν από τα κάτω, ότι η εργατική τάξη και η οργή της δεν γυρνάει δεξιά. Χρειάζεται σε αυτές τις συνθήκες να δυναμώσει η φωνή των επαναστατών για να πάει αριστερά και να πετύχει νίκες.

Ο Κώστας Τορπουζίδης ανέλυσε τις θετικές πτυχές του εκλογικού αποτελέσματος, τονίζοντας ότι ενώ η ΝΔ συσπειρώνει όλο το χώρο του “ακραίου κέντρου”, υπάρχει ένα αντίπαλο κομμάτι που στρέφεται αριστερά. Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμάτι της πολιτικής ωρίμανσης του κόσμου που δίνει τις μάχες, και γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση κρατώντας ανοιχτά τα δίκτυα που δημιουργήσαμε, χωρίς να υποκύπτουμε στην “ιδεολογική τρομοκρατία” της δεξιάς και χωρίς να υποτιμούμε τον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος τόνισε ότι αυτό που μας ξεχωρίζει είναι η αναφορά στο επαναστατικό πρόγραμμα, η κατανόηση του ρεφορμισμού και η οικοδόμηση του επαναστατικού κόμματος. Οι δηλώσεις των απεργών της Πειραιώς, που συνδέουν τα εργατικά αιτήματα με τις κοινωνικές επιθέσεις και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει λύση, συνοψίζουν την αιτία του εκλογικού αποτελέσματος. Από την άλλη, το βάθος της κρίσης είναι τέτοιο που καμιά ρεφορμιστική δύναμη δεν μπορεί να “τα σουλουπώσει”. Για αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στον Πέτρο Κωνσταντίνου, στον Γιάννη Κούτρα, στην Κατερίνα Αβραμίδου για τον υποδειγματικό τρόπο που έδωσαν την εκλογική μάχη. 

Ο Μπάμπης Κουρουνδής συνέχισε λέγοντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη ήταν πετυχημένο παρότι αφήνει μια πικρή γεύση. Συνολικά έδωσε βάρος στον υποκειμενικό παράγοντα και στα δίκτυα που θα χρειαστεί να απλώσουμε, αφού η ρεφορμιστική αριστερά συνεχίζει να διαθέτει μεγαλύτερα δίκτυα που μπορούν να καθορίζουν τις συζητήσεις εκεί που δεν φτάνουμε. Για αυτό λέμε πολύ σωστά ότι δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός, αλλά όσο η δική μας πλευρά είναι αδύνατη, θα δίνει ευκαιρίες στους από πάνω. Για αυτό πρέπει να δυναμώσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

“Στο νήμα”

Ο Γιάννης Κούτρας τόνισε κι αυτός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη ήταν μια επιτυχία, παρά το ότι δεν καταφέραμε για λίγο να κατακτήσουμε τη θέση, αφού πολλοί συνδυασμοί ήταν “στο νήμα”. Είδαμε όμως τη μεγάλη σημασία της παρέμβασης και προεκλογικά, με την αντίσταση στο δόγμα του “νόμου και της τάξης” και τις εθνικιστικές φωνές για το μακεδονικό. Έχουμε άμεσα να συνεχίσουμε αυτές τις μάχες. Το εκλογικό αποτέλεσμα οφείλεται στην αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα στο Ιπποκράτειο όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν συνδικαλιστικά να “καπακώσουν” τους αγώνες, για αυτό και τελικά δεν καταφέρνουν να πείσουν. Έχουμε να κάνουμε βήματα μπροστά και να μεγαλώσουμε σε αυτές τις συνθήκες, τραβώντας όλη την υπόλοιπη αριστερά.

Στη συνέχεια, ο Πέτρος Πομώνης, εργαζόμενος στην ΕΡΤ, θύμισε ότι το ενιαίο μέτωπο θα είναι κρίσιμο εργαλείο για το ερχόμενο διάστημα, χωρίς να απεμπολήσουμε το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Ο Σάκης Κολότσιος υποστήριξε πως δεν χωράει καμία απογοήτευση για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο για τα ζητήματα του χώρου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, καθώς τα διαφορετικά κατεβάσματα ήταν πρόβλημα. 

Η Δήμητρα Κομνιανού εξήγησε ότι χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η διαχείρισή του, όπως για παράδειγμα στον ΟΑΣΘ, όπου αρνείται να προχωρήσει στην κρατικοποίηση πριν τις εκλογές. Τέλος, ο Ευκλείδης Μακρόγλου έδωσε συγχαρητήρια σε όλους και όλες που συνέβαλαν στην καμπάνια της Ανταρσίας στο Δήμο. Τόνισε πως θα πρέπει να σταθεροποιήσουμε τα δίκτυα της Εργατικής Αλληλεγγύης που απλώσαμε στην προεκλογική καμπάνια και παράλληλα να συνεχίσουμε τη συζήτηση με υπομονή και συντροφικότητα εντός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ώστε να βγούμε πιο δυνατοί από αυτές τις μάχες.