Εργατικό κίνημα
Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών-προσλήψεις

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΑΣΕΠ στους Αμπελόκηπους πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ τη Δευτέρα 2/9 διαμαρτυρόμενη για τη “σφαγή”, όπως την χαρακτηρίζει, του επικουρικού – μη ιατρικού προσωπικού- που απολύεται όπως αποδεικνύεται από τα πρώτα αποτελέσματα της προκήρυξης 2Κ για προσλήψεις στα νοσοκομεία. 

“Για τις πρώτες 490 θέσεις από τις 1116 θέσεις του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν 3.150 θέσεις επιτυγχόντων και το 80% των ήδη υπηρετούντων Επικουρικών είναι εκτός αυτών των 3150 ονομάτων. Για το σύνολο των 1116 θέσεων κατατέθηκαν 55.406 αιτήσεις αποδεικνύοντας στην πράξη το πόσο μεγάλη είναι η ανεργία στον κλάδο της Υγείας”, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ που συνεχίζει πως: “Δεν θα δεχθούμε τη σφαγή του Επικουρικού προσωπικού που εργάζεται πάνω από πέντε χρόνια στα Νοσοκομεία και καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες”.

Η Κατερίνα Πατρικίου από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Αγ. Σάββα και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων που βρέθηκε στην κινητοποίηση εξήγησε μεταξύ άλλων: “Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι η πλειοψηφία των ήδη εργαζόμενων επικουρικών στα νοσοκομεία θα καλυφθούν με αυτές τις προσλήψεις. Η υπόσχεση που υπήρχε ήταν ότι ελάχιστο προσωπικό θα έμενε απέξω γιατί οι επικουρικοί θα παίρνανε έξτρα μοριοδότηση. Η εικόνα όμως που υπάρχει από τα πρώτα αποτελέσματα των δυο πρώτων κατηγορίων είναι ότι πάνω από το 80% των συναδέλφων που δουλεύουν αυτή τη στιγμή μένουν έξω από τη δουλειά.

Το θέμα είναι πως η ΠΟΕΔΗΝ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα διαδικαστικά και όχι επί της ουσίας. Δηλαδή ζητάει να επανελεγχθούν οι βεβαιώσεις και τα διάφορα χαρτιά αντί να ζητάει μονιμοποίηση. Αυτή η αντιμετώπιση καταλήγει σε κινητοποιήσεις όπως αυτή, χωρίς απεργία. Δηλαδή μόνο όσοι επικουρικοί πήραν άδεια από τη δουλειά τους μπορούσαν να έρθουν στην κινητοποίηση. Γι' αυτό το λόγο και η ΠΟΕΔΗΝ δεν προχωράει παρακάτω να βάλει το συνολικότερο ζήτημα των μονιμοποιήσεων για όλους τους συμβασιούχους στη δημόσια υγεία και για προσλήψεις που θα καλύψουν τα χιλιάδες κενά. Χωρίς να γενικεύει τα αιτήματα και να κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις η ίδια η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ κόβει τα πόδια αυτής της μάχης. 

Σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων αυτό που λέμε είναι ότι μόνο με απεργιακή κινητοποίηση μπορούμε να κερδίσουμε τις δουλειές μας. Η εμπειρία των προηγούμενων ετών δείχνει πως όσοι συμβασιούχοι βγήκαν στους αγώνες κατάφεραν να κερδίσουν παρατάσεις. Οι απεργίες είναι ο μόνος τρόπος για να μην χάσουν οι συνάδελφοι τη δουλειά τους”.